KOMŞU GÜRCİSTAN İLE TİCARET HEDEFİ 5 MİLYAR DOLAR

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu - DEİK ve Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası'nın iş birliğinde düzenlenen Türkiye-Gürcistan İş Forumu, T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Mariam Kvrivişvili, T.C. Ticaret Bakan Yardımcıları Mustafa Tuzcu ve Sezai Uçarmak, T.C. Tiflis Büyükelçimiz Ali Kaan Orbay, DEİK Başkanı Nail Olpak, Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Giorgi Pertaia, DEİK/Türkiye-Gürcistan İş Konseyi Başkanı Osman Çalışkan ve yaklaşık 250 iş dünyası temsilcisinin katılımlarıyla 16 Temmuz 2025 tarihinde Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te  gerçekleştirildi. Forumda, Bakanlar tarafından Türkiye-Gürcistan Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Komisyon Kararı (OKK) imzalandı.

T.C. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gürcistan'ın son yıllarda ekonomik alanda önemli reformlar uyguladığını belirterek, "Gürcistan'ın bu başarıları, Türkiye olarak bizleri de sevindirmekte ve ortak geleceğimiz adına umut vermektedir" dedi. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin mükemmel bir şekilde ilerlediğini aktaran Bolat, "İki ülkenin 2008'de yürürlüğe koyduğu Serbest Ticaret Anlaşması sonucunda karşılıklı ticaretimiz yıllık 3,5 milyar doları aştı" dedi. Türkiye ile Gürcistan'ın amacının karşılıklı yıllık ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaşması olduğunu kaydeden Bolat, bu yönde yoğun çalışmalar sürdürdüklerini aktardı. İş insanlarının Türkiye'nin ekonomik büyümesine önemli katkı sağladığını aktararak, "Örnek vermek gerekirse, 2002 yılında yalnızca 248 milyon dolar olan savunma sanayi ihracatımız, 2024 itibarıyla 6,7 milyar dolara ulaşarak 26 kat artış göstermiş ve bu süreçte sektörümüz, ürünlerini 180'den fazla ülke ve bölgeye ihraç eder hale gelmiştir. Gürcistan'da bugüne kadar müteahhitlerimiz 5,6 milyar dolar değerinde 304 proje üstlenmiştir" dedi. Gürcistan'ın Trans-Hazar rotasında stratejik bir geçiş ülkesi olduğunu, Türkiye ile birlikte Avrupa ile Orta Asya arasında köprü işlevi gördüğünü aktaran Bolat, 2022'de imzalanan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demir Yolu Veri Değişimi Anlaşması ile demir yolu veri değişimi ve sınır geçişlerinin kolaylaştırılması alanlarında sağlanan iş birliğinin Orta Koridor'un performansını doğrudan etkilediğini söyledi. Bolat, "Orta Koridor'un sürdürülebilirliği açısından Türkiye-Gürcistan eş güdümü büyük önem taşımaktadır" dedi.

Kvrivişvili: "Türkiye, Gürcistan'ın stratejik ortağı"

Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Mariam Kvrivişvili, yaklaşık 80 Türk ve 160'a yakın da Gürcü firmasının forumda yer aldığını söyledi. Türkiye'nin Gürcistan'ın stratejik ortağı olduğunu dile getiren Kvrivişvili, "Gürcistan ile Türkiye sadece komşu değil, aynı zamanda yoğun işbirliği yapan iki ortak ülkedir. İki ülke arasında güçlü ticaret ve ekonomik ilişkileri mevcut.  Bu iş forumu da iki ülke arasındaki yakın iş birliğinin açık bir örneğidir. Yabancı yatırımları Gürcistan'a çekmek yönünde Tiflis hükümeti olarak aktif adımlar atıyoruz. 2021-2024 yıllarında Gürcistan ekonomisinin yıllık ortalama yüzde 9,7 büyüdü. Tüm katılımcıları,  22-23 Ekim'de Tiflis'e düzenlenecek Tbilisi Silk Road Forumu'na davet ediyorum" dedi.

Olpak: "Ekonomik ilişkilerimizden de memnunuz ve daha iyiye götürmek için buradayız"

DEİK Başkanı Nail Olpak ise Türkiye ile Gürcistan arasındaki siyası ilişkilerin çok iyi olduğunu dile getirerek, "Bir problem yaşamıyoruz. Ekonomik ilişkilerimizden de memnunuz ve daha iyiye götürmek için buradayız." ifadelerini kullandı.

Çalışkan: "Gürcistan'ın iş ve yatırım imkanlarını üyelerimize tanıtmaya önem veriyoruz"

DEİK/Türkiye-Gürcistan İş Konseyi Başkanı Osman Çalışkan ise, Gürcistan ile Türkiye, hem iyi iki komşu hem de önemli ticari partnerdir. İş Konseyi olarak, Gürcistan ile dış ticaretimizdeki açığın azaltılabilmesi ve Gürcistan'dan Türkiye'ye ihracatın artırılması için Gürcistan'ın iş ve yatırım imkanlarını üyelerimize tanıtmaya önem veriyoruz. Karşı kanat kuruluşumuz Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası ile yakın temasımızın yanı sıra Enterprise Georgia, serbest ekonomik bölgeler, bakanlıklar, diplomatik misyonlar ile toplantılar, görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Türkiye-Gürcistan karayolu sınır kapılarındaki durumu da takip ediyoruz. İş Konseyi olarak, önerilerimizi ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşıyoruz. Muratlı kapısı gibi kullanılmayan sınır kapılarının turizme kazandırılmasını önemsiyoruz" dedi.

Pertaia: "Türk iş dünyasına yardımcı olmaktan memnuniyet duyacağız"

Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası (GCCI) Başkanı Giorgi Pertaia, dünyanın önemli bir sınavdan geçtiğini; ama Türkiye ile Gürcistan'ın bu sınavı geçtiğini, hükümetler arası ilişkilerin stabil olduğunu ve bunun da yatırımlara olumlu yansıdığını belirtti. Türk ve  Gürcü firmalar arasında ikili görüşmelerin olacağını ve bu görüşmelerin yeni işlere, projelere yol açmasını istediklerini belirten Pertaia, Ticaret ve Sanayi odası olarak iş dünyasına yardımcı olmaktan memnuniyet duyacağını kaydetti.

"Gürcistan'da Yatırım Fırsatları" ve "Enerji sektöründe Türkiye Gürcistan iş birliği ve yenilenebilir enerji alanında yatırım örneği" sunumlarının ele alındığı Forumda, inşaat, enerji, lojistik, sanayi, sağlık, finans ve perakende sektörlerinden Gürcü ve Türk iş insanları arasında ikili iş görüşmeleri (B2B) gerçekleştirildi.

Forum sponsorları ise,  Ziraat Bank Georgia, Achar Energy ve FLO Group oldu.