POLONYA'DA YATIRIM FIRSATLARI DEĞERLENDİRİLDİ
Türkiye-Polonya İş Forumu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Polonya Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna, Tarım Bakanı Marek Sawicki'nin katılımı ile DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ev sahipliğinde 26 Mart 2015 tarihinde İstanbul'da gerçekleşti.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Dost ülke Polonya ile atalarımız altı yüz yıl önce, iki ülke arasındaki ilk köprüyü kurmuşlar. O ne büyük öngörüdür