DEİK PARİS'TE TÜRK-FRANSIZ ŞİRKETLERİNİN İŞBİRLİĞİNİ MASAYA YATIRDI
Türkiye-Fransa Ceo Toplantısı, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Paris Büyükelçisi Hakkı Akil, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye-Fransa İş Konseyi Başkanı Sani Şener, İş Konseyi Karşı Kanat Başkanı Jean Lemierre'nin katılımı ile 3 Nisan 2015 tarihinde Paris'te gerçekleşti.
Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Türkiye'ye doğrudan gelen yatırımların yüzde 70'inden fazlasının AB ülkelerinden yapıldığını belirtti. Türkiye-Fransa işbirliğinin Tepe Akfen Havalimanları (TAV)-ADP, LİMAK Holding-İNFRAMED gibi örnekler şeklinde artarak devam etmesini beklediklerini söyleyen Yıldırım, Türk ve Fransız şirketlerinin Türkiye'nin jeopolitik konumu ve kültürel ilişkilerini kullanarak, Ortadoğu, Afrika, Orta Asya, Kafkasya gibi bir çok bölgeye beraber yatırım yapabileceklerini belirtti.
Paris Büyükelçisi Hakkı Akil, Türkiye'nin güçlü bir hukuk devleti ve yabancı yatırım dostu olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin 120 milyar dolarlık yabancı yatırımının yüzde 76'sının AB ülkelerinden geldiğini belirtti.
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye'deki Fransız sermayeli şirket sayısının 1985 yılında 15 iken, günümüzde 1277'ye ulaştığını söyledi. Ticaret hacminin 6.5 milyar dolar seviyesine çıktığını belirten Vardan, "Türk iş dünyası olarak bu ortaklığın Türkiye'nin Avrupa Birliği tam üyeliği ile taçlanmasını hedefliyoruz. AB'ye tam üye bir Türkiye her alanda küresel Avrupa vizyonu için önemli bir artı değerdir" dedi. Türkiye ve Fransa'nın NATO, G-20 platformlarında sorumlu ortaklar olarak dünyanın istikrarına ve büyümesine katkı sağladığını vurgulayan Vardan sözlerine şöyle devam etti: "Müzakere sürecinin sonunda tam üyelik dışında farklı statü önerileri bizim açımızdan Avrupa değerleri ile çelişen, anti-demokratik, kurumsal açıdan işlevsiz, etik dışı formüllerdir. Türkiye orta ve uzun vadeli ekonomik hedeflerine ulaşmak için Avrupa ile daha güçlü entegasyon tesis edip tam üyelik hedefine ulaşmalıdır."
Türkiye-Fransa İş Konseyi Başkanı Sani Şener, iki ülke arasındaki son yıllarda yaşanan yoğun iletişimin kaçınılmaz olarak üretken sonuçlar vereceğine inandığını belirtti. Türk-Fransız iş ilişkilerinin artarak devam edeceğini belirten Şener, "Yap-İşlet–Devret modeli ile altyapı yatırımlarının finansmanı ve enerji arzı güvenliğini Türk-Fransız işbirliğinin süregelen önemli gündem maddeleri arasında görmekteyiz" dedi.
Fransa-Türkiye İş Konseyi Başkanı Jean Lemierre iseTürkiye ile Fransa arasındaki hizmet sektörüne ilişkin işbirliği fırsatlarının görüşülmesinin çok önemli olduğunu söyledi.
Toplantının sonunda Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş (TAI) ile AIRBUS A.Ş arasında işbirliği anlaşması imzaladı.
Ek bilgiler(Ekonomi Bakanlığı)
İskenderun Limanı'nın 36 yıl boyunca işletme hakkı ihalesini kazanip, 2011 sonunda limanın işletmesini resmen devralan Limak, İskenderun Limanı'ndaki hisselerinin yüzde 20'sini uluslararası altyapı yatırım fonu InfraMed Infrastructure'a devretti. Avrupa Yatırım Bankası, İtalyan Cassa Depositi e Prestiti, Fransız Caisse des Depots et Consignation, Caisse de Depot et de Gestion ve EFG Hermes gibi 5 önemli kurumsal yatırımcının kurduğu fon, dünyadaki ilk ortaklığını LimakPort İskenderun'la Türkiye'de yapmış oldu. Kaynak: http://www.limak.com.tr/one-cikanlar/inframed-limakporta-demir-atti
Türkiye-Fransa Dış Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı)
Türkiye'den Fransa'ya yapılan ihracat: 6,467 milyar dolar (2014)
Türkiye'nin Fransa'ya ihraç ettiği başlıca kalemler: binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar,eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar, monitörler , projektörler, televizyon alıcı cihazları.
Türkiye'nin Fransa'dan yaptığı ithalat: 8,123 milyar dolar (2014)
Türkiye'nin Fransa'dan ithal ettiği başlıca kalemler: karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar, binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar, tedavide veya korunmada kullanılmak üzere hazırlanan ilaçlar.
Toplam dış ticaret hacmi: 14,589 milyar dolar (2014)
Dış ticaret dengesi : -1.656 milyar dolar (2014)