Gürcistan ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'na istinaden bilgilendirme yapılarak, bahse konu anlaşmanın Türk firmalarına Gürcistan üzerinden Çin'e ihracat yapma hususunda sunabileceği imkanlar ve sektörel ayrıntılar değerlendirildi.
Sayın Genadi Arveladze'nin ve DEİK/Türkiye-Çin, Türkiye-Gürcistan ve Lojistik İş Konseyi Üyelerinin katılımı ile gerçekleşen toplantıda, 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren "Gürcistan-Çin Serbest Ticaret Anlaşması" üzerine Sn. Genadi Arveladze tarafından sunum gerçekleştirilmiştir.
Söz konusu Serbest Ticaret Anlaşması (STA)'nın Gürcistan ve Çin arasındaki ticari ilişkileri, Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında hedeflenmesi planlanan bağlanırlık ve kültürel etkileşimi arttırması açısından önemi vurgulanmıştır.Gürcistan ve Çin arasındaki ticari ilişkilere ek olarak, STA'nın Türkiye için sağladığı avantajlara ve kolaylıklara da değinilmiştir. Bahse konu STA kapsamında, Türkiye'nin Gürcistan üzerinden Çin'e olan ihracatını arttırma, potansiyel sektörlerde olan iş birliklerini güçlendirme gibi avantajlara sahip olduğu belirtilmiştir. STA kapsamında en önemli kritelerden olan ürünlerin % 40 ile tanımlanan bölgesel değer gereksinimlerine (RVC) uygun olmasının (üretim sürecinde yerel üretimin % 40'ının dahil olması) önemi vurgulanmıştır. Gürcistan-Çin arasında imzalanmış olan STA kapsamında belirlenen kategoriler aşağıda yer almaktadır.
Immediate zero - Category "A": Bu kategori, Çin'in tarife uygulamadığı veya sözleşmenin yürürlüğe girmesiyle derhal tarifeleri kaldıracağı üretimi kapsamaktadır.
Üretim: Şarap, maden suları, alkolsüz içecekler, hayvancılık, balık ve diğer deniz ürünleri, tahıllar, bitkiler ve kökler, sebzeler, bal, fındık, meyveler, çikolata, çay, meyve ve sebzeler, teneke ve meyve suları kozmetikler, ilaçlar, odunlar, tekstiller, teller, siyah metal ve metal yapılar, plastikler, gübreler, çamaşır makineleri, su kazanları ve diğer elektrik üretimi türleri,
4 year transitional period - category "B": Bu kategoride, sözleşmenin yürürlüğe girmesinden bu yana, 4 yıl içinde tarifelerin kademeli olarak sıfırlanacak üretimler bulunmaktadır. Üretim: domuz eti, yeni veya soğutulmuş dana eti kısımları, kuzu eti, kümes hayvanları, çavdar, arpa, karabuğday, tereyağı, yoğurt, peynir ve diğer süt ürünleri, makarna, alkollü içecekler - Gürcistan'da henüz üretilmemiş, keki, diğer fosforlu gübreler, eterler , pamuk, gaz kompresörleri, diğer delme tesisleri vb.
Without concession-category "C" : Bu kategorideki tüm üretimlerde tarife uygulanmaktadır. Üretim: Sığır eti, kahve, tahıllar, tohum, avuç içi ve pamuk yağları, margarin, şeker, tütün ürünleri, üre ve bazı mineral gübreler, kauçuk ürünler, ahşap fıçılar ve diğer ürünler, yer döşemesi, mantar, kağıt ve karton ürünler için diğer ahşap ürünler, 3 tekstil hatları, polimerler, yün, otomobiller, sondaj makineleri ve diğer elektrik tesisleri, TV parçaları.