MALEZYA ULUSLARARASI TİCARET VE SANAYİ BAKANI DATO’ SRI MUSTAPA MOHAMED İLE TOPLANTI İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİ

 

MALEZYA ULUSLARARASI TİCARET VE SANAYİ BAKANI DATO' SRI MUSTAPA MOHAMED İLE TOPLANTI İSTANBUL'DA GERÇEKLEŞTİ

Malezya Uluslararası Ticaret Ve Sanayi Bakanı Dato' Sri Mustapa Mohamed ile Toplantı, 5 Ekim 2015 tarihinde İstanbul'da gerçekleşti.  Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu (MATRADE) ve Malezya Sanayi Geliştirme İdaresi (MIDA) organizasyonunda, DEİK işbirliğiyle gerçekleşen toplantıya, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Malezya Ankara Büyükelçisi Dato' Arman Mohamed Zin, DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çalık ve Türk ve Malezya'lı 40'dan fazla  iş adamı katıldı.

Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Dato' Sri Mustapa Mohamed, toplantıda gerçekleştirdiği sunumda,  Hükümet Dönüşüm Programı (GTP) ‘nın suç oranını düşürme, yolsuzlukla mücadele, eğitimi geliştirme, düşük gelirli ailelerin yaşam standartlarını arttırma, kırsal kalkınmayı geliştirme, kentsel toplu taşımayı geliştirme ve geçim giderlerini düzenleme olmak üzere altı önemli maddeyi içerdiğini söyledi.  Türkiye-Malezya ticari ilişkilerine değinen Mohamed,  Asya Pasifik bölgesinde Türkiye'nin Malezya'nın dördüncü büyük ticari ortağı olduğunu ve iki ülke arasındaki toplam ticaretin 2015 yılı içerisinde yüzde 40 arttırıldığını belirtti.

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Asya Pasifik bölgesinde Malezya'nın Türkiye için öneminin büyük olduğunu belirterek, İslam dünyasında her iki ülkenin de demokratikleşme ve iktisadi kalkınma adına rolünün büyük olduğunu  söyledi.  Son on yılda iki ülke arasında istikrarlı bir biçimde artan ekonomik ilişkilerin olduğunu ifade eden Vardan, mevcut ticari ilişkilerin iki ülkenin potansiyelini tam olarak yansıtmadığını vurguladı. Vardan, ikili ekonomik ilişkilerde karşılıklı ticaret ve yatırıma ilave üçüncü pazarlarda yatırımın önemine dikkat çekti. Malezya'nın 2020 yılı için tam gelişmiş ülke olma hedefi olduğunu belirten Vardan, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisine girme hedefinin göz önüne alındığınını söyledi. Türkiye-Malezya arasında Ağustos ayında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması'nın rolünün önemli olduğunu belirten Vardan, DEİK'in Malezya ile ilişkilerinde 1995 yılında kurulan Türkiye-Malezya İş Konseyi kapsamında aktif olarak rol aldığını ve  Malezya ile iş birliğine her zaman hazır olduğunu söyledi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1.476 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirterek,  iki ülke arasında özellikle enerji, inşaat, finans, eğitim ve turizm sektörlerinde ticari işbirliğinin geliştirilmesinin istendiğini söyledi. 

 Toplantı, Türk firmalarının Malezya Uluslararası Ticaret Ve Sanayi Bakanı Dato' Sri Mustapa Mohamed'e Malezya kapsamındaki faaliyetlerine ilişkin bilgi –görüş ve önerilerini iletmeleri ile sona erdi.