T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde Cezayir, Gambiya ve Senegal'e gerçekleştirilen resmi ziyaret kapsamında Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda DEİK'in organizasyonunda Türk iş dünyası temsilcilerinin katılımları ile 26-28 Ocak 2020 tarihlerinde gerçekleştiriiyor. Batı ve Kuzey Afrika ülkelerine düzenlenen resmi ziyaretlerin ilk durağı Cezayir oldu.
DEİK organizasyonunda düzenlenen Cezayir-Türkiye İş Forumu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Başbakanı Abdelaziz Djerad, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Cezayir Ticaret Bakanı Kamel Rezig, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Cezayir İş Konseyi Başkanı Fuat Tosyalı, Cezayir Ticaret ve Sanayi Odası (CACI) Başkanı Abdulkadir Gouri, Cezayir Yatırımların Geliştirilmesi Ajansı (ANDI) Genel Direktörü Mansouri Abdelkrim'in katılımları ile 26 Ocak 2020 tarihinde Cezayir'de gerçekleştirildi. Forumda, Türk ve Cezayirli iş dünyası temsilcileri, networking toplantısı ile iki ülkedeki yatırım ve iş birliği fırsatlarını değerlendirdi. Foruma, inşaat, enerji, tekstil, tarım ve demir-çelik sektörleri başta olmak üzere farklı sektörlerden 189 Türk ile 160 Cezayirli iş insanı katıldı.
Erdoğan: "Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki İş Konseyi sayısı 2015'te 30 iken 2019'da 45'e yükseldi"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemizin bu topraklara bakışı asla tek taraflı bir kazanç hevesinin ürünü değildir, olmamıştır. Biz, birlikte üretmek, birlikte ilerlemek, birlikte zenginleşmek arzusundayız" dedi. İş insanlarımızın karşılaştıkları sıkıntılarının çözüme kavuşturulmasının her zaman ana gündem maddelerinden biri olduğunu belirten Erdoğan, "Ticari hedeflerimize ulaşabilmek için öncelikle sizlerin potansiyeline ket vuran bariyerlerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu kadar köklü ve güçlü bağlara sahip Türkiye ile Cezayir arasında, halen Serbest Ticaret Anlaşmasının bulunmaması ciddi bir eksikliktir" dedi. İş Forumu'nun Türk iş dünyası ve müteşebbisleri için yeni ortaklıklara, yeni açılımlara, yeni proje ve yatırımlara kapı aralamasını dilediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki İş Konseyi sayısının 2015'te 30 iken 2019'da 45'e yükseldiğini vurgulayarak, "22 Program Ofisiyle TİKA, kıta genelinde yeni ve özgün bir kalkınma modelinin sancaktarlığını yapıyor. Bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları İstanbul'dan 38 Afrika ülkesindeki 58 noktaya uçuş düzenliyor. Türkiye Burslarıyla 4 bin 500 civarında Afrikalı öğrenciye lisans, yüksek lisans ve doktora alanında ücretsiz eğitim sağlıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönem Kıta ile ilişkimizi daha da ilerleteceğiz" dedi.
Erdoğan: "Ticaret Bakanlığı ve DEİK organizasyonunda İstanbul'da Türkiye-Afrika 3'üncü Ekonomi ve İş Forumu'nu gerçekleştirmeyi öngörüyoruz"
El ele, omuz omuza, gönül gönüle vererek Türkiye-Afrika ticaretini 50 milyar dolar seviyesine taşımayı hedeflediklerini söyleyen Erdoğan, Cezayir'i dost ve kardeş bir ülke olmanın ötesinde, Türkiye'nin Kuzey Afrika'daki stratejik ortaklarından biri olarak gördüklerini ifade etti. Ticari bakımdan Cezayir'in, Türkiye'nin mağrip ve Afrika'ya en önemli giriş kapılarından birisini oluşturduğunu vurgulayan Erdoğan, Ticaret Bakanlığı ve DEİK organizasyonunda İstanbul'da Türkiye-Afrika 3'üncü Ekonomi ve İş Forumu'nu gerçekleştirmeyi öngördüklerine söyledi. Türk şirketlerinin bugüne kadar Cezayir'de 16,1 milyar dolar değerinde 377 projeye imza attığını ifade eden Erdoğan, bu rakamlarla Cezayir'in Türkiye'nin en fazla müteahhitlik projesi üstlendiği 8'inci ülke olduğunu dile getirerek, "Son dönemde teminat mektuplarında yaşadığınız sıkıntıyı da aştığımızda bu meblağın daha da artacağına inanıyorum." dedi.
Djerad: "Türk iş insanlarına ve Türk işlerine önem verecek öncelikli sektörler; modern teknoloji, tarım, turizm"
Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Başbakanı Abdelaziz Djerad, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ile birlikte iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi güven niteliğini taşıdığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretinin her sektörde bir iş birliği anlaşması niteliği taşıdığını belirten Djerad, gerçekleştirilen ziyaret ile önemli anlaşmaların imzalandığını söyledi. İki ülke arasındaki Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı ve Cezayir'de bu yıl düzenleyeceğimiz teknik konulu toplantının da önemli bir iş birliği alanı olduğunu belirten Djerad, Yatırımların Korunması Anlaşması, Tüketiciyi Koruma Anlaşması, İstihdam Güvencesi Anlaşması, Bilimsel Teknolojik Anlaşmanın da imzalanan anlaşmalar arasında olduğunu söyledi. Ticari ilişkilerin daha ileri düzeye girmesi için bir çalıştay düzenlenmesini planladıklarını belirten Djerad, iki ülke arasındaki ticari rakamların enerjisini yansıtmadığını ifade etti. Ticari rakamların daha iyi seviyelere gelmesi gerektiğini dile getiren Djerad, Cezayir-Türkiye İş Forumunun iki ülke arasındaki yatırımların masaya yatırıldığının göstergesi olduğunu vurguladı. Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun'un Türk yatırımlarına önem atfettiğini ifade eden Djerad, Cezayir'de daha fazla Türk yatırımlarını görmek istediklerini belirtti. Türk iş insanlarına ve Türk işlerine önem verecek öncelikli sektörlerin modern teknoloji, tarım, turizm gibi sektörler olduğunu belirten Djerad,iki ülke arasında geleceği belirleyecek sektörler olduğunu belirtilebileceğini söyledi.
Olpak: "Yeni projeleri hedefleyen firmalarımızı Cezayir'in altyapısını geliştirme konusunda önemli bir rol oynamaları konusunda teşvik edebiliriz"
Forumun kapanış oturumundan sonra değerlendirmede bulunan DEİK Başkanı Nail Olpak, "İş insanları olarak da ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek için önümüzde bir engel tanımıyoruz. Ekonomik rakamlara girmeyeceğim ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim. İki ülke arasında önemli ortaklıklar mevcut. En önemlilerinden birisi de; Türk müteahhitlerimizin Cezayir'de 17 milyar dolar değerinde 301 proje üstlenmesi… Bu ortaklığı demiryolu alanına da taşıyabilir; yeni projeleri hedefleyen firmalarımızı Cezayir'in altyapısını geliştirme konusunda önemli bir rol oynamaları konusunda teşvik edebiliriz" dedi. Türkiye ve Cezayir liderlerinden iş dünyasının önünü daha fazla açması için destek beklediklerini ifade eden Olpak, "Türkiye ve Cezayir arasında daha fazla iş yapmamızın önümüzü açacak birkaç konuyu dile getirmek istiyorum. İki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzalanması, Türk iş insanlarına uzun süreli vize alımını kolaylaştıracak uygulamanın getirilmesi, Cezayir'de yatırım yapan Türk firmalarına Cezayir bankaları tarafından kredi sağlanması ve pozitif ayrımcılık yapılması, iki ülke arasında SGK anlaşması yapılması, Türk şirketlerinin Cezayir'de çalıştıracakları taşeron firmalara yurt dışı müteahhitlik belgesi verilmesi ve gümrük işlemlerinde yaşanan aksaklıkların giderilmesi olarak iletmek isterim" dedi.
Forum, kapanış oturumundan sonra sona erdi.