DEİK VE ALBARAKA TÜRK, BAHREYN'DEKİ YATIRIM FIRSATLARINI MASAYA YATIRDI
DEİK/Türkiye-Bahreyn İş Konseyi ve Albaraka Türk Katılım Bankası ev sahipliğinde düzenlenen Bahreyn Ülke Günü Toplantısı, DEİK/Türkiye-Bahreyn İş Konseyi Başkanı Muhammet Uğurcan Barman, Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Turgut Simitçioğlu, Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdür Vekili Barış Kösten, Al Baraka Planlama Departmanı Birinci Başkan Yardımcısı Dr. Mohammed Mustapha Khemira, Bahreyn Ekonomik Kalkınma Ajansı Türkiye Ofisi Direktörü Neşe Seçer ve Orta Anadolu Tekstil Genel Müdür Yardımcısı İrfan Ergün'ün katılımları ile 7 Eylül 2017 tarihinde İstanbul'da düzenlendi. 200'ün üzerinde iş dünyası temsilcisinin katıldığı toplantı kapsamında Bahreyn'de yatırımı bulunan ve önümüzdeki dönemde yatırım yapmayı planlayan Türk şirketleri için yeni iş ve yatırım fırsatları ele alındı. Bahreyn'in uzun vadeli ekonomik kalkınma planlarının ele alındığı toplantıda, Türk şirketleri için ülkedeki yatırım ortamı, kalkınma planları doğrultusunda hayata geçirilen yapısal reformlar, bankacılık altyapısı ve demografik özellikleri detaylı olarak masaya yatırıldı.
Toplantının açılışında konuşan Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Turgut Simitçioğlu, "DEİK üyelerinin ve Albaraka Türk müşterilerinin, Albaraka Bankacılık Grubu'nun MENA Bölgesi'ndeki avantajlardan istifade etmesi için Albaraka Türk olarak gerek duyulan her alanda, her türlü yardım ve desteğe hazırız" dedi. Simitçioğlu, "Albaraka Türk, Albaraka Bankacılık Grubu'nun bilanço ve karlılığa katkısı açısından en büyük iştiraki konumunda yer alıyor. Yönetim merkezi Bahreyn'de bulunan Albaraka Bankacılık Grubu, hâlihazırda Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Asya kıtasında, 15 ülkede, 11 banka, 2 temsilcilik, 1 yatırım şirketi ve 1 şube ile faaliyetlerini sürdürüyor. Albaraka Bankacılık Grubu, yatırımların uygun finansman koşulları ve hızlı bankacılık hizmeti çözümleriyle Bahreyn'de yatırımı olan ve yatırım yapmayı planlayan tüm iş adamlarının yanında olacaktır" dedi.
DEİK/Türkiye-Bahreyn İş Konseyi Başkanı Muhammet Uğurcan Barman ise açış konuşmasında, Bahreyn'in Türk yatırımcıları ve iş dünyası kuruluşları tarafından bugüne dek yeterince tanınmadığını, Suudi Arabistan, Katar gibi bugüne dek öne çıkmadığını belirtti. İş Konseyi Başkanı Barman, DEİK'in 2006 yılında kurmuş olduğu ikili İş Konseyi ile sadece Bahreyn için değil, pek çok ülkeden gelen yatırımcı için referans noktası oluşturduklarını belirtti. Barman, 2016 yılında 320 milyon ABD Doları seviyesinde olan ikili dış ticaret hacminin en kısa zamanda 500 milyon ABD Dolarının üzerine çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi. 2017 yılında ilk 6 ayda 245 milyon ABD Dolarına ulaşan ticaret hacminin de Bahreyn halkının Türk halkına duyduğu güven ilişkisi ile artmasının beklendiğini belirtti. İş Konseyi Başkanı Barman, Körfez Bölgesi'nde ABD ile STA imzalayan tek ülkenin Bahreyn olduğunu, Bahreyn'de yapılacak bir yatırımın Bahreyn üzerinden diğer Körfez ülkelerine de ticaret yapabilmek anlamına geldiğini, hatta ABD üzerinden de gümrüksüz ticaretin mümkün olduğunu vurguladı.
Al Baraka Planlama Departmanı Birinci Başkan Yardımcısı Dr. Mohammed Mustapha Khemira, Bahreyn'de 2016 yılında yüzde 3 olarak gerçekleşen ekonomik büyümenin 2017 yılı için yüzde 2 olarak öngörüldüğünü belirtti. Ekonomik büyümenin Bahreyn'de petrol dışı sektörlerden kaynaklandığını vurgulayan Khemira, finans hizmetlerinin en büyük sektörü teşkil ettiğini belirtti. Bahreyn'in bölgesel finans merkezi rolünü üstlendiğini belirten Khemira, ulaştırma ve iletişim, inşaat ve tekstil sektörlerinin de yabancı yatırım açısından öne çıktığını belirtti.
Bahreyn Ekonomik Kalkınma Ajansı Türkiye Ofisi Direktörü Neşe Seçer, 1,4 milyon nüfuslu Bahreyn'in Körfez ülkelerine açılan bir kapı niteliğinde olduğunu, ulaşım imkanlarının, yetişmiş eğitimli işgücünün dikkat çekici olduğunu söyledi. Seçer, Bahreyn ekonomisinin petrole dayalı olmadığını, bölgenin en liberal Pazar olduğunu, yurtdışına para çıkışında herhangi bir kısıtlama olmadığını, pek çok alanda vergi uygulaması olmadığını da sözlerine ekledi. Seçer, özellikle Suudi Arabistan'ın, Bahreyn'de yatırım yapmış olan firmalar için kolay erişilebilir bir pazar olduğunu hatırlattı. Seçer, Bahreyn ile vize uygulamasının kaldırılmış olmasının da Türk iş insanları için bir diğer avantaj olduğunu da söyledi.
Türkiye-Bahreyn Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı-2016)
Türkiye'den Bahreyn'e yapılan ihracat: 93 milyon ABD Doları
Başlıca ihracat kalemleri: Tütün, demir-çelik, halı
Türkiye'nin Bahreyn'den yaptığı ithalat: 65 milyon ABD Doları
Başlıca ithalat kalemleri: Alüminyum, mineral yağlar, plastik ürünleri
Toplam dış ticaret hacmi: 159 milyon ABD Doları
Dış ticaret dengesi: Türkiye lehine 28 milyon ABD Doları
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU