TÜRKİYE-BURKİNA FASO İŞ FORUMU, 10 NİSAN 2019, İSTANBUL

Türkiye-Burkina Faso İş Forumu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Burkina Faso İş Konseyi ev sahipliğinde iki ülkenin önde gelen iş insanlarının katılımlarıyla İstanbul'da gerçekleştirildi. Burkina Faso Devlet Başkanı Roch Marc Christian Kabore, Burkina Faso Ticaret, Sanayi ve Zanaat Bakanı Harouna Kabore, DEİK Başkanı Nail Olpak, Burkina Faso Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mahamadi Savadogo ve DEİK/Türkiye-Burkina Faso İş Konseyi Başkanı Ahmet Dal'ın konuşmalarıyla yer aldığı İş Forumu'nda iki ülke arasındaki yatırım fırsatları ve ticaretin geleceği konuşuldu.

Ülkeler arasında iyi bir iş birliği sağlamanın ancak birbirlerini iyi tanımakla mümkün olacağını belirten Burkina Faso Devlet Başkanı Roch Marc Christian Kabore, "Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'na ve DEİK Başkanı Sayın Nail Olpak'a bizi bir araya getirdikleri için çok teşekkür ediyorum. İki ülke arasında iyi bir iş birliği sağlamamız ancak birbirimizi iyi tanımakla mümkün. Dolayısıyla bugün burada olmamız da Türkiye ile ilişkilerimizin devlet düzeyinde güçlendirilmesi ve ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi açısından çok büyük önem taşıyor. Türk firmalarını Burkina Faso'da iş ve yatırım anlamında pek çok fırsat bekliyor. Toplu konutların inşası, yeraltı zenginliklerinin ve yerel ürünlerin sanayileşmesi ve tekstil gibi bir çok alanda yeni iş ortaklıklarına imza atabiliriz. Burkina Faso, Türkiye'ye büyük bir hayranlık duyuyor. Türk iş insanları her alanda proaktif şekilde çalışıyor ve sürekli gelişiyorlar. Burkina Faso'da da özellikle pamuk alanında büyük atılımlar yapılıyor. Umarız biz de Türkiye ve Türk iş insanının geldiği noktaya ulaşacağız. Bugünkü İş Forumu kapsamında gerçekleştirilecek ikili iş görüşmelerinden en iyi şekilde istifade edeceğimizi düşünüyoruz. Burkina Faso devleti olarak ekonomi ve ticaret alanlarında, her zaman Türk iş insanlarının yanında olacağız ve desteklerimizi sürdüreceğiz. Bankacılık ve finans anlamında son derece güvenilir ve köklü bir geçmişe sahibiz. Yatırımcıların ödeme ve finansmana erişim gibi konulardaki tüm hassasiyetlerini gözeterek çalışıyoruz. Yakın dönemde Türkiye ile iş birliğimizin gelişmesi adına karşılıklı adımlar atmaya devam edeceğiz" dedi.

Olpak:"Burkina Faso yatırımcı dostu bir ülke"

Türkiye ve DEİK olarak Afrika'nın 54 ülkesinin 45'inde iş konseyleriyle faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten DEİK Başkanı Nail Olpak, "Bir Burkina Faso atasözü, bilginin güç olduğunu söyler. Bizim için de bilgi en büyük güç. Türk iş dünyasının lokomotif platformu DEİK olarak gücümüzü Afrika ülkelerine aktararak çalışmayı sürdürüyoruz. Burkina Faso'da yatırımcı dostu bir ülke olarak karşımıza çıkıyor. Sektörler bazında değerlendirdiğimizde tarım, madencilik ve enerji başta olmak üzere pek çok alanda yatırım imkanlarının olduğunu görüyoruz. Burkina Faso, pamuk alanında da Türk tekstilcileri için bir cazibe merkezi. Ticaret açısından ele aldığımızda ise 90 milyon dolar olan karşılıklı ticaret hacmimiz, geçtiğimiz yıl 60 milyon dolar seviyesine inmiş durumda. Bu açıdan iki ülke arasındaki yetersiz ticaretten dolayı mutsuzluğumuzu söyleyebiliriz. Türkiye ve DEİK olarak Afrika'nın 54 ülkesinin 45'inde İş Konseyi olan bir organizasyon olarak, bu ticaret bizim için yeterli değil. Ancak Burkina Faso'yu imkanlar, teşvikler ve vergi avantajlarıyla birlikte değerlendirdiğimizde, orta ve uzun vadede Türk iş insanlarımız için önemli fırsatlar olduğunu görüyoruz. Karşılıklı dostluk çerçevesinde birlikte büyüyerekbirbirimiz tamamlıyoruz. Burkina Faso ile dostluğumuz uzun yıllara dayanıyor.

Bu dostluk, eş zamanlı olarak hayata geçirilen Türkiye'nin Afrika Açılımı ile daha fazla derinleşti. Bu dostluğun yansımalarını her alanda, özellikle ekonomik ilişkilerimizde de görüyoruz. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz Türkiye-ECOWAS Ekonomi ve İş Forumumuz, hem Türkiye-Burkina Faso İş Konseyimizin doğması açısından, hem de ECOWAS üyesi ülkeler arasındaki ekonomik ortaklığımızı derinleştirmemiz açısından son derece önemliydi. Karşılıklı sevgi ve eşitliğe dayalı ve kazan-kazan esasıyla sürdürdüğümüz ilişkilerimize, önümüzdeki dönemde yenilerini eklemek için gayret ediyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye, Burkina Faso için önemli bir ticaret merkezi

