TÜRKİYE-GAMBIYA İŞ FORUMU, 12 ŞUBAT 2014

Türkiye-Gambiya İş Forumu, TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh, AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Gambiya Ticaret, Sanayi, Bölgesel Bütünleşme ve İstahdam Bakanı Abdou Kolley, DEİK Türk Gambiya İş Konseyi Başkanı Emir Kanpulat ve iki ülke işdamlarınının katılımıyla 12 Şubat 2014 tarihinde, İstanbul Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan DEİK / Türk-Gambiya İş Konseyi Başkanı Emir Kanpulat son dönemde iki ülke arasındaki resmi ziyaretler sayesinde karşılıklı olarak büyükelçiliklerin açılmasının iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkileri de ilerlettiğini söyledi. Konsey olarak Gambiya'daki yatırım projelerine Türk Eximbank'ın kredi desteğinin sağlanması hususunda girişimlerini sürdürdüklerini belirten Kanpulat, THY'nin Banjul'a doğrudan uçuşlarının başlatılmasının da iş konseyinin öncelikli hedefleri arasında yer aldığını, iki ülke arasındaki mevcut 35 milyon dolar düzeyindeki ticaret hacminin 100 milyon dolar seviyesinin üzerine çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti.

Türkiye-Gambiya İş Forumu’nda konuşan TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörü olarak Gambiya ile tüm seviyelerde etkin işbirliği kurmak istediklerini, Gambiya’nın dışarıdan temin ettiği günlük tüketim ve sanayileşmesi için gereken tüm sanayi ürünlerini Türkiye’den sağlayabileceğini bildirdi.​ Gambiya'nın bizim için limanı ve havaalanıyla Batı Afrika’da bir re-eksport merkezi olma potansiyeline sahip olduğunu, ancak iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde ciddi lojistik ve ulaşım engelleriyle karşı karşıya bulunduğumuzu, bu engellerin başında, enerji sorunu, depolama zorlukları, liman hizmetlerindeki bir kısım yetersizliklerin gelmekte olduğunu belirten Sayın Hisarcıklıoğlu, bu sorunların aşılması için, Banjul Uluslararası Havaalanı’nın modernizasyonu ve yeni bir havaalanı inşası, Banjul Uluslararası Deniz Limanı’nın modernizasyonu, Banjul çevresinde otoyol inşası, Gambiya kıyı şeridi ile iç bölgeleri birbirine bağlayacak bir demiryolu inşası gibi ulaşım altyapısı projeleri ile termik santral inşası, güneş panellerinin yaygınlaştırılması  gibi enerji sektöründeki projeleri birlikte hayata geçirebileceğimizi ifade etti.

Dünya nüfusunun hızla artmasıyla tarım sektörü ve Afrika ülkelerinin tarımsal arazilerinin önem kazandığına işaret eden Sayın Hisarcıklıoğlu, bu bağlamda Türkiye’nin sahip olduğu ileri tarım tekniklerinin, özellikle sulama teknolojilerinin Gambiya’da uygulanmasının Gambiya’nın gıda güvenliğine önemli katkı sağlayacağını düşündüğünü belirterek Gambiya’nın üretmekte olduğu mango, domates, yer fıstığı gibi tarımsal ürünlerin dünya standartlarında temizlenmesi, işlenmesi ve ambalajlanmasına ilişkin ortak yatırımlar ile hem Gambiya’nın gıda güvenliğine katkı sağlayabileceğimizi, hem de ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesine destek olabileceğimizi; Gambiya sahillerinin sahip olduğu potansiyelin kullanımı ve balık işleme tesislerinin geliştirilmesi ve artırılması konusunda ortak çalışmalar yapılabileceğini ifade etti. Halihazırda oldukça mütevazi bir şekilde gelişen ikili ilişkilerin en yakın zamanda çok daha ileri boyutlara ulaşmasını dileyen Sayın Hisarcıklıoğlu, DEİK bünyesinde geçtiğimiz yıl faaliyetlerine başlayan Türk-Gambiya İş Konseyi’nin ikili ekonomik ilişkilerin ileri seviyelere çıkması için çalışacağını bildirdi.

İş forumunda konuşma yapan AB Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Çin ve Hindistan'la birlikte Afrika'nın 3 stratejik ortağından biri olduğunu söyleyerek, bunun sebebinin öncelikle hükümetimizin Afrika açılımının son derece verimli geçmesi ve Afrika ülkeleriyle oluşturduğumuz bağlar olduğunu belirtti.  Türkiye'nin Afrika ülkelerindeki diplomatik temsilcilik sayısını 35'e çıkardığını ve THY'nin Afrika'nın birçok şehrine uçmaya başladığını hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, tüm Afrika ülkelerinde işadamlarımız bulunduğunu, atmamız gereken adımlar olduğunu, Gambiya ile 35 milyon dolarlık ticaret hacminin Türkiye'nin lehine olduğunu, bunun potansiyelimizin altında bulunduğunu, bu potansiyeli nasıl geliştirebileceğimiz ve iki taraf arasında nasıl denge kurabileceğimizin çalışmalarını yapmamız gerektiğini ifade etti.

Gambiya Ticaret, Sanayi, Bölgesel Bütünleşme ve İstihdam Bakanı Abdou Kolley ise, Gambiya olarak Türkiye'yi dost ve kardeş ülke olarak gördüklerini söyledi. İki ülke arasında 34 milyon doların üzerinde ticaret hacmi olduğu bilgisini veren Kolley, yatırımların korunması ve çifte vergilendirme anlaşmalarının imzalanması sayesinde her iki ülkenin fırsatlardan yararlanabileceğini kaydetti. İşbirliği forumlarını son derece önemsediklerini dile getiren Kolley, Gambiya'da yatırım için makroekonomik istikrarın çok önemli olduğunu dile getirdi. Gambiya hükümetinin iş ve yatırım olanaklarının kolaylaştırılmasını sağladığını vurgulayan Kolley, Türkiye ile olan ticari ilişkilerinin artacağına inandıklarını ifade etti. Gambiya'nın stratejik bir konuma sahip olduğunu anımsatan Kolley, ülkenin Amerika'ya ve Avrupa'ya yakın olduğunun altını çizdi. Kolley, Gambiya'nın Afrika'nın kapısı olarak önemli bir ülke olduğunu belirterek zengin doğal kaynakları bulunduğunu, yağ ve maden konusunda da zengin bir ülke olduğunu, vergi açısından da çok büyük kolaylıklar sağlandığını, Türkiye'ye de bu konuda destekler vermeye hazır olduklarını belirterek iş dünyasına bu büyük fırsatlardan yararlanmaları yönünde çağrıda bulundu.

Konuşmalarından ardından Erenport firması ile Gambiya Ticaret, Sanayi, Bölgesel Bütünleşme ve İstihdam Bakanlığı arasında Gambiya'da 30 megavatlık güneş enerjisi santrali kurulmasına ilişkin İyiniyet Anlaşması imzalandı.