TÜRK- NEPAL İŞ KONSEYI 1. ORTAK TOPLANTISI VE İKILI GÖRÜŞMELER

TÜRK- NEPAL İŞ KONSEYİ 1. ORTAK TOPLANTISI VE İKİLİ GÖRÜŞMELER

Türk-Nepal İş Konseyi 1. Ortak Toplantısı, Türk-Nepal İş Konseyi Nepal tarafı başkanı Akhil Capagain önderliğindeki Nepal heyeti ve Türk tarafı başkanı Çiğdem Penn önderliğindeki Türk  heyetinin katılımları ile 19 Haziran 2014 tarihinde, TOBB Plaza’da gerçekleştirildi.

Toplantı DEİK tanıtım filminin gösterimi ile başladı. Toplantının açılış konuşması Türk-Nepal İş Konseyi Başkanı Çiğdem Penn tarafından gerçekleştirildi. Çiğdem Penn Nepal’in kaynakları bakımından oldukça zengin bir ülke olduğunu ifade etti. Ayrıca Nepal halkının dürüst, güvenilir, samimi ve çalışma disiplinine sahip insanlardan oluştuğunu dile getirdi. PENN konuşmasını, bir çok farklı sektörü bir araya getiren bu toplantının, Türk ve Nepal Heyeti arasında ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi ve yeni bağlantılar kurulması hususunda faydalı olması yönündeki dileklerini dile getirerek sonlandırdı.

Türk tarafını temsilen konuşmasını yapan Çiğdem Penn’in ardından, Nepal tarafını temsilen DEİK Türk-Nepal İş Konseyi Nepal tarafı Başkanı Akhil Kumar Chapagaın konuşmasını yaptı. Chapagaın konuşmasına, toplantı organizasyonu için DEİK ve Türk-Nepal İş Konseyi’ne teşekkürlerini dile getirerek başladı ve Türk ve Nepal Heyeti’nin ekonomik işbirliği hususunda iyi niyetlerini bildirdi. Nepal’in gelişmekte olan bir ülke olduğunu, Nepal ekonomisinin geleceğinin oldukça parlak olduğunu ve Nepal heyetinin işbirliği konusundaki istekliliğini vurgulayan Chapagain, Türkiye-Nepal ekonomik ilişkilerinin geçmişini, özellikle dış ticaret bağlamında ele aldı.

Chapagain’in ardından Nepal Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyon Başkanı (FNCCI) Prodeep Jung Pandey Nepal ekonomisinin durumunu ve Türkiye-Nepal ekonomik ilişkilerinde fırsatları değerlendiren bir konuşma gerçekleştirdi. Pandey, Türkiye-Nepal diplomatik ilişkilerinin 50 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu lakin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin oldukça sınırlı düzeyde kaldığını ifade etti. Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi adına FNCCI ve Türk-Nepal İş Konseyi’nin önemini vurgulayan Pandey, Nepal’deki yatırımcılara olanaklar sağlayan sektörlerin; enerji –özellikle hidroenerji- altyapı (karayolu, demiryolu, havayolu), turizm, madencilik ve mineraller, bilgi ve iletişim teknolojileri, tarım ve sağlık ve eğitim gibi hizmet sektörleri olduğunu dile getirdi. Türkiye özelinde ise hidroelektrik, altyapı ve turizm sektörlerinin önemine dikkat çeken konuşmacı, bu sektörlerde Türkiye ve Nepal’in işbirliği yapması ve fırsatları değerlendirmesinin gerekliliğine dikkat çekti. İki ülke arası yatırımların ve karşılıklı ticaretin teşviki anlamında çifte vergilendirmenin önlenmesi için hükümetler arası anlaşmanın en kısa sürede imzalanmasının gerekliliğini vurguladı.

Toplantıda son olarak, Nepal Fahri Başkonsolosu Prof. Dr. Fatma Günseli Malkoç Nepal’in Nepal halkı, doğası ve kültürüne duyduğu hayranlığı ifade etti. Nepal’in hidroelektrik, altyapı ve tarım sektörlerinin elverişli olduğuna dikkat çeken Malkoç, siyasi bir reform sonucu son 6 yıldır demokrasi ile yönetilen Nepal’in; bu reformun tamamlayıcısı olarak ekonomi alanında da reform yapma girişimleri olduğunu, bu bağlamda özel sektörün ön plana çıktığını ve ekonomik işbirliği için girişimlere uygun ortamın bulunduğunu belirtti.

Malkoç’un konuşmasının ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Doyurucu bir forumun ardından toplantı hediye töreni ile sonlandırıldı ve ardından firmalar arası  ikili görüşmeler gerçekleştirildi.