AFRİKA'DA TEMASLAR NİJERYA İLE DEVAM EDİYOR
28 Şubat 2016-3 Mart 2016 tarihleri arasında DEİK'in ev sahipliğinde, Fildişi Sahili, Gana, Nijerya ve Gine'ye düzenlenen resmi ziyaretler kapsamında 130'u aşkın Türk iş adamı, bölgedeki fırsatları keşfederken, Afrika'daki yatırım ortamını ve potansiyeli yerinde inceleme fırsatı buluyor.
T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde gerçekleştirilen Afrika ziyareti, bu yılın en büyük heyet ziyareti niteliğinde. Heyet sırasıyla Fildişi Sahili, Gana, Nijerya ve Gine'yi ziyaret ediyor.
DEİK ev sahipliğinde, 4 Afrika ülkesinde düzenlenen İş Forumları, 2 Mart 2016 Çarşamba günü Federal Nijerya Cumhuriyeti'nin başkenti Abuja'da gerçekleştirildi.
Nijerya-Türkiye İş Forumu'nda konuşan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş,
200 milyon nüfuslu Nijerya ile 80 milyon nüfuslu Türkiye arasındaki işbirliğinin daha ileri noktalara taşınması gerektiğini; bu çerçevede ilk adım olarak Nijerya ve Türkiye arasında ticaretin ve yatırımların artırılmasına yönelik 4 anlaşmanın imzalandığını söyledi.
Afrika nüfusunun beşte birini barındıran Nijerya'ya yapılacak her türlü yatırımın Afrika kıtasına yapılacağı anlamına geleceğini belirten Bakan Elitaş, sağlık sektöründe iki ülke arasında önemli bir ticaret potansiyeli bulunduğunu vurguladı. Nijerya'nın hava taşımacılığında bölgenin merkezi konumuna gelmesiyle, bu alandaki işbirliğinin de önemli olacağını ifade eden Bakan Elitaş, İş Forumuna katılan işadamlarına, var olan ortaklıkların kuvvetlendirilmesi ve yeni ortaklıkların kurulması çağrısında bulundu.
Forumda katılımcılara hitap eden Federal Nijerya Cumhuriyeti Ticaret ve Yatırım Bakanı Okechukwu Enelemah ise, diplomatik olarak iki ülke arasında ilişkilerin artması neticesinde ticari ilişkilerinde artacağını ifade etti ve başta inşaat, müteahitlik ve savunma sanayileri olmak üzere, birçok alanda Nijerya-Türkiye ticaret potansiyelinin artırılması, iki ülke arasında sinerji oluşturulması gerektiğini söyledi.
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise Forumun açılış oturumunda yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler Nüfus Projeksiyonlarına göre, 2050 yılında dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesi olması beklenen Nijerya'nın kalkınma potansiyeli ve coğrafi konumu ile, Batı Afrika'da kalıcı barışın ve kalkınmanın anahtar role sahip ülkesi olduğunu söyledi. Nijerya'nın DEİK üyelerinin yakın radarında yer aldığını belirten Başkan Vardan, 2020 yılında dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasına girme hedefini benimseyen Nijerya'ya, sanayi ürünleri, inşaat, enerji ve ulaştırma başta olmak üzere tüm sektörlerde her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından 250'den fazla Türk ve Nijeryalı iş insanı ikili görüşmelere katıldı.
Not:Ekli dosyada Nijerya ile ilgili DEİK tarafından hazırlanan infografik bazlı ekonomik ve ticari dataları bulabilirsiniz.
Haber çalışmalarınızda yer vereceğinizi ümit eder, bilgilerinize sunarız.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu (DEİK)
TÜRKİYE-NİJERYA TİCARET RAKAMLARI
(EKONOMİ BAKANLIĞI)
Toplam Dış Ticaret Hacmi: 504 milyon ABD Doları (2015)
Türkiye'den Nijerya'ya yapılan ihracat:314 milyon ABD Doları (2015)
Başlıca ihracat kalemleri: Demir veya çelikten inşaat ve inşaat aksamı, inşaatta kullanılmak üzere hazırlanmış demir veya çelik, petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, elektrik transformatörleri, statik konvertörler ve endüktörler, hijyenik havlular ve tamponlar, bebek bezleri ve benzeri hijyenik eşya, demir veya alaşımsız çelikten yassı hadde ürünleri.
Türkiye'nin Nijerya'dan yaptığı ithalat:190 milyon ABD Doları (2015)
Başlıca ithalat kalemleri: Diğer yağlı tohumlar ve meyveler, petrol gazları ve diğer gazlı hidrokarbonlar, koyun ve kuzuların dabaklanmış veya crust derileri, tabii kauçuk, balata, güta-perka, guayül, çıkıl vb. tabii sakızlar, bitki ve bitki kısımları.
Dış Ticaret Dengesi: 124 milyon ABD Doları (2015)