Türk ve Burkina Fasolu iş insanlarının, ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesi adına böyle nitelikli bir İş Forumu düzenlenmesi adına ortak bir istekte bulunduklarına değinen Burkina Faso Ticaret, Sanayi ve Zanaat Bakanı Harouna Kabore, "İki ülke arasındaki ilişkiler oldukça üst düzeyde ilerlerken Türkiye, ithalat ve ihracat açısından Burkina Faso için çok önemli bir merkez. 2017 yılı itibarıyla Türkiye'den 60 milyon doların üzerinde ithalat gerçekleştirdik. Türkiye en fazla ithalat gerçekleştirdiğimiz 9'uncu ülke konumunda. Burkina'nın ithalatının yüzde 30'unu Türkiye oluşturuyor. İşlenmemiş pamuk alanında Türk iş insanlarının yerleşik yatırımları, Burkina Faso'da büyük bir istihdam yaratıyor. Ayrıca son dönemde Burkina Faso'da KOBİ'lerin de kolayca iş yapabilmesi için yeni yapısal düzenlemeler de yapıldı. Yakında iki ülke arasında yeni bir ticaret anlaşmasına da imza atılacak. Karşılıklı kazan-kazan ilişkisi çerçevesinde hep birlikte büyüyeceğimize inanıyoruz. Bu kıymetli İş Forumu için özellikle DEİK'e teşekkürlerimi sunuyorum. Biz de yakın zamanda yatırım ofisimizle birlikte Burkina Faso'da Türk iş insanlarını ağırlayacağımız bir iş forumu planlıyoruz. THY'nin şu an Burkina Faso'ya haftada 4 uçuşu bulunuyor. Türk insanı, ülkemizi ziyaret ettikçe uçuş sayısının da artacağına eminiz. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için tüm enerjimizle çalışmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Burkina Faso, Türk iş insanını yatırıma çağırıyor

Türkiye'nin güçlü ekonomisi ve iş insanlarıyla dinamik bir ülke olduğuna değinen Burkina Faso Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mahamadi Savadogo, "Son 10 yılda gerçekleştirilen yapısal reformlar ve dünyaya açık ekonomi modelimiz ile gitgide büyüyen bir ivme kazandık. Özellikle ekonomi alanında gerçekleştirdiğimiz reformlar sayesinde iş dünyasının faaliyetlerine destek olarak hem yerli hem de yabancı yatırımları koruyoruz. Burkina Faso, Türkiye ile çok dinamik ilişkilere sahip. Bu ziyaret de bunu ispatlar nitelikte. Ticaret hacmimiz 2014 yılında 50 milyon dolar seviyesinde iken 2017'de 90 milyon dolar seviyesine ulaştı. Türkiye, ithalat açısından Burkina Faso'nun 9. en büyük tedarikçisi konumunda. Bu ithalat içinde en çok inşaat ve yapı malzemeleri öne çıkıyor. İki ülke arasındaki potansiyele bakıldığında işlenmemiş pamuk ihracatı da son derece üst düzeyde sürüyor. Ülkemizin konumu Afrika'nın merkezinde. Bugün burada Türk iş insanlarına, her alandaki mevcut potansiyelimizi birinci ağızdan aktarıyoruz. Dış ticaretin teşvik edilmesi adına firmalara uluslararası arenada destek oluyoruz. 12 Haziran'da Fildişi Sahili'nde gerçekleştirilecek AFRICALLIA İş Forumu'na yüzlerce potansiyel yatırımcıyı bir araya getirecek. Bu önemli etkinlikte, Türk firmaları açısından da somut adımların atılacağına inanıyor ve Türk yatırımcıları Burkina Faso'ya yatırım yapmaya davet ediyorum" dedi.

DEİK/Türkiye-Burkina Faso İş Konseyi Başkanı Ahmet Dal ise iki ülke iş insanları için uygun yatırım ortamının yaratılması için çalıştıklarını ifade ederek, "DEİK/Türkiye-Burkina Faso İş Konseyi olarak, Türkiye ile Burkina Faso arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek için karşı kanat kuruluşumuz olan Burkina Faso Sanayi ve Ticaret Odası iş birliği ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

2018 yılında gerçekleşen Türkiye- ECOWAS Ekonomi ve İş Forumu kapsamında kurulan iş konseyimiz iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri artırmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Afrika Birliği ve T.C. Ekonomi Bakanlığı iş birliğinde DEİK organizasyonunda, 10-11 Ekim 2018 tarihleri arasında İstanbul'da Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan'ın teşrifleriyle, 2. Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu gerçekleştirdik. Forumda 11 Burkina Fasolu İş insanını ağırlama imkânımız oldu. İş Konseyi olarak hedefimiz, önümüzdeki dönemde iki ülke iş insanı için uygun iş ortamı yaratarak, iki ülke arasında var olan ekonomik ve ticari ilişkileri artırmaktır" şeklinde konuştu.

Burkina Faso'da devlet ile ortak bir proje gerçekleştirerek entegre tekstil fabrikası kurduklarını belirten AYKA Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Aydeniz, "Bu yatırımla birlikte 12 bin insana iş olanağı sağlayacağız. Burkina Faso Cumhurbaşkanı ve ilgili bakanlıkların çok büyük desteğini görüyoruz. Burkina Faso yüksek kaliteli pamuk sayesinde tekstil sektöründe büyük bir potansiyel sunuyor. Türk iş insanı için Burkina Faso yeni bir cazibe merkezi" dedi.

Türkiye-Burkina Faso İş Forumu, iki ülke iş insanların katıldığı ikili iş görüşmeleri ve ülke tanıtım sunumlarının ardından sona erdi.