DİPLOMATİK İLİŞKİLERİN 90. YILINDA ŞİLİ'DE İŞBİRLİKLERİ ZİRVEYE ÇIKTI
Şili-Türkiye İş Forumu, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şili Devlet Başkanı Verónica Michelle Bachelet, T.C. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Şili Ekonomi, Kalkınma ve Turizm Bakanı Luis Felipe Céspedes Cifuentes'in katılımları ile DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Şili Sanayi Federasyonu Başkan Vekili Gaston Lewin'in ev sahipliğinde 1 Şubat 2016 tarihinde Şili'de gerçekleşti.
Türkiye ile Şili arasında 2009 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması kapsamındaki işbirliği bu ziyaret ile bir üst seviyeye taşındı ve DEİK ve Şili Sanayi Federasyonu (SOFOFA) arasında karşı kanat kuruluş anlaşması imzalandı.
T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şili - Türkiye İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Şili'de iş adamlarının sektörel bazda birbirleriyle kuracakları temasların, ilişkilerin gerek Şili'de gerek Türkiye'de yapılacak yatırımlar açısından, gerekse üçüncü ülkelerde yapacakları yatırımlarla birlikte bu sürecin hızlanacağına ve güç kazanacağına inancını vurguladı. Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2014 yılında 562 milyon dolar olduğunu, bu rakamın 2015'te 471 milyon dolara gerilediğini hatırlatarak, bu rakamı ilk etapta 1 milyar dolara çıkarmanın mümkün olduğunu söyledi. Şili'de faaliyet gösteren 23 Türk sermayeli firmadan sadece birinin sabit yatırım yaptığına işaret eden Erdoğan, karşılıklı ziyaretlerle, Şili'de sabit yatırım yapan Türk firma sayısının artaracağına inandığını söyledi.
T.C. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Şili-Türkiye İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yabancı sermayeyi 2002'den itibaren bünyesine hızla çeken bir ülke konumuna geldiğini ifade etti ve "Türkiye 2002'den itibaren 165 milyar doların üzerinde yabancı sermayenin doğrudan yatırım yaptığı bir ülke haline geldi. 2016 yılında 15 milyar dolarlık bir yabancı sermaye girişi bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan,Türkiye-Şili İş Konseyi'ne verdikleri önemi hatırlatarak, gerçekleştirilen forum vesilesiyle Şili Sanayi Federasyonu SOFOFA ile imzalanan "Türkiye-Şili İş Konseyi Kuruluş Mutabakat Zaptı'na değindi ve "Ülkelerimiz arasında var olduğuna inandığımız ve henüz tam anlamıyla kullanamadığımız potansiyeli değerlendirmek için, iş dünyası arasında kurumsal işbirliği tesis edecek olan bu anlaşma, bizim için önemli bir başlangıç olacaktır. Bu ziyaretler, iş forumları, temaslar ile oluşan ilişkiler ve kurumlar arasındaki diyalog mekanizmaları ile daha güçlü ekonomik bağlantılar tesis edeceğimizi düşünüyorum." şeklinde konuştu.
Toplantıya ayrıca DEİK Yönetim Kurulu üyelerinden Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, MÜSİAD'ın Başkanı Nail Olpak, Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar ve DEİK Türkiye-Şili İş Konseyi Başkanı Bahadır Balkır ve konsey üyeleri de katıldı.
Türkiye-Şili Dış Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı)
Türkiye'den Şili'ye yapılan ihracat: 2015 yılı 188 milyon USD
Türkiye'nin Şili'ye ihraç ettiği başlıca kalemler: Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, demir veya alaşımsız çelikten çubuklar, demir veya alaşımsız çelikten profiler, traktörler, dokunmuş halılar ve dokumaya elverişli maddelerden diğer yer kaplamaları.
Türkiye'nin Şili'den yaptığı ithalat: 2015 yılı 283 milyon USD
Türkiye'nin Şili'ye ithal ettiği başlıca kalemler: Rafine edilmiş bakır ve bakır alaşımları (ham), nitritler; nitratlar, diğer kabuklu meyveler, balıkların veya deniz memelilerinin katı ve sıvı yağları, sodalı veya sülfatlı kimyasal odun hamuru.
Toplam dış ticaret hacmi: 2015 yılı 471 milyon USD
Dış ticaret dengesi: 2015 yılı Şili lehine 95 milyon USD