İSTANBUL'U PPP ALANINDA BİR MÜKEMMELİYET MERKEZİ HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ
DEİK tarafından, Türkiye'nin PPP (kamu-özel sektör ortaklığı) alanında elde ettiği bilgi ve tecrübelerini, bu alanda faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası iş dünyası ve kamu kesimi temsilcileri ile paylaşmak ve İstanbul'u PPP alanında bir çekim merkezi haline getirmek amacıyla 2-5 Kasım 2016 tarihlerinde gerçekleştirilen İkinci İstanbul PPP Zirvesi'nin kapanışı, 5 Kasım 2016 tarihinde T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, T.C. Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatih Metin ve DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan'ın katılımlarıyla İstanbul'da gerçekleştirildi.
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan: "Orta Koridor, Çin'den başlayarak Orta Asya ve Hazar bölgesini, Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacak"
30 farklı ülkeden kamu ve özel sektörde karar vericiler ile iş dünyası temsilcilerini bir araya getiren Zirve'de konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Asya ve Avrupa arasında, Doğu-Batı güzergâhında yer alan ve üç ana koridordan biri olan Orta Koridor'un, Çin'den başlayarak Orta Asya ve Hazar bölgesini, Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacağını söyledi. Bakan Arslan, "Tarihi İpek Yolu'nun bir devamı olarak büyük öneme sahip olan bu hat ayrıca Türkiye'nin ulaştırma politikalarının temel eksenini teşkil eden ‘Çin'den Londra'ya kesintisiz bir taşımacılık hattı' sağlanmasına hizmet etmektedir" dedi.
Türkiye'nin, ulaşım altyapı çalışmalarında muazzam bir değişim sürecinden geçmekte olduğunu ve Dünya'ya parmak ısırtan Yap-İşlet-Devret Modeli ile hayata geçirilen dev projeleri bulunduğunu ifade eden Bakan Arslan, Avrasya Tüneli Projesi, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi, Kuzey Marmara Otoyolu, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi, Edirne-Kars Demiryolu Projesi ve Marmaray gibi dev projeler ile ilgili bilgi verdi ve tüm bu projelerin Kamu-Özel Ortaklığı ile hayata geçirildiğini söyledi.
Bakan Arslan: "Sektörümüzün uluslararası standartlarda hizmet verebilmesi önceliğimizdir"
Bakanlık olarak sektörün uluslararası standartlarda hizmet verebilmesinin öncelikli olduğunu kaydeden Bakan Arslan, "kaliteli bir ulaşım sektörü oluşturma çabamız içerisinde çevrenin korunması da öncelikli hedeflerimiz arasında" dedi. Bu hedefe ulaşmak için, uluslararası gelişmeleri takip ederek sektörün sürdürülebilir, çevreye duyarlı ve düşük karbonlu bir yapı kazanması için çalışmalar yaptığına değinen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, "kamu-özel sektör ortaklığı ile gerçekleştirilen altyapı yatırımlarımızda sürdürülebilir çözümleri mümkün kılmayı önemsiyoruz" dedi.
T.C. Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatih Metin: "2023 Vizyonumuz çerçevesinde, 250 milyar ABD Doları tutarında çeşitli altyapı projelerine yatırım yapıyoruz"
Kamu ve özel sektör işbirliği için bir ülkede olması gereken en önemli faktörlerin, güçlü ve uluslararası tecrübesi olan bir özel sektörün varlığı ve bu özel sektör ile etkin paydaşlık yapabilecek birikime ve şeffaflığa sahip kamu otoriteleri olduğunu belirten Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, "Türkiye, özellikle son dönemde bu konuda belirli aşamalara gelmiş ve ulaştırma, sağlık ve diğer altyapı yatırımları alanlarında da ciddi bir tecrübe birikimine ulaşmıştır" dedi. Türkiye'nin 2023 Vizyonu çerçevesinde, 250 milyar ABD Doları tutarında çeşitli altyapı projelerine yatırım yaptığını ifade eden Metin, Dünya Bankası'nın 2015 Küresel Kamu-Özel Sektör İşbirliği Raporu'nda, Türkiye'nin 111,6 milyar ABD Dolarlık küresel PPP yatırımlarından, yüzde 40 pay almış ve gerçekleştirdiği 44,7 milyar ABD Dolarlık bedel ile bu alanda lider olduğunu vurguladı.
Bakan Yardımcısı Metin: "Türk müteahhitlik sektörü küresel ölçekte PPP modeli ile iş üstlenebilecek bir konuma erişmiştir"
1972 yılından bugüne, Türk yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sektörünün dünyanın 111 ülkesinde 332 milyar ABD Doları tutarında 9.000'e yakın proje üstlendiğini vurgulayan Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, bu rakamlar ile Türkiye'nin sektörün dünyada önemli güçlerinden birisi haline geldiğini söyledi ve ekledi: "Müteahhitlik firmalarımız, gerek ölçekleri, gerek kabiliyetleri ile dünyanın birçok yerinde her türlü modelde iş yapabilecek kapasiteye ulaşmıştır. Bu kapsamda, Türk müteahhitlik sektörü küresel ölçekte PPP modeli ile iş üstlenebilecek ve diğer ülkelerde de yatırımcı olarak kalarak ülke refahının yükseltilmesine ve ekonomik kalkınmasına destek olabilecek bir konuma erişmiştir".
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan: "Kamunun özel sektörle birlikte proje geliştirme ihtiyacı var"
Zirve'nin kapanışında konuşan DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, gelişmekte olan ülkelerde, vatandaşların kamusal ihtiyaçlarının her geçen gün arttığını ve ülke yönetimlerinin, en etkin ve en uygun maliyetle bu ihtiyaçları karşılamak adına proje geliştirmesi gerektiğini söyledi. Bu noktada, kamunun özel sektörle birlikte proje geliştirme ihtiyacı olduğuna dikkat çeken DEİK Başkanı, "Kamu kesiminin, özel sektörle nasıl ve hangi büyüklükte proje geliştirebileceği, bu projeleri nasıl hayata geçirebileceği konusunda, son 10 yılda Türkiye olarak, küresel ölçekte kabul edilen önemli başarılara imza attık" dedi.
Başkan Vardan: "İstanbul'u PPP alanında bir mükemmeliyet merkezi haline getirebilmeyi istiyoruz"
Ulaştırma ve sağlık alanlarında önemli projelere imza attıklarına değinen DEİK Başkanı Vardan, DEİK bünyesinde kurulan PPP Komitesini daha fazla derinleştirerek, bu alandaki tecrübeyi ihtiyacı olanlarla paylaşmayı amaçladıklarını vurguladı. Başkan Vardan, İstanbul'u bu alanda bir ‘mükemmeliyet merkezi' haline getirmek istediklerini sözlerine ekledi. DEİK bünyesinde 2 yıldır yürütülen çalışmalar ile, PPP alanında 42 ülkeden ilgiliye bir araya getirdiklerini kaydeden DEİK Başkanı Vardan, bu yıl gerçekleştirilen Zirve'ye, Mozambik, Filipinler, Kosova, Bosna-Hersek, Portekiz, Etiyopya, Bangladeş, Suudi Arabistan gibi çok farklı coğrafyalardan, bu alanda çalışan üst düzey yetkili, iş dünyası temsilcisi ve uzmanın katıldığını söyledi. DEİK Başkanı Vardan, önümüzdeki dönemde de benzer çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini sözlerine ekledi.
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU