DEİK, BULGARİSTAN'DAKİ YATIRIM FIRSATLARINI DEĞERLENDİRDİ
Türkiye-Bulgaristan Yatırımcılar Toplantısı, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Bulgaristan Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov, DEİK Başkanı Nail Olpak, Bulgaristan Sofya Büyükelçisi Hasan Ulusoy ve DEİK/Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Osman Ak'ın katılımları ile 7 Şubat 2018 tarihinde Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da gerçekleştirildi.
Türkiye ve Bulgaristan iş dünyasının bir araya gelmesi gerektiğini ifade eden T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Dünyadaki ekonomik sistemlerin ve teknolojik dönüşümün arifesinde Türk ve Bulgar ekonomileri hak ettikleri yere gelecektir. Birbirini tamamlayan iki ekonomi olarak Türkiye ve Bulgaristan'ın bu dönüşüme çok katkı yapacağına inanıyorum. Türkiye 31.7 yaş ortalaması ile Avrupa'nın en genç nüfusu ve G20 ile OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke" diye konuştu.
2018'i Türkiye ve Bulgaristan arasında ‘kalkınma yılı'
Türk kültüründe komşuluk ilişkilerinin çok önemli olduğunu belirten Zeybekci, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkı amacıyla Nisan ayı içerisinde İstanbul'da Türkiye-Bulgaristan İş Forumu'nun gerçekleştirilmesini ve sonbaharda Bulgaristan'da İş Forumu'nun düzenlenmesini önererek, 2018'i Türkiye ve Bulgaristan arasında ‘kalkınma yılı' olarak ilan ettiklerini söyledi.
IMF'nin 2017 raporundaki satın alma gücü paritesine göre dünyanın 13'üncü, Avrupa'nın ise 5'inci ülkesi konumunda olan Türkiye'nin, önümüzdeki 10 yıl içerisinde dünyada ilk 10, Avrupa'da ise ilk 3 büyük ekonomiden birisi olmayı hedeflediklerini belirten Zeybekçi, "Bulgaristan için de aynı durum geçerlidir. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde Bulgaristan ekonomisi 2.5-3 kat daha hızlı büyüyecek, bunun en önemli işaretlerini 2017 yılında aldık. Yüzde 25 oranında artan ticaret hacmi bunun en önemli göstergesidir ve bu olağanüstü bir başarıdır. Bu potansiyeli 10 yıl boyunca sürdürecektir. İş dünyasının bu potansiyelden düşen payı alması gereklidir. Karşılıklı olarak engeller çıkarmak yerine bu potansiyeli geliştirmek için çalışmalıyız. Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi Gümrük Birliği Anlaşmasının 1-1.5 yıl içerisinde güncellenmesiyle elektronik, hizmet ve tarım-gıda gibi sektörlerin dâhil edilmesi ikili ticaret hacmini çok daha hızlı bir şekilde yukarı taşıyacak. Bu güncelleme için Bulgaristan'ın Avrupa Birliği Dönem Başkanı olarak desteği çok önemli olacaktır" dedi.
"Türk firmaları için fırsatlar var"
Bulgaristan Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov,bu ziyaretin Türkiye ve Bulgaristan arasındaki dış ticarete önemli katkı sağlayacağını söyleyerek, Bulgaristan hükümetinin 2018 yılında yatırımın geliştirilmesi amacıyla alacağı inisiyatiflere dair bilgi verdi.
Bulgaristan hükümetinin yolsuzlukla mücadele kararı aldığını aktaran Karanikolov, kamu ve özel sektör işbirliklerinin yapılabilmesi için gerekli mevzuat değişikliğinin onaylandığını belirterek, büyük alt yapı projeleri gerçekleştirileceğini ve bu projelerde Türk firmaları için fırsatlar bulunacağını aktardı. İş takip sürelerinin kısalacağını ve talep edilen belgelerin azaltılacağını ifade eden Karanikolov, yurt dışından uzman ithal etmenin de kolaylaştırılacağını vurguladı.
"Mart ayında AB ile diyaloğumuzda olumlu gelişmeler yaşanabileceği kanaatindeyiz"
DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK çatısı altındaki Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi'nin 27 yıllık bir geçmişi olduğunu belirterek, ‘İş Konseyimiz faaliyetlerini Sayın Bakanımız Nihat Zeybekçi'nin açmış olduğu doğrultuda daha da aktif bir şekilde sürdürecektir. Bulgaristan'ın AB Dönem Başkanlığı sırasında Türkiye ile AB arasında bir zirve düzenlenmesi, mevcut sorunların bu zirvede tartışılmasını ve karşılıklı güvenin yeniden tesis edilmesini sağlamada önemli bir adım olacaktır. Bulgaristan'ın AB Dönem Başkanlığı'nı devralması vesilesiyle önümüzdeki 6 aylık süreçte yürütülecek tüm çalışmalar açısından DEİK adına büyük heyecan duyuyoruz. Mart ayında AB ile diyaloğumuzda olumlu gelişmeler yaşanabileceği kanaatindeyiz" dedi.
Bulgaristan'dan Türkiye'nin AB adaylığıyla ilgili somut ve yapıcı bir yaklaşım beklediğini söyleyen Olpak, Türkiye ile Bulgaristan iş dünyası temsilcilerinin birbirine ne kadar sıkı bağlarla bağlanırsa siyasi diyalog kapılarının da o denli açık olacağını vurguladı. Olpak konuşmasında, "Avrupa Birliği nezdinde yapacağımız her yeni iş akdi, başarıyla tamamlanmış her yeni proje bizlerin itibarını daha da yükseltecek ve hızla büyümemizi sağlayacaktır. Bulgaristan ile ticaret hacmimizin artması, AB ile ticaret hacmimizin artması anlamına gelmektedir. Bulgaristan'da kurulan Türk firmalarının siz değerli sahipleri AB fonlarından yararlanabilmektesiniz. Hâlihazırda 60'a yakın büyük ölçekli Türk firmasında 10 bine yakın istihdam sağlanmakta ve toplamda bine yakın Türk firması Bulgaristan'da faaliyet göstermekte. 2017 yılında 4,5 milyar dolara yakın ikili ticaret hacmine ulaşmış durumdayız. Birbirimizi tanıyor, birlikte çalışıyor birlikte kazanıyoruz" açıklamasını yaptı.
Bulgaristan'ın Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı, Türkiye'nin ise Bulgaristan'ın Ortadoğu, Asya ve Afrika'ya açılan kapısı olduğunu ifade eden Olpak, kapıların iki ülke için kaldırılması ve sınırların ticari ve ekonomik faaliyetler için her daim işlemesi gerektiğini dile getirdi.
DEİK Türkiye–Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Osman Ak ise; "Türkiye ve Bulgaristan arasında alışverişi yapılmayan ürünlerle ilgili T.C. Sofya Ticaret Müşavirliği ile birlikte çalışmalar yapıyoruz. Nisan ayında gerçekleştirmek için çalışacağımız İş Forumu'nda bu sektörlere yer vereceğiz. Yatırımlar ve ikili ticarette yaşanan en önemli sıkıntı, Kapıkule sınır kapısındaki uzun kuyruklar. DEİK Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi olarak bunun çözümü için gerekli desteği vermeye hazırız" şeklinde konuştu.
Türkiye-Bulgaristan Ticaret Rakamları (2017)
Toplam dış ticaret hacmi: 5.5. milyar ABD Doları
Türkiye'den Bulgaristan'a yapılan ihracat: 2.8 milyar ABD Doları
Başlıca ihracat kalemleri: Diğer örme veya kroşe mensucat, sentetik filament ipliklerinden dokunmuş mensucat, binek otomobilleri, sertleştirilmemiş vulkanize kauçuktan diğer eşya bakır cevherleri ve konsantreleri.
Türkiye'nin Bulgaristan'tan yaptığı ithalat: 2.77 milyar ABD Doları
Başlıca ithalat kalemleri:petrol yağlari, rafine edilmiş bakir ve bakir alaşımları, izole edilmiş teller, kablolar ve diğer elektrik iletkenler; elektrik enerjisi, işlenmemiş kurşun, işlenmemiş çinko.
Dış ticaret dengesi: 33 milyon ABD Doları