DEİK KAZAKİSTAN İLE YATIRIM FIRSATLARINI DEĞERLENDİRDİ

DEİK KAZAKİSTAN İLE YATIRIM FIRSATLARINI DEĞERLENDİRDİ

Kazakistan-Türkiye İş Forumu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kazakistan Cumhuriyeti Yatırımlar ve Kalkınma Bakanı Aset İsekeşev, Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan'ın katılımı ile Kazakistan-Türkiye İş Forumu, 16 Nisan 2015 tarihinde Astana'da gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye ile Kazakistan arasındaki ekonomik işbirliğini önemsiyoruz" dedi.  Kazakistan'da gerçekleşen Yüksek Düzeyli  Stratejik İşbirliği Kurulu'nun bugün yaptığı toplantı ile  ilişkilerin gelişmesine katkı da bulunacağını belirten Erdoğan, müteahhitlik firmalarının Kazakistan'da yaklaşık 20 milyar dolar değerinde 400'den fazla esere imza attığını söyledi. Tarihi ipek yolunu canlandıracak Bakü-Tiflis-Kars demir yolunun yapımında artık sona gelindiğini vurgulayan Erdoğan, "Türkiye son 10 sene de ortalama yıllık 12.4 milyar dolar yabancı yatırımı çeker hale geldi. 79 sene de 26  havaalanımız vardı. Bunun üzerine 23 havaalanı ilave ettik. Ülkemizi geçen yıl yaklaşık 37 milyon turist ziyaret etti.  Kazak turistlerin sayısı 2014'te 440 bine ulaştı" dedi. Karadeniz'i Marmara'ya bağlayan Asya Tüneli'nin önümüzdeki yıl biteceğini belirten Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye 1 Aralık 2014 tarihi itibari ile G20 dönem başkanlığını üstlendi. Dünya büyük bir krizden geçerken  üstlendiğimiz sorumluluğun farkındayız. G20 dönem başkanlığımızda gelişmemiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasında işbirliğini güçlendirmek, önemli başlıklarımız arasında olacak."

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kazakistan'da 14 proje ile 1.5 milyar dolarlık çalışmaların yapıldığını söyledi. İki ülke ticaret hacminin 10 milyar dolar seviyesine çıkarılmasının planlandığını söyleyen Nazarbayev, yatırımların da 500 milyon dolar büyüyeceğini belirtti. Kazakistan ve Türkiye'nin ipek yolunun üzerinde olduğunu söyleyen Nazarbayev, yapılacak yeni ulaşım projesinde iki ülkenin doğu ve batıyı birbirine bağlayacağını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Bu yeni yol projesine Türk iş adamlarını çağırıyorum. Bunun için yatırım ve ortak yatırım fonu kurmak için anlaşmıştık. Bu projeler gerçekleştiği zaman Türkiye'nin Kazakistan üzerinden Çin'e ve Doğu Asya'ya açılma imkanı doğacaktır. Bizim için de  Avrupa'ya ve Ortadoğu'ya açılma imkanı doğacaktır. Avrasya Ekonomik Birliği'ne Türk iş adamlarını davet ediyoruz. " dedi.

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan,  Türkiye ve Kazakistan'ın son çeyrek asırda örnek gösterilebilecek işbirliklerine imza attığını söyleyerek, iki ülke arasında 2013 yılında imzalanan "Yeni Sinerji-Ortak Ekonomi Programı"nda belirlenen 2015 yılında 10 milyar dolar ticaret hacmi hedefine henüz ulaşamadığını belirtti. Kazakistan'ın hızlı ve istikrarlı büyümesinin iki ülke arasındaki yeni işbirliği imkânlarını arttıracağını belirten Vardan, ticaret ve yatırım potansiyelinden yararlanabilmesi için iki ülke arasındaki nakliye maliyetleri sorununa kalıcı çözümler üretmesi gerektiğini vurguladı. Vardan sözlerine şöyle devam etti: "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'ne Kazakistan'ın katılımı, iki ülke arasındaki ulaştırma ilişkileri açısından büyük önem taşımaktadır. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin Hazar üzerinden yapılacak Ro-Ro seferleri ile Kazakistan'a kadar uzatılması iki ülke arasındaki ulaştırma sorununa daha etkin ve kalıcı çözüm olacaktır. 2020'ye kadar hayata geçirilecek olan 30 milyar dolar inşaat projesine de talibiz. İş dünyasının temsilcileri olarak, zaten güçlü olan ikili ilişkilerimizi daha da sağlamlaştırmaya katkı sağlamayı sürdüreceğiz."

 

Ek bilgiler(Ekonomi Bakanlığı)

Türkiye-Kazakistan Dış Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı)

Türkiye'den Kazakistan'a yapılan ihracat 978 milyon dolar (2014)

Türkiye'nin Kazakistan'a ihraç ettiği başlıca kalemler: mücevherci eşyası ve aksamı, plastikten monofiller, ince ve kalın çubuklar ve profiller, demir veya çelikten inşaat ve inşaat aksamı, inşaatta kullanılmak üzere hazırlanmış demir veya çelik, dokunmuş halılar ve dokumaya elverişli maddelerden diğer yer kaplamaları.

Türkiye'nin Kazakistan'dan  yaptığı  ithalat: 1.236  milyar dolar (2014)

Türkiye'nin Kazakistan'dan ithal ettiği başlıca kalemler: ham petrol, petrol gazları ve diğer gazlı hidrokarbonlar, rafine edilmiş bakır ve bakır alaşımları, işlenmemiş çinko, işlenmemiş aluminyum.

Toplam dış ticaret hacmi:  2.214  milyar dolar (2014)

Dış ticaret dengesi : -258 milyon dolar (2014)