DEİK'İN 30. OLAĞAN GENEL KURULU İSTANBUL'DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
DEİK'in 30. Olağan Genel Kurulu, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımları ile DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan'ın ev sahipliğinde 24 Aralık 2016 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi.
Genel Kurul'un açış konuşmasını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 2009 yılında küresel ticaretten aldığı payın artışının düşük olduğunu belirtti. Erdoğan, "Son 2 yıldır küresel ticaret hacmi ya daralıyor, ya da küçük bir artışla devam ediyor. Ekonomide son dönemde bir durgunluk olduğunu görüyoruz. Bir kısmı siyasi hesaplaşma ise bir diğer kısmı küresel ekonomideki sıkıntıların yansımasıdır. İhracatımız düştüğü için üzüntülüyüz. Küresel düzeyde yüzde 0,89'dan, bu yıl ikinci çeyrekte yüzde 0,95'e çıkmış durumdayız"dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Balkanlar ve Kuzey Afrika'da bizim ürünlerimizle dolu değilse bir yerlerde yanlış yapıyoruz demektir. Buralara özellikle tabii bizim sosyal, kültürel, ticari bütünleşme alanlarımız olduğundan yüklenmemiz lazım. Öncelikle kendi coğrafyamızda söz sahibi olmalıyız. Başarının formülü çalışmak, daha çok çalışmak, gecemizi gündüzümüze katarak çalışmak." dedi. Erdoğan, DEİK'in önümüzdeki dönemde üstleneceği role ilişkin olarak da açıklamalarda bulundu; "30. Genel Kurul demek, 30 yıl demektir. Bugüne kadar DEİK çatısında hizmet veren, gayret gösteren herkese şükranlarımı sunuyorum. Yurtdışı seyahatlerimde birlikte olduğum DEİK'e çalışmalarında başarılar diliyorum. Daima yanınızda olmaya devam edeceğimi belirtmek isterim. Türkiye'yi 1 trilyon dolar dış ticaret, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmeyi ancak çalışarak ulaşırız. 2023 hedeflerimize en sağlam sahip çıkanların başında işadamlarımız özellikle DEİK geliyor. Milletimiz ülkesine güvenen işadamlarımızı unutmayacaktır. Bugünler çok önemlidir. Türkiye ekonomisine yönelik saldırıların boşa çıkarılması konusunda devletle sizlere de önemli görevler düşüyor. Yatırım, proje erteleyen herkes ekonomimize saldıranlarla aynı saftadır".
Genel Kurul'da delegelerine hitap eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci konuşmasında, DEİK olarak 2017 yılına dair hedeflerin gözden geçirileceğini belirtti. Bakan Zeybekci, 2017 yılının ihracat seferberliği'nin yeniden başlayacağı yıl olacağını açıkladı. 2023 rotasının tekrar gözden geçirileceğini belirten Zeybekci, DEİK'in ortaya koyduğu sinerji ve performansın uzun vadede başarılı çalışmalarını devam ettirecektir. Türkiye'nin dış ticaret hedeflerinin belirlenmesi ve bu amaç doğrultusunda eyleme geçilmesinde en etkin yol olan devlet-özel sektör birlikteliğinin yeni DEİK yapısıyla gerçekleştirildiğini aktaran Zeybekci, Türkiye'nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarının kuruculuğunu yaptıkları DEİK ile Ekonomi Bakanlığı arasındaki işbirliğinin olumlu sonuçlarını almaktan son derece memnun oldukalrını kaydetti. Zeybekci, bu düzenlemeyle ortaya çıkan yeni dinamizmin sonuçlarını 2016 yılında görmeye başladıkalrını belirterek "İnanıyorum ki 2017'de çok daha fazlasıyla görmeye devam edeceğiz" dedi. Ekonomi Bakanı Zeybekci, DEİK'in özel sektörü yurtdışında güçlü bir şekilde temsil ederek Türkiye ekonomisinin stratejik aktörlerinden biri olmayı sürdüreceğini belirtti.
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise konuşmasında, DEİK'in son 2 yılda yapılanmasını tamamladığına, stratejik dönüşümünü gerçekleştirdiğine ve kurumsal kimliğini yenilediğine vurgu yaptı. DEİK Başkanı Vardan "İş dünyamızın temsilcileriyle, Somali'den, Rusya'ya; Japonya'dan Peru'ya; Katar'dan Kazakistan'a; Küba'dan Pakistan'a kadar 34 ülkede, Sayın Cumhurbaşkanı'mıza eşlik ettik. Başbakanlarımızla 17 ülkede İş Forumları düzenlerken, Ekonomi Bakanlarımız ile 5 kıtada 45 ülkede, 50'nin üzerinde etkinlik gerçekleştirdik" dedi. Son iki yılda 68 farklı ülkeden 116 Devlet Temsilcisini Türkiye'de misafir ettiklerini aktaran DEİK Başkanı, altı bölge ve farklı sektörlerde faaliyet gösteren 134 İş Konseyi ile DEİK'in dünyanın her köşesinde, dış ekonomik ilişkiler alanında çalışma yaptığını kaydetti. DEİK Başkanı Vardan: "İş Konseylerimiz, bugüne kadar olmadığı şekilde, 2 yılda 700'e yakın Yürütme Kurulu toplantısı gerçekleştirdi; içeride ve dışarıda, durmaksızın çalışarak ilişki ağını geliştirmeye ve derinleştirmeye gayret etti" dedi.
Genel Kurul kapsamında DEİK'in yeni logosu ve kurumsal kimliğinin tanıtımını da yapan DEİK Başkanı Vardan, "Türk iş dünyasının güçlenmesi için alın teri döken bu kuruma, yıllara sari tecrübenin ve bilinirliğin izlerini muhafaza ederek, bugünkü hızına yakışır bir logo ve yeni bir kurumsal kimlik kazandırıyoruz" dedi. "Dış ekonomik ilişkilerde geleceği şekillendirmeye hazırız" diyen Başkan Vardan, DEİK olarak yeni dönemde hedefin ülke vizyonu çerçevesinde, dış ekonomik ilişkilerde bilgi üreten, politika belirleyen ve aksiyon alan bir kurum haline gelmek olduğunu söyledi.
Türkiye'nin ‘Küresel Ufku' DEİK, yeni logosu ile yoluna devam ediyor
1986 yılında Türkiye'nin ekonomik dönüşümüne katkı vermek ve yurtdışına açılmak isteyen Türk girişimcisine yol göstermek üzere kurulan DEİK, 30 yıllık tecrübesi ile bugün hala Türk iş dünyası temsilcilerinin dünyanın her yerindeki aktivitelerine yön veriyor. DEİK, gücüne, kapsamına ve hızına yakışır bir nitelik taşıyacak şekilde, 2017 yılına girerken kurumsal kimliğini ve bu kapsamda da logosunu yenilemiş bulunuyor. DEİK, Kurucu Kuruluşları ve İş Konseyleri ile günden güne büyümeyi ve her geçen gün dünyanın dört bir köşesine yayılmayı sürdürüyor. DEİK, çatısı altında toplanan iş insanlarına, özgüven, vizyon ve yeni pazarlar kazandırarak, Türkiye ekonomisine daha fazla katkı sağlamalarına imkan sağlıyor. Dünya genelindeki iş fırsatlarını Türk iş dünyasına anlatan DEİK, Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi, Türkiye'nin dünyayı kavrayan zihni olarak yeni kimliği ile yoluna devam ediyor.
Son iki yılda 3.000'e yakın etkinlik düzenlendi
DEİK, 2016 yılı 30. Olağan Genel Kurulunda, kurumsal yapısının tüm unsurları olan Yönetim Kurulu, İcra Kurulu, Denetim Kurulu, 102 Kurucu Kuruluş, 127'si ülke bazlı toplam 134 İş Konseyi ve 1000'in üzerinde üye firma temsilcileri ile biraraya geldi.
2014-2016 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı düzeyinde 34 ülkede, Başbakanlık düzeyinde 17 ülkede, Ekonomi Bakanlığı düzeyinde 45 ülkede 50 heyet ziyareti ile toplam 3.000'e yakın etkinlik düzenleyen DEİK, aynı zamanda 68 ülkeden Cumhurbaşkanı, 116 Başbakan ve Bakan düzeyinde Devlet Temsilcisini Türkiye'de misafir etti.