DEİK, TÜRKİYE- GAGAVUZ YERİ YATIRIM FIRSATLARI TOPLANTISINI ÇEVRİM İÇİ OLARAK DÜZENLEDİ

DEİK, TÜRKİYE- GAGAVUZ YERİ YATIRIM FIRSATLARI TOPLANTISINI ÇEVRİM İÇİ OLARAK DÜZENLEDİ

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu tarafından düzenlenen Türkiye-Gagavuz Yeri Yatırım Fırsatları Toplantısı, Gagavuz Yeri Başkanı İrina Vlah, DEİK Başkanı Nail Olpak, T.C. Kişinev Büyükelçisi Halil Gürol Sökmensüer, Moldova Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor'in katılımlarıyla DEİK/Türkiye-Moldova İş Konseyi Başkanı Sinan Bora'nın moderatörlüğünde 25 Şubat 2021 tarihinde gerçekleştirdi. Webinarı 55 iş insanı takip etti.

Gagavuzya Devlet Başkanı İrina Vlah, "Son 20 yıldır Türkiye bizim her zaman yanımızdaydı. Türkiye bizi hiçbir zaman bırakmadı" dedi. Her köyde her kasabada Türkiye'nin projeler yaptığını belirten Vlah, "Bizim insanımız bunları görüyor. Sadece bir problemin kaldı. Oda iş yerleri bizim insanlarımızın burada yaşaması lazım. Çocukları burada yaşasın. İş yerleri açılıp, Türk yatırımcıların Gagavuzya'yı görmesini isterim" dedi.  Bunları Türk soydaşlarımızla beraber yapmak istediklerini belirten Vlah, "Biz adım adım ileri gidiyoruz. Her yıl birkaç program gerçekleştiriyoruz" ifadesini kullandı.

Olpak: "Lojistikte, uzaklık ve yakınlık kavramlarının yanında ulaşılabilirlik kavramı ortaya çıktı"

DEİK Başkanı Nail Olpak ise, "İş dünyası açısından dijital teknolojiler ve yapay zeka hızlı bir şekilde iş yapma modelimizin merkezinde yer aldı" dedi. Olpak, "Gagavuz Özerk Yeri'nde geçtiğimiz Ağustos'ta, Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'nun katılımıyla açılan Komrat Başkonsolosluğumuz için tekrardan hayırlı olsun dileklerimi sunuyorum. Bu konsolosluğun bölgedeki ilk ve tek Başkonsolosluk olma özelliği göstermesi bizler için gurur verici. Gagavuzyalı dostlarımız, "Dost hem kardaş zorlukta tanınerlar"  diye bir atasözü kullanırlar. Bizde de, bu atasözü "Dost kara günde belli olur"  haliyle kullanılır. İki dost ülke Türkiye ve Gagavuzya'nın değerli iş dünyası temsilcileri olarak, şartlar ne olursa olsun küresel salgınla gelen süreçte olduğu gibi her zaman birbirimizin destekçisiyiz. Bu süreçte ülkemizin Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Türk Kızılay aracılığıyla Gagavuz kardeşlerimize gıda ve tıbbi malzeme yardımı yapması ve Gagavuz dostlarımızın Başkent Komrat'a Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın adını taşıyan bir mesleki eğitim külliyesi inşa etmesi bunun en önemli göstergeleri. Dostluğumuz ve kardeşliğimiz ekonomik ilişkilerimize de yansıyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belirttiği 2 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için canla başla çalıştıklarını belirten Olpak, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliklerinin geliştirmenin önünü açacak bazı tespit ve önerileri paylaştı. Olpak sözlerini şöyle sürdürdü: "Gagavuz halkının ana dili olan Gagavuz Türkçesi sayesinde önemli bir avantaj elde eden Türk firmalarının ayrıca uygun maliyetli ve yetişmiş işgücü, vergi kolaylıkları bölgenin AB pazarlarına yakınlığı, liberal yatırım mevzuatı ve Türkiye ile Moldova arasında yürürlükte olan Serbest Ticaret Anlaşması'nın sunduğu kolaylıklardan da yararlanma olanağı bulunuyor. İş dünyamızın bu fırsatlardan yararlanması önemli. Gagavuzya ekonomisinde tarım ve tarıma dayalı sanayi ağırlıklı olduğu için; sektörde ileri teknolojilerin kullanımı, depolama ve muhafaza tesisleri kurulumu, pazarlama ve diğer birçok alanda önemli iş birlikleri gerçekleştirebiliriz. Uluslararası kuruluşların sağladığı fonlarla finanse edilecek altyapı yenileme çalışmalarında kendilerini dünya çapında ispatlamış Türk müteahhitlerimiz ve teknik müşavirlik firmalarımız önemli rol üstlenebilirler. Sözlerime son vermeden koronavirüs ile birlikte hayatımıza giren bazı kavramlardan söz etmek istiyorum." Lojistikte, uzaklık ve yakınlık kavramlarının yanında ulaşılabilirlik kavramı ortaya çıktığını söyleyen Olpak, hizmet ya da ürünün çok yakında olması ona ulaşabilir olduğu anlamını taşımadığının altını çizerek, "Demek ki hayatımızın dizaynını buna göre yapacağız ve bir diğer konu ise, tedarik zinciri. Bu kavram iş dünyasının vazgeçilmez kavramlarından birisi. Hayatımızın merkezinde bu kadar önemli bir şekilde yer aldığını da tecrübe etmiş durumdayız." dedi.

Sökmensüer: "Moldova'yı ortak sınırımız olmamasına rağmen komşumuz olarak görüyoruz"

Kişinev Büyükelçisi Halil Gürol Sökmensüer ise, "Biz Moldova'yı ortak sınırımız olmamasına rağmen komşumuz olarak görüyoruz. Geçmişten kaynaklanan ortak kültürel ve tarihi bağlarımız ile Moldova ile yıllardır sürdürdüğümüz dostane ilişkilerin temel dayanağını 2018 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasında Moldova'ya stratejik ortaklık düzeyine yükselen ilişkilerimizle teyit ediyoruz" dedi. Moldova'nın asli bir parçası olan ve Türkiye'nin soydaşlarının yaşadığı Gagavuzya'da bu ilişkilerin en özel en temel noktasında yer aldığını belirten Sökmensüer, "Her ne kadar salgınla beraber ve Moldova'da yaşanan kuraklıkla ticaretimizde bir nebze düşüş olsa da şu an itibarıyla Moldova'nın ticaretinde Türkiye 7'inci sırada durmaktadır. Her krizin beraberinde fırsatlar getirdiğine bende inanıyorum" diye konuştu.

Croitor: "Hedefimiz ise Moldova'nın her serbest ekonomik bölgesine büyük Türk firmasını çekmek"

Moldova Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor ise, salgınla mücadelede ülkemize yardım sağlayan ilk ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirtti.  Croitor, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aşı konusunda ülkemize yardım etmeye hazır olduğunu açıkladı. Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu'yu Türkiye'ye davet etti. Bu stratejik ortak olduğumuzu gösterir. Geçen yıl salgına rağmen Türkiye ile ticaretimiz yüzde 2,9 düştü. 560 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamların 1 milyar dolara çıkması bizim görevimiz. Başka stratejik hedefimiz ise Moldova'nın her serbest ekonomik bölgesine büyük Türk firmasını çekmek. Moldova'da 43 tane serbest ekonomi bölgesi var. Onların 3'ü Gagavuzya'da bulunuyor. Burada gerçekten DEİK'e güveniyoruz."

Bora: "Gagavuz soydaşlarımız, Türkiye ve Moldova arasında bir dostluk köprüsüdür"

DEİK/Türkiye-Moldova İş Konseyi Başkanı Sinan Bora ise, "Son yıllarda Türkiye ile Moldova arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler giderek genişlemekte ve birçok alanda stratejik ortaklıklarımız da sürmekte.  Zaten hali hazırda ilişkilerimizi güçlendirmeye katkı sağlayan STA gibi birçok anlaşmamız da var.  Bizler de Türkiye-Moldova İş Konseyi olarak, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve derinleştirilmesi amacıyla her türlü bilgilendirme, yeni iş birliği fırsatlarını destekleyecek toplantılar ve faaliyetler gerçekleştirmekteyiz. Şu konuya da özellikle dikkat çekmek istiyorum ki; Gagavuz soydaşlarımızın Türkiye ve Moldova arasında bir dostluk köprüsü olduğu.. Ve bu bağlamda, Türkiye ve Gagavuzya arasında da gerek ekonomik ve gerekse sosyal ilişkiler daha da gelişecek ve bunun için de elimizden gelen bütün çalışmalara katkı sunacağız ve günden güne dayanışmamızın daha da perçinlediğine inanıyorum" dedi.

Webinarın açılış konuşmalarının ardından, T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Analisti Hasan Babalı ve Gagavuzya Yatırım Ajansı Yatırım Uzmanı Semion Guran tarafından sunum yapıldı.