OLPAK: “ÖNCE TOPARLANACAĞIZ SONRA POZİTİF BÜYÜYECEĞİZ”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2020 yılı ilk çeyrek büyüme verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
"Türkiye ekonomisi, 2019 yılının son çeyreğinde yüzde 6'lık bir büyüme yakalamasının ardından, 2020 yılına da yüzde 4,5'lik bir büyüme ile güçlü ve pozitif bir başlangıç yaptı. Ocak ve Şubat aylarındaki verilere baktığımızda ise Mart ayında başlayan koronavirüs pandemisi yaşanmasaydı, ülke ekonomimizin çok daha yüksek bir büyüme potansiyeli olduğunu da bir kez daha görmüş olduk. İlk çeyrekte gösterdiğimiz yüzde 4,5'lik büyüme başarısının, ekonomi yönetimimizin aldığı isabetli kararlar ve ekonomi alanındaki reel sektör ve finans sektörü dahil tüm paydaşların bunu destekleyen proaktif adımlarının bir göstergesi olduğunu görüyoruz. Pek çok gelişmiş dünya ekonomisinin dahi ciddi küçülme yaşadığı, daralma riski ile karşı karşıya olduğu bir küresel krizi yaşarken, Türkiye'nin gösterdiği bu performans oldukça umut verici bir tabloyu ortaya koyuyor.
 
Pandemi etkisiyle birlikte 2020'nin ikinci çeyreğinde, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ekonomisinde de bir ekonomik daralma beklentisi var. Ancak hükümetimizin açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi, İşe Devam Kredisi ve diğer çok doğru desteklerle, bu zorlu süreci en az hasarla atlatacağımızı görüyoruz. Adım adım normalleşme kapsamında, Haziran ayı itibarıyla ekonomimizin tekrar canlanmaya başlamasını bekliyoruz. Bununla birlikte, önümüzdeki süreçte salgının seyrine göre üçüncü çeyrekte daha hızlı bir toparlanma yaşayacağımızı öngörüyoruz. Dolayısıyla, son çeyrekte yeniden pozitif bir büyüme trendi yakalayarak, Türkiye ekonomisinin 2020 yılını küçülme öngörülerinin aksine, pozitif bir büyüme ile tamamlayacağını düşünüyoruz."