Macaristan-Türkiye İş Forumu, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Macaristan Cumhuriyeti Başbakanı Viktor Orban, Macaristan Cumhuriyeti Dış İlişkiler Bakanı Péter Szijjártó'nun katılımı ile DEİK Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı İsmet Güral ve Macaristan Ticaret Ofisi Ceo Vekili Gábor Kun'un evsahipliğinde 24 Şubat 2015 tarihinde Macaristan'da gerçekleşti.
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Türk-Macar ilişkilerinin köklü bir arka plana sahip olduğunu söyleyerek, "Biz kuzenleriz, Atilla'nın torunlarıyız" dedi. Tarihi arka plan itibariyle iki ülkenin birbirinin farkında olduğunu belirten Davutoğlu, "İki yıl önce Yüksek Stratejik İşbirliği Komisyonu kurulması kararı aldık" dedi. Macaristan'ın Türkiye için komşularından daha da yakın olduğunu vurgulayan Davutoğlu, son iki senede beş İş Forumu ve üç Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı, iki kere Yüksek Düzeyli İstişare Toplantısı yapıldığını söyledi. Bu kapsamda, 2 milyar dolar olan ikili ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkarmaya kararlı olduğumuzu vurguladı. İki ülkenin birbirine kenetlendiğini ve Türkiye'nin Macaristan'a dost olarak baktığını belirten Davutoğlu, Macaristan'ın da Türkiye'yi, Avrasya'nın geleceği açısından önemli bir ülke olarak gördüğünü söyledi. İki ülke arasındaki ticareti beş katına çıkartmaya kararlı olduklarını vurgulayan Davutoğlu, "Enerji sektöründe ve üçüncü ülkelerde işbirliklerinin önünü açmaya kararlıyız" dedi.
Siyasetin ekonominin önünü açmak için var olduğunu belirten Davutoğlu, güçlü siyasi irade ile hukuki alt yapının sağlanarak, sosyal güvenlik, tüketicinin korunması, nükleer işbirliği ve şehirler arası işbirliği anlaşmaları imzalandığını söyledi. Takip mekanizmasının kurulacağını vurgulayan Davutoğlu, "Dünya büyük bir dönüşümden geçiyor. Kültürleri yakın olan ülkelerin işbirlikleri kriz ortamının aşılmasına yardımcı olur. Türkiye'nin kalkınmasında iki öncü güç var. Bunlar; insan gücü ve coğrafyadır. Hiçbir ülke dünyadan izole olarak kalkınamaz. Macaristan'ı Avrupa'nın krizler içinde boğuştuğu bir dönemde ortak bir gelecek inşaa edebileceğimiz bir ortak olarak görüyoruz. Türk-Macar dostluğu ile iki ülkenin daha büyük başarılara yürüdüğünü göreceğiz" dedi.
Macaristan Cumhuriyeti Başbakanı Viktor Orban, "İşten iş adamı anlar. Siyasilerin tek işi iş adamları için uygun şartları yaratmaktır" dedi. Orban, "Macaristan Eximbank 170 milyon dolarlık kredi açacak. KOBİ'ler için 3. pazarlarda işbirliğinde 25 milyar dolarlık fon mevcut" dedi. Vize şartlarında kolaylaştırmanın yapıldığını belirten Orban, "Macaristan'da 780 Türk öğrenci eğitim görüyor. Macar Hükümeti olarak Türkiye'den 150 öğrenciye burs veriyoruz" dedi. İki başkent arasında kardeş şehir anlaşmasının olduğunu belirten Orban, iki ülke arasında güven ve dostluk bağlarının mevcut olduğunu söyledi. Türk ekonomisinin başarılı olduğunu söyleyen Orban, bunun arkasında Türklerin aile yapısına verdikleri değerin bulunduğunu vurguladı. Orban sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye, Avrasya'nın en başarılı ekonomilerinden birisi. Türkiye'nin aile politikalarını öğrenmek isterim. Türkiye'nin genç nüfusunun artması için uyguladığı politikalar çok iyi." İki ülkenin de Avrasya'da gerginlik istemediğini belirten Orban, Batıda hala soğuk savaşın etkilerinin geride bırakılamadığını söyledi. "Doğu İle Batı'nın birbiriyle nasıl işbirliği yapılabileceği?"nin geleceğin sorusu olduğunu belirten Orban, Avrupa Birliği'nin Türkiye ile işbirliği yaparak, dinamik bir yapı kazanacağını söyledi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, iki ülkenin toplam ticaret kapasitesinin 700 milyar dolar olduğunu, Türkiye ile Macaristan arasındaki ticaret hacminin 2 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu kaydeden Zeybekci, ortak hedefin ise iki ülke arasındaki hacmin 5 milyar dolara çıkarılması olduğunu vurguladı. Bu hedefi yakalamak için ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasına dikkat çeken Zeybekci sözlerine şöyle devam etti: "Taşıma alanında kotalar var. Kotaların kaldırılması için anlaşmanın sağlandığına inanıyorum. Yakın gelecekte tırlar tam serbestlik ile geçiş sağlayacak" dedi. Macaristan ve Türkiye'nin birbirini tamamlayan iki ülke olduğunu belirten Zeybekci, "Birliktelikleri ve ortak noktaları arttırarak yeni ufuklara beraber ilerlemeyi hedefliyoruz. Altı ayda bir kamu-özel sektör temsilcilerini bir araya getirerek, performanslarını takip edeceğiz" dedi.
DEİK Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı İsmet Güral, Macaristan'ın ticaret fazlası veren nadir ülkelerden biri olduğunu söyledi. Macaristan'ın Avrupa'nın önemli bir lojistik merkezi olduğunu vurgulayan Güral, Türkiye'nin Avrasya'nın kalbindeki geçiş yollarının üzerinde olduğunu söyledi. Türkiye'de altı buçuk milyon öğrencinin olduğunu belirten Güral, Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olduğunu vurgulayarak Türkiye'nin ivme kazandığını, sanayi ve inşaat sektörünün gelişiminin genç nüfus sayesinde sağlandığını söyledi. Güral, sağlık, gıda, sanayi, tarım, dondurulmuş sebzeler, hayvan yemi, yenilenebilir enerji, otomotiv sektörlerinde işbirliği yapılabileceğini söyledi.
Toplantıda DEİK ve Macaristan Ticaret Ofisi arasında mutabakat anlaşması imzalandı.
Ek bilgiler(Ekonomi Bakanlığı)
1997 yılında imzalanan STA ve 2004 yılında iki ülke arasında tesis edilen Gümrük Birliği, iki ülke ticaret hacmine olumlu katkı sağlamıştır. 2000 yılında sadece 326 milyon dolar olan ikili ticaret hacmi, 2014 yılı sonuna gelindiğinde yaklaşık 6 kat artmış ve yaklaşık 1.9 milyar dolara ulaşmıştır. Ancak aynı dönem içinde, bir yandan ikili ticaret hacmi hızla artarken, diğer yandan da ilk başlarda dengeli bir seyir izleyen ticaretin, özellikle 2004 yılından sonra, Türkiye aleyhine her sene artan oranlarda açık verir hale gelmiştir.
Genel olarak bakıldığında, Macaristan'a yönelik ihracatımızın yüzde 95'ini sanayi ürünleri, yüzde 5'ini ise tarım ürünleri oluşturmaktadır. İhracatımızda olduğu gibi, Macaristan'dan yapılan ithalatta da sanayi ürünlerinin payı yüksektir.
Türkiye- Macaristan Dış Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı)
Türkiye'den Macaristan'a yapılan ihracat: 694 milyon dolar (2014)
Türkiye'nin Macaristan'a ihraç ettiği başlıca kalemler: Karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar, binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar, monitörler ve projektörler, televizyon alıcı cihazları, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar
Türkiye'nin Macaristan'a yaptığı ithalat: 1.188 milyar dolar (2014)
Türkiye'nin Macaristan'dan ithal ettiği başlıca kalemler: Binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar, diğer büro makinaları, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar, otomatik bilgi işlem makineleri bunlara ait birimler; manyetik veya optik okuyucular
Toplam dış ticaret hacmi: yaklaşık 2 milyar dolar (2014)
Dış ticaret dengesi : -494 milyon dolar (2014)