LİBYA’DA TÜRK MÜTEAHHİTLER İÇİN GÜVEN ORTAMI YENİDEN TESİS EDİLECEK

LİBYA'DA TÜRK MÜTEAHHİTLER İÇİN GÜVEN ORTAMI YENİDEN TESİS EDİLECEK

Türk müteahhitlik sektörünün ilk yurtdışına açıldığı coğrafya olarak bilinen Libya'da güven ortamı yeniden tesis edilmeye çalışılıyor. Devlet nezdinde yapılan çalışmalar sonucunda gerçekleştirilen Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Abdurrahman Suveyhli ile Çalışma Toplantısı, DEİK/Türkiye-Libya İş Konseyi ve Türkiye Müteahhitler Birliği(TMB) işbirliğinde, DEİK Başkan Yardımcısı ve TMB Başkanı Mithat Yenigün'ün ev sahipliğinde 14 Temmuz 2017 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi.

Libya Devlet Yüksek Konseyi BaşkanıAbdurrahman Suveyhli açış konuşmasında, "Türk iş insanlarının Libya'da yaşadıkları zorlukların farkındayız" dedi. Türk iş dünyası temsilcilerine olan sorumlulukların farkında olunduğunu belirten Suveyhli, Libya'da gerekli ekipman olmadığı için sorumlulukların yerine getirilemediğini; ancak yarım kalan projelerin bitirilmesinin arzu edildiğini, gerekli çalışmaların sürdüğünü vurguladı. Suveyhli, 2018 yılında arzu edilen siyasi istikrarın ve güvenli ortamın sağlanacağına inandıklarını söyledi.

DEİK Başkan Yardımcısı ve TMB BaşkanıMithat Yenigün ise, Türk müteahhitleri için Libya'nın özel bir yere sahip olduğunu, Türk inşaat sektörünün Libya'da 2005-2010 yılları arasında 305 proje ile  yaklaşık 19 milyar ABD Doları tutarındaki yatırım  ile  ‘altın çağ' yaşadıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının 2011 yılı Şubat ayından sonra Libya'da yarım kalmış projelerinin toplam büyüklüğünün 19 milyar ABD Doları seviyesinde vurgulayarak, Yenigün, sözlerine şöyle devam etti: "Türk ve Libyalı iş dünyası temsilcileri olarak bizler, bu isteği, bu arzuyu, ticari faaliyet olarak hayata geçirmeyi; ülkelerimiz arasında ticari anlamda daha önce yaşadığımız ‘altın çağa' geri dönmeyi istiyoruz. Libya'da yarım kalmış projeler için Türk müteahhitlik firmaları tarafından yılda 45-50 milyon ABD Doları'na ulaşan teminat mektupları komisyonları, 6 yıldır bankalara ödenmeye devam ediliyor. Teminat mektuplarının acilen bizlere iade edilmesi ve komisyonlarının ortadan kaldırılması; bu noktada ülkelerimiz arasında güvenin yeniden tesis edilmesi açısından çok önemli bir yere sahip."

DEİK/Türkiye-Libya İş Konseyi Başkan Yardımcısı Ersin Taklaise, Türk şirketlerinin 45 yılı aşkın süredir Libya'da aktif olması ile Türk halkının Libya halkı ile özel tarihsel yakınlık içinde olduğunu söyledi. Türk firmalarının Libya'da yarım kalan işlerini tamamlama arzusunda olduğunu vurgulayan Takla, Libya'da hangi işlerin aciliyetinin olduğunu, projelerin hangi sürede tamamlanmasının planlandığını ve hangi projelerin de rafa kaldırılacağının detaylı olarak değerlendirildiğini söyledi. 75 şirketin 252 projesinin detaylı listelerinin hazırlandığının bilgisini aktaran Takla, listelerin ilgili makamlar ile paylaşıldığını belirterek, beklenen kararların kısa sürede verileceğini umduklarını söyledi. Teminat mektuplarının serbest bırakılması konusunda Libya Merkez Bankası'nda başlatılan çalışmanın sonlandırılmasını beklediklerini ifade eden Takla sözlerine şöyle devam etti: "Libya'da emniyetin ve istikrarın sağlanması,   müteahhitlerimiz başta olmak üzere Türk iş dünyası temsilcilerinin Libya'ya dönüşlerini fevkalade hızlandıracaktır."