DEİK, TÜRK VE CİBUTİLİ İŞ DÜNYASI TEMSİLCİLERİNİ ANKARA'DA BİR ARAYA GETİRDİ
DEİK ev sahipliğinde düzenlenen İş ve Yatırım temalı Türkiye-Cibuti Yuvarlak Masa Toplantısı, Cibuti Cumhuriyeti Ekonomi ve Endüstriden sorumlu Maliye Bakanı İlyas Moussa Dawaleh, T.C. Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Cengiz Yavilioğlu, DEİK Başkanı Nail Olpak ve DEİK/Türkiye-Cibuti İş Konseyi Başkanı Volkan Kazova'nın katılımları ile 20 Aralık 2017 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi. Toplantıya 50'den fazla Türk ve Cibutili iş dünyası temsilcisi katıldı.
Cibuti Cumhuriyeti Ekonomi ve Endüstriden sorumlu Maliye Bakanı İlyas Moussa Dawaleh hava şartları sebebiyle toplantıya katılamayan Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Omar Guelleh'in konuşma metnini okudu: "Böyle güzel bir toplantı düzenlediniz. Bu toplantıyı Türkiye'ye gerçekleştirmiş olduğum resmi ziyaret kapsamında yapılmış olmasından dolayı çok mutluyum. Bu toplantı Cibuti Cumhuriyeti ile aramızda geliştirmek istediğimiz iş fırsatlarının da bir nişanesidir. Birlikte gelişmek ve kalkınmak istiyoruz. Hem iş dünyamız hem de hükümetlerimiz çok sayıda temaslarda bulundu. Türkiye'de ve Cibuti'de farklı ekonomik aktörler bir araya gelme fırsatları buldular. Ticaret hacmimiz serbest bölgelerden geçen rakamları kapsamıyor. Tabii ki ticaret hacmini aşabilir ve daha iyisini yapabiliriz. İki ülke içinde daha ileriye yönelik, sürdürülebilir, verimli ve umut verici ilişki inşa etmek istiyoruz. Birlikte çalışmak, daha fazlasını yapabilmek bizim nihai motivasyonumuzdur. Biz kazan-kazan ortaklığı hedefliyoruz. İş fırsatları sizler için doğal bir imkan sunuyor. Modern altyapı ve güvenilebilir bir yasal çerçeve sunuyoruz. Gelecek dönemde ulaşmak istediğimiz zemin için sağlam bir ortam oluşturuyor. İş ortamını daha da iyileştirmemiz gerekiyorki karşı karşıya kalınacak zorluklar ve uluslararası rekabetçilikle de mücadele edebilecek bir ortam yaratmalıyız. Cibuti'de farklı özel sektörlerin ilgisini çeken yatırımlar söz konusu. Türkiye ile Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşviki Anlaşması gibi ya da Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarını imzalamayı planladığımız yasal çerçeveler var. Türk yatırımcılar için kurulan Özel Ekonomik Bölge söz konusu. Tercihli anlaşmalar sayesinde her iki ülkenin de taraf olduğu farklı ülkelere ulaşılabilir."
T.C. Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Cengiz Yavilioğlu, Cibuti'nin Türkiye'nin Afrika'ya yönelik stratejik vizyonunda ve açılımında önem teşkil eden; yatırımcılara birçok fırsat sunan bir ülke olduğunu söyledi. Türkiye ile Cibuti'nin ticaret hacminde 2017 yılının ilk on ayında 2016 yılına göre artış olduğunu belirten Yavilioğlu, "Umut vaat edici olmakla birlikte bu artışın, iki ülkenin de uluslararası ticaret rotalarının merkezinde yer aldığı göz önünde bulundurulduğunda potansiyeli yansıtmadığını düşünmekteyiz" dedi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin dengeli bir şekilde artırılmasının ikili ekonomik gündemin önceliklerden biri olmaya devam edeceğini belirten aktaran Yavilioğlu, altyapı yatırımları, müteahhitlik hizmetleri, enerji, tarım, hayvancılık ve sağlık sektörlerinin iki ülke arasında potansiyel arz eden işbirliği alanları olarak ön plana çıktığını söyledi. Cibuti'nin Türkiye'ye tahsis ettiği Özel Ekonomik Bölge için müteşekkir olunduğunu belirten Yavilioğlu sözlerine şöyle devam etti: "Özel Ekonomik Bölge'nin bir an önce faaliyete geçirilmesi için gayretlerimiz devam etmekte. Cibuti makamlarınca Türk yatırımlarını teşvik etmek üzere atılacak ilave adımlar ülkemizce memnuniyetle karşılanacaktır. Söz konusu adımlarla artacak yatırımların Cibuti'nin refah seviyesine önemli katkılarının olacağını düşünmekteyiz. Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal'ın Türkiye-Cibuti Karma Ekonomik Komisyon (KEK) eş başkanı olmasından ötürü Bakanlığımız olarak Cibuti ile ilişkilerimize ayrıca önem atfetmekteyiz."
DEİK Başkanı Nail Olpak ise, Türkiye ile Cibuti'nin 400 yıllık bir ortak tarihe sahip olduğunu söyledi. Afrika'nın potansiyelinin tartışılmaz olduğunu belirten Olpak, potansiyelden anlaşılanın Afrika'nın sadece doğal kaynakları ve bu kaynakların tek taraflı elde edilmesini amaçlayan bir açısının olmadığını söyledi. Olpak, "Cibuti özelinde ekonomik açıdan baktığımızda, stratejik bir konumda bulunan bu ülke kanalıyla, hemen en yakınındaki Etiyopya, Güney Sudan ve Somali ile 150 milyonluk bir pazarı hedeflemenin mümkün olduğunu görüyoruz. Bugüne gelince, 2017 yılının ilk 10 ayında 84 milyon ABD Dolarlık ikili ticaret hacmine ulaştığımızı görmekteyiz. Bu hacminin ilk planda 150 milyon ABD Doları ve orta ve uzun vadede 300-500 milyon ABD Doları seviyesine çıkarılması için çaba sarf edeceğiz" dedi.
Jeotermal kaynaklardan enerji üretimi, toplu konut açığının giderilmesine yönelik müteahhitlik projeleri, hastane işletmeciliği, havaalanı inşaat projeleri gibi Türk iş çevrelerinin yoğun tecrübesinin olduğu alanlarda ortaklık ve işbirliklerini hızlandırmak için her türlü adımın atılmaya hazır olduğunu belirten DEİK Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü: "Elbette, sınırlı alanlarda da olda, tarım ve turizm potansiyelimizi, özellikle sağlık turizmi alanında yapılabilecekleri de hatırlatmak isterim. Türkiye son 15 yılda ortalama yüzde 5,7 seviyesindeki ekonomik büyüme, bu yılın üçüncü çeyreğinde % 11,1 ile rekor tazeledi. Cibuti'nin de bizimle birlikte büyümesini istiyoruz. Gelin daha büyük bir ticaret ve yatırım potansiyeline doğru, birlikte yola çıkalım."
Toplantı, açılış konuşmalarının ardından iş dünyası temsilcilerinin tanıtımları ile devam etti.
Türkiye-Cibuti Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı-2016)
Toplam Dış Ticaret Hacmi: 78 milyon ABD Doları
Türkiye'den Cibuti'ye yapılan ihracat: 77.9 milyon ABD Doları
Başlıca ihracat kalemleri: Makarna, demir-çelik çubuklar, ayçiçek yağı, buğday unu, ilaç.
Türkiye'nin Cibuti'den yaptığı ithalat: 149 bin ABD Doları
Başlıca ithalat kalemleri: Matbaa, yazı, çizim ve diğer mürekkepler, ferro alışımlar, asit.
Toplam Dış Ticaret Dengesi: 77 milyon ABD Doları