DEİK İş Konseyleri İstişare Toplantısı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımı ile DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ev sahipliğinde 29 Ocak 2015 tarihinde gerçekleşti.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci toplantının açılış konuşmasında, "Yeni bir dünya kuruluyor, kurulacak, Türkiye de o yeni dünyayı kuranlardan olacak. Bunu da beraber yapacağız. Bu tek kişilik bir oyun olamaz" dedi. Zeybekci, dönüşen dünyada Türkiye'nin, dünya milletler yarışındaki yerine hep birlikte götürülmesi gerektiğini belirterek, Türkiye'nin bu coğrafyada kendisine biçilmiş bir görevi olduğunu söyledi.
Çeşitli sebeplerle dünyanın, ABD ve etrafındaki müttefikleriyle tek kutuplu bir hale geldiğini söyleyen Zeybekci, son 30 yıldır varlık gösteren Çin faktörünün, son 15 yılda çok daha planlı bir yapı, siyasi, ekonomik ve dünyadaki yapılaşmayla ilgili şekilde ortaya çıktığını belirtti. Zeybekci, şöyle devam etti: "Tabiat tek kutuplu değil, kendini dengelemek durumunda. Diğer kutup da birkaç güçle güç dengesini oluşturmaya kalkıyor. Bu karşımıza Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) diye bir yapı çıkardı. AB'yi ortaya çıkaran irade ki ABD'yi oluşturan iradedir aynı zamanda. Bu irade dedi ki 'Bu iki iradenin artık bir araya gelme zamanıdır'. Çok hızlı şekilde TTIP süreci devam ediyor. 2015 sonunu planlıyorlardı ama 2016 sonu gibi teknik görüşmelerin bittiği, 2017'de onay süreci ve 2018'de uygulamaya başlamak gibi bir hedef var. Bu TTIP, basit bir Serbest Ticaret Anlaşması (STA) değil hatta güçlü bir STA da değil bu tam anlamıyla ekonomik bir entegrasyondur. Siyasi ve kültürel entegrasyona da çok yatkın bir ekonomik entegrasyon. Onun için son derece önemli hale geldi. Dünya ticaretinin yüzde 50'sinin bir araya geldiği bir yapılanma."
Aynı iradenin Trans Pasifik Ortaklığı (TPP) ile ABD'nin Japonya-Kore-Yeni Zelanda gibi ülkelerle biraraya gelmesine değinen Zeybekci, Türkiye'nin kurumlarının, diğer ülkelerinki gibi "tıkır tıkır işleyen" bir yapısı olmadığını, Anadolu coğrafyasında insanların motivasyona ihtiyacı olduğunu söyledi. Zeybekci, "Sistemlerimizi, kurumlarımızı kuramamışız, görev tanımımızı iyi yapamamışız. DEİK yapılanmasındaki tartışmamız da bu. 10 yılki performansımızla şimdi övünüyoruz. 171,3 milyar dolarlık ihracatımız var. Tam net rakamlar var elimizde. Kaydi olarak 8,8 milyar dolarlık faturalı bavul ticaretimiz var. Bunu da oraya eklemiyoruz. Bunları yaptığımızda 241 milyar dolarlık ithalatımızı ve 171,3 milyar dolarlık ihracatımızı aldığımız zaman, Türkiye'nin ihracatının ithalatı karşılama oranı yaklaşık yüzde 71,9. uluslararası arenaya bunu açıklamıyoruz. Çünkü ülkeler buna göre değerlendiriliyor, gruplanmaların içine giriyor" ifadelerini kullandı.
Zeybekci, DEİK'in bütün Türkiye'yi kucakladığını, devletle işbirliğine girdiğini ve tüm varlığıyla da dünyayla entegre olduğunu, tüm dünyada Türkiye'yi temsil ettiğini vurguladı. Mart başında Polonya ile bütün sektörleri bir araya getiren bir ticaret iş forumu düzenleneceğini belirten Zeybekci, "Türkiye etrafındaki ateş çemberinin, darmadağın olan coğrafyanın içinde yükselmesini büyümesini nasıl başardı? İnanının bizim muhteşem bir girişimci kabiliyetimiz var. Başkaları oturup aylarca fizibilite çalışmaları yaparken benim aslanım çoktan oraya gitmiş bile. İnşallah Büyükelçiliğimizin olduğu her ülkede ticaret ataşeliği müşavirlerimiz olacak" dedi. Zeybekci, gelecek 50 yılın Afrika'nın yılı olacağı öngörüsünde bulunarak, 2016-2017 yıllarının Afrika için problemli olabileceğini dile getirdi.
Zeybekci, dünyayı işadamları örgütleriyle karış karış dolaştıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bunu yapmazsak vebali üzerimizedir. Bunu hep beraber yapılacağız. Hepimiz beraber, bütün ülke sahip çıkarsa böyle olacak. Ben DEİK yapısına baktıkça heyecan duydum. DEİK katılımcı, kucaklayıcı, demokratik bir yapıile inşallah çok daha farklı bir noktaya gelecek."
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Her yıl en az bir kere toplanarak, çalışmalarımızı ve sesimizi en etkin bir şekilde nasıl çıkartabileceğimizi değerlendireceğiz" dedi. DEİK faaliyetlerinin İş Konseyleri ile yürütüldüğünü belirten Vardan, "Çok ciddi bir çalışma programı izliyoruz. Aynı zamana rastayan eş zamanlı programlarımız var. Örneğin haftaya İran İş Forumu var. Bu foruma Türkiye İhracatçılar Birliği Başkanı ve DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardıcısı Mehmet Büyükekşi başkanlık edecek. Mali Cumhurbaşkanının katılacağı Türkiye-Mali İş Forumuna Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı (MÜSİAD) ve DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nail Olpak başkanlık edecek. Finlandiya İş Forumu'na da Ankara'da ben katılacağim" ifadelerini kullandı. DEİK'in Türkiye'nin hem içinde hemde dışında çok çalışan bir yapı olacağını belirten Vardan, 120 İş Konsey sayısının 121'e çıktığını açıkladı. Türkiye Cumhuriyeti'nin Afrika'da Büyükelçilik sayısını 12'den 39'açıkardığını belirten Vardan, "Bizde Afrika'da Büyükelçilik sayısında İş Konseyi kurmayı hedefliyoruz. Türkiye-Cibuti İş Konseyi ile 22 İş Konseyi sayısı 23'e çıktı" şeklinde konuştu.
Amerika'nın 50 eyaletten oluştuğunu söyleyen Vardan, "Bu büyük coğrafya'da 5 bölge komitesi kurarak çalışacağız, iş konseylerimizi daha aktif hale getirmemiz gerekiyor. Yeni iş konseyleri oluşturacağız. Kendi bünyemizde departmanlar oluşturarak, İstişare Kurulu ve Denetleme Kurulu gibi mevcut yapıdan ve dışarıdan bize katkı sağlayacak organlar oluşturacağız" ifadelerini kullandı.
Toplantı açılış bölümünün ardından soru-cevap bölümü ile sona erdi.