İKİNCİ AFRİKA ÇIKARMASINDA SON DURAK KENYA

İKİNCİ AFRİKA ÇIKARMASINDA SON DURAK KENYA

31 Mayıs 2016-2 Haziran 2016 tarihleri arasında T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Uganda ve Kenya'ya resmi temasları kapsamında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde 150'yi aşkın Türk iş dünyası temsilcisi, Uganda ve Kenya'daki fırsatları keşfederken, Afrika'daki yatırım ortamını ve potansiyeli yerinde inceleme fırsatı buldu.

DEİK ev sahipliğinde düzenlenen DEİK/Kenya-Türkiye İş Forumu, 2 Haziran 2016 tarihinde T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kenya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı  Uhuru Kenyatta,  T.C. Ekonomi Bakanı  Nihat Zeybekci,   Kenya Cumhuriyeti Dışişleri ve Uluslararası Ticaret Bakanı  Dr. Amina C. Mohamed Jibril, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Kenya Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası (KNCCI) Başkanı Kiprono Kittony'ın katılımları ile Kenya'nın başkenti Nairobi'de gerçekleştirildi.                                         

T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, güvenli ve istikrarlı coğrafyalarda bulunan Türkiye ve Kenya'nın ticari ilişkilerinin daha ileri noktaya gitmesi gerektiğini ifade ederken, her iki ülkenin bölgelerinde stratejik önem sahip coğrafi konumlarının bulunduğunu söyledi. Mali krizle mücadele ve mali disiplin alanlarında Kenya'nın çalışmalarını yakından takip ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "bizler dost ülke Kenya'nın refah ve istikrarını, Türkiye'nin refah ve istikrarından ayrı görmüyoruz" dedi. Türkiye ve Kenya'nın lojistikte bölgesel olarak birbirine bağlanması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kenya'daki temaslarda çifte vergilendirmenin önlenmesi, tercihli ticaret anlaşması ve Kenya'daki altyapı-üstyapı ihtiyaçlarına yönelik PPP konularında görüş alışverişinde bulunulduğunu söyledi. İki ülke arasında 1 milyar ABD Doları ticaret hacmi hedefi koyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ve Kenyalı iş adamlarını karşılıklı yatırıma davet etti.

Kenya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, iki ülke arasındaki ortaklığın geliştirilmesi arzusunu dile getirirken, Kenya'nın yatırım çeken ve yatırımcı-dostu bir ülke haline gelmesi için yoğun çaba harcadıklarını, bu çerçevede özel sektöre ve özel sektörün taşıdığı girişimci ruha büyük önem verdiklerini söyledi. Kenya'da iş yapmayı "akıllı bir yatırım" olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Kenyatta, Kenya'nın Doğu Afrika'yı hava, kara ve demiryolları ile birbirine bağlayan bir merkez haline getirmek istediklerini söyledi ve iş adamlarına iş yapma fırsatları oluşturacak ortamın oluşturulması için gerekli adımların atılacağını vurguladı.

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Türk ve Kenya iş dünyaları arasındaki ilişkilerimizi geliştirmeye gayret ediyoruz. Kenya, stratejik bir havza olma özelliği hızla artan Kızıldeniz ve Doğu Afrika'daki konumu ile bölgede istikrar için önemli bir ülke" dedi. Kenya'nın öncülük ettiği Doğu Afrika'daki entegrasyon çabalarının bölgede istikrarın sağlanması ve bölgenin zenginleşmesi için son derece anlamlı olduğunu belirten Vardan, "Kenya'nın bölgenin merkezi haline gelmesini ve önümüzdeki dönemdeki büyüme performansı daha da artıracağını ümit ediyoruz. Kenya ile tüm seviyelerde daha etkin işbirliği kurmak istiyoruz. 2012 yılında Mombasa'ya direkt uçuşlarının başlamış olmasını önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Bu erişim kolaylığı ve hükümetlerimizin hazırlamış olduğu uygun hukuki ortam ile yatırım ilişkilerimizi canlandırmak için önümüzde daha fazla fırsat bulunuyor."

Forumun kapanış oturumundan ayrıca DEİK ve Kenya Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası arasında Türkiye-Kenya İş Konseyi Mutabakat Zaptı imzalandı.

Kenya'ya ilişkin olarak DEİK tarafından hazırlanan infografik bazlı notları ekte dikkatinize sunarız.

Türkiye-Kenya Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı-2015)

Toplam Dış Ticaret Hacmi:  145 milyon ABD Doları

Türkiye'den Kenya'ya yapılan ihracat: 131 milyon ABD Doları

Başlıca ihracat kalemleri: Muhtelif mamul eşya,  karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarları, traktörler, un

Türkiye'nin Kenya'dan  yaptığı  ithalat: 13 milyon ABD Doları

Başlıca ithalat kalemleri:  Bitki tohumu, çay, sığır ve at post ve derileri, kesme çiçek tohumu.

Toplam Dış Ticaret Dengesi:  118 milyon ABD Doları