KANADA EĞİTİM BAKANI MORİDİ, DEİK İLE ÇALIŞMA KAHVALTISINDA BİR ARAYA GELDİ

KANADA EĞİTİM BAKANI MORİDİ, DEİK İLE ÇALIŞMA KAHVALTISINDA BİR ARAYA GELDİ

DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi (EEİK) Başkanı Dr. Mustafa Aydın ev sahipliğinde ve Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) ile  Türkiye Bilimsel Ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)  işbirliği ile gerçekleştirilen çalışma kahvaltısına Kanada Ontario Hükümeti Eğitim-Araştırma ve Inovasyon Bakanı Reza Moridi konuk oldu.

DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi(EEİK) Başkanı Dr. Mustafa Aydın,   "Türkiye ile Kanada birçok yönden birbirlerini tamamlayıcı özelliklere sahip. Türkiye'deki dinamik büyüme potansiyeli, Kanada'nın gelişmiş teknolojik alt yapısı ile birleştirildiğinde fark yaratacak projeleri birlikte gerçekleştirmek mümkün olabilir"  dedi. 2015 yılında 100.000 uluslararası öğrencinin Türkiye'ye gelmesinin hedeflendiğini belirten Aydın, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerine göre, üye ülkeler arasında en fazla mesleki eğitimin Kanada'da verilmekte olduğunu söyledi.

Türkiye'de son yıllarda mesleki eğitime büyük önem verilmeye başlandığını, ortak eğitim çalışmalarının mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan EEİK Başkanı Aydın sözlerine şöyle devam etti: "İstihdam açığı olan alanların üçte birinin, dört yıllık üniversite eğitimi almasına gerek olmadan mesleki eğitim alan kişilerle karşılanabileceğini belirtmek isterim. çalışma hayatı içinde olan 20-45 yaş grubunda en fazla mesleki eğitim veren Kanada'nın benzer çalışmalarda Türkiye'ye destek vermesini temenni ediyoruz.  Birçok üniversitemiz ikili işbirlikleri, öğrenci ve akademisyen değişim programlarında birlikte çalışmaktadır; ancak bu çalışmaların artmasını temenni ediyoruz".

Kanada Ontario Hükümeti Eğitim-Araştırma ve Inovasyon Bakanı Reza Moridi ise "2 milyon dolarlık karşılıklı ticaret gerçekleştiriyoruz. İşbirlikleri bizim için önemli. Türkiye'yi de bizim ortaklarımızdan biri olarak görüyoruz. İşbirliklerini arttırmak için Kanada'ya ziyarete gelin. Sadece ekonomik  büyüme anlamında değil,  kültürel ve sosyal ilişkilerinde de gelişmemiş bir potansiyel olduğunu düşünüyorum" dedi.

Araştırma ve geliştirmenin hayal gücüyle başlayan bir yolculuk olduğunu söyleyen  Moridi,  Türkiye'deki öğrencilere her zaman kapılarının açık olduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:  Türkiye'de üniversiteye kayıt yaptıramayan  1 milyon  öğrenciyi Ontario ve Toronto'daki üniversitelere bekliyoruz.  Bizde önemli fırsatlar var. Okurken veya mezun olduktan sonra  çalışma fırsatı da bulabilirler".

Kanada ve Türkiye'den toplam 22 üniversitenin tanıtımlarının ardından toplantı sona erdi.