FİLDİŞİ-TÜRKİYE İŞ KONSEYİ MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI
Türkiye- Fildişi İş Forumu, Fildişi Sahili Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ve Fildişi Sahili İşletmeleri Genel Konfederasyonu Başkanı Jean Kacou Diagou'nun katılımı ile DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mithat Yenigün ve DEİK Türkiye-Fildişi Sahili İş Konseyi Başkanı Halit İnci'nin ev sahipliğinde 27 Mart 2015 tarihinde İstanbul'da gerçekleşti.
Fildişi Sahili Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara, "Forum, Fildişi Sahili'nin açılım ve çeşitlendirme politikasına son derece uygun bir zamanda denk gelmiştir" dedi. Bugün çok büyük bir fırsat yaşandığını söyleyen Ouattara, bu forum ile ilişkilerin güçleneceğini düşündüğünü söyledi. Ouattara, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmemizde, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yeterli olmadığına değindik. İki ülke Cumhurbaşkanları olarak, 2020'ye ticaret hacminin 3 kat artırılmasını hedefliyoruz. Bu hedeflere siz iş adamaları ile beraber ulaşabileceğiz" Ouattara, "Ekonomi benim için çok önemli. Ekonomik büyüme olmadan, sosyal büyüme olmadan sürdürülebilir barıştan söz edilemez. İnsanların ve malların güvenliği de aynı şekilde sağlanmaktadır. Başkentimiz Afrika'nın en güvenli yerlerinden biridir" dedi. İş dünyası için yeni reformlar ve düzenlemeler yapıldığını söyleyen Ouattara, yatırım yasasının da artık çok daha güvenli olduğunu belirtti. Sektörel alanlarda yatırım yasalarının olduğunu vurgulayan Ouattara, Fildişi Sahili'nde bir günde şirket kurulabildiğini söyledi. Altyapı, sosyal konut, enerji alanlarında yatırım yapılabileceğini belirten Ouattara, ihtiyaç duyulan otoyol inşaatı alanında da Türk firmalarını ihalelere katılmaya davet ederek, "Altyapı alanında gelin birlikte yatırım yapalım" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Fildişi Sahili'nin tarım ve yeraltı kaynakları açısından büyük bir potansiyelinin olduğunu söyledi. Yakın zamanda Fildişi Sahili'nin yıldızının parlayacağını tüm dünyanın göreceğini belirten Canikli, Fildişi Sahili'nin genç ve dinamik nüfusunun ülkeler için bir avantaj olduğunu vurguladı. Türk firmalarının da Fildişi Sahiline giderek, yatırım yapmaları gerektiğini söyleyen Canikli, "Fildişi Sahili'nde çok büyük bir potansiyel var. Bugün vizyon problemimiz yok. Fildişi Sahili'nden faydalanarak katkı sağlayın. Birlikte kazanalım. Ticari ilişkiler tek taraflı olmaz. Kazan-kazan ilişkisinde olduğumuz zaman adil ve hakkaniyetli olur" dedi.
DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, "Türk özel sektörünün güçlü tarihi ve kardeşlik bağları bulunan Afrika ile ilişkileri güçlendirmek ve derinleştirmek zorunda olduğunu söyledi. Afrika'nın küresel sisteme entegrasyonu ve dünya ekonomik düzeni içinde hak ettiği yere gelmesi gerektiğini belirten Mete, Afrika'nın insan kaynaklarını ve doğal zenginliklerini kullanarak kalkınmasının iki ülkenin ortak arzusu olduğunu vurguladı. Mete, "Afrika ile tüm alanlarda ve her seviyede ilişkilerimizi güçlendirmek, stratejik hedefimizdir. Afrika kıtasındaki beklentimiz uzun vadeli ve verimli bir ortaklık tesis etmektir. Batı Afrika'nın giriş kapısı olan Fildişi Sahili, zengin doğal kaynakları, yaklaşık 10 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ve sanayi, finansal, ulaştırma altyapısıyla Afrika açılımızın önemli merkezlerinden birisi olacaktır" dedi. Türkiye'nin ihracatının yüzde 65'ini dünyanın kalite ve maliyet anlamında en rekabetçi piyasalarından olan Avrupa Birliği ve Kuzey Amerika pazarına yaptığını belirten Mete, Fildişi Sahili'nin günlük tüketim ve sanayileşmesi için gereken tüm sanayi ürünlerini Türkiye'den temin edebileceğini söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından DEİK- Fildişi Sahili Ticaret ve Sanayi Odası "CCI-CI"- Fildişi Sahili İşletmeleri Genel Fedarasyonu "CGECI" arasında Fildişi Sahili- Türkiye İş Konseyi Mutabakat Zaptı imzalandı.
Ek bilgiler(Ekonomi Bakanlığı)
Türkiye-Fildişi Sahili Dış Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı)
Türkiye'den Fildişi Sahili'ne yapılan ihracat: 93,221 milyon dolar (2014)
Türkiye'nin Fildişi Sahili'ne ihraç ettiği başlıca kalemler: demir çelik profiller, zeytinyağı, demir çelik yassı ürünler, demir-çelik filmaşin, mayalar, ayçiçekyağı, makarna, motorlu taşıt lastikleri, traktör, otomobil, bisküvi ve inşaat demiridir
Türkiye'nin Fildişi Sahili'nden yaptığı ithalat: 238,711 milyon dolar (2014)
Türkiye'nin Fildişi Sahili'nden ithal ettiği başlıca kalemler: kakao dane ve kırıkları, pamuk, kauçuk, ağaç, manganez cevherleri ve konsantreleri, kaplama, kontrplak vb. için yapraklar.
Toplam dış ticaret hacmi: 331,932 milyon dolar (2014)
Dış ticaret dengesi : -145.490 milyon dolar (2014)