T.C. BAŞBAKANI SAYIN AHMET DAVUTOĞLU'NUN PORTEKIZ ZIYARETI VESILESIYLE "TÜRKİYE-PORTEKIZ İŞ FORUMU"

Sayın Üyemiz,

T.C. Başbakanı Sayın Ahmet Davutoğlu’nun 3-4 Mart 2015 tarihlerinde Portekiz’e gerçekleştirmesi öngörülen resmi ziyarete, DEİK organizasyonunda bir özel sektör heyetinin refakat etmesi planlanmaktadır. Anılan ziyaret kapsamında, DEİK/Türkiye-Portekiz İş Konseyi tarafından düzenlenecek olan ve Sayın Başbakanımız ve Portekiz’in üst düzey yetkililerinin onurlandıracağı “Türkiye-Portekiz İş Forumu”na anılan ülkenin iş çevrelerinden geniş katılım beklenmektedir.

Anılan İş Forumu kapsamında, Türkiye ve Portekiz işbirliği imkanlarına ilişkin sunumlar, tesis ziyaretleri ve Portekiz firmaları ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Güneybatı Avrupa'da, Madeira ve Azores takım adalarını da içine alarak, Atlantik Okyanusu boyunca uzanan Portekiz, doğu ve kuzeyden de İspanya ile sınır komşusudur. 2013 yıl sonu itibariyle Portekiz 227 milyar ABD Doları GSYİH ile Avrupa ve Asya ülkeleri arasında 20, Dünya ülkeleri arasında ise 49. sıradadır. Portekiz, Mayıs 2014’te AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası gözetiminde uygulanan kurtarma programından çıkmış ve borç krizini atlattığını ilan etmiştir. Portekiz Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalara göre, 2013 ve 2014 yıllarında, Portekiz’in turizm gelirlerinde önemli oranda artış meydana gelmiştir.

Madenler açısından zengin bir ülke olan Portekiz’de bakır, tungsten, demir ve kalay rezervleri bulunmaktadır. Ülke aynı zamanda dünyadaki en büyük doğal taş üreticilerinden birisidir. Portekiz'in başlıca endüstrileri arasında tekstil, konfeksiyon, ayakkabı, ahşap ve mantar, kağıt, kimyasallar, oto parçaları imalatı, baz metaller, mandıra ürünleri, şarap, porselen ve seramik sayılabilir. Ayrıca Portekiz, dünyadaki şişe mantarı üretiminin yarısını karşılamaktadır.

Bunun yanı sıra ülkede narenciye ve zeytin üretimi ilk sıralarda gelmekte olup, bağcılık, meyvecilik ve sebzecilik ülkenin hemen her bölgesinde yapılmaktadır. Portekiz Avrupa’dan ve diğer ülkelerden petrol ve mineral yağlar, motorlu taşıtlar, elektrikli makine cihazlar, plastik ürünler, ilaç sanayi ürünleri, demir çelik, balıkçık ürünleri, optik ve ölçü aletleri ithal etmektedir.

Portekiz başta Latin Amerika olmak üzere üçüncü ülkelerdeki faaliyetlerin geliştirilmesi açısından da önem taşımaktadır. Halen Portekizce konuşulan ülkelerde (Brezilya, Angola, Capo-Verde, Mozambik, Gine-Bissau, Doğu Timor, Sao Tome ve Principe) Portekiz etkili bir ticari güç ve bir geçiş kapısıdır. Portekiz ayrıca, Avrupa’yı, ABD ve Afrika’ya bağlayan uç liman ve lojistik üs olma özelliği taşımaktadır. İspanya üzerinden yürütülen ticaretin doğrudan iki ülke arasında yapılması; ortak yatırımların artırılması; sanayi ve teknolojik işbirliğinin yanı sıra altyapı-enerji ve hizmet sektörlerinde işbirliğinin geliştirilmesi öncelikli hedeflerimiz arasındadır.

 

 

Ulaştırma ve haberleşme alanlarında da bir dizi özelleştirmeler sürdürülen Portekiz’de kriz sonrası dönemde yatırımcılar için kamu ihaleleri cazip fırsatlar sunmaktadır. Ayrıca yenilenebilir enerji, ilaç sanayi, bilgi teknolojileri, turizm, inşaat, gemi inşa sanayi, elektronik aksam üretimi, elektrikli araba üretimi, otomotiv yan sanayi ve plastik kalıp üretimi, tekstil-konfeksiyon, gıda, , kimya sanayi, optik aletler ve gayrimenkul sektörleri geniş işbirliği imkanları sunmaktadır.

Ziyaretin, konaklama, uçak, transferler, yemek vb. organizasyon giderlerini karşılamak üzere, katılımcıların 1000 Euro avans ödemeleri beklenmektedir. Anılan avans bedelinin  DEİK’in İş Bankası Beyoğlu Şubesi (1011 Şube Kodu) TR67 0006 4000 0021 0113 3145 86 numaralı euro hesabına yatırılması gerekmektedir. Katılım bedelinin kesinleşmesini müteakip, bakiye tutar ziyaret öncesinde katılımcılardan tahsil edilecektir. Söz konusu seyahatin detaylı programı ve diğer bilgileri ile kesin katılım ücreti katılımcılara bilahare bildirilecektir. 

Portekiz Schengen vize bölgesi dahilindedir, Schengen vizesi olmayan katılımcıların Portekiz’in Ankara Büyükelçiliği vize bölümü ile iletişime geçmeleri gerekmektedir. İstanbul’dan vize başvurusunda bulunacak olan katılımcıların, anlaşmalı konsolosluk olarak faaliyet gösteren İstanbul Macaristan Başkonsolosluğu ile temasa geçmeleri gerekmektedir. Vize işlemleri katılımcıların kendileri tarafından takip edilecektir.

Katılımcılar tarafından ekteki katılım formunda belirtilen e-posta adreslerine bilgilendirme yapılacağından, genel e-posta adresi (info@....com, vb.) yerine şahsi e-posta adreslerinin verilmesi bilgi akışının sağlanabilmesi açısından fayda sağlayacaktır.

Bu çerçevede, ziyarete katılmak isteyen firma temsilcilerinin http://kayit.deik.org.tr/KatilimFormu/37/13linkinde yer alan katılım formunu doldurarak en geç 18 Şubat 2015 Çarşamba günü mesai saati bitimine kadar kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Ön avans bedelinin yapıldığına dair dekontun ise DEİK’e (İlgili Kişi: Neslihan Onuralp, tel: 0212 339 50 17, e-posta: nonuralp@deik.org.tr) iletilmesi rica olunur.

 

Anılan ziyarete katılımınızı diler, saygılar sunarım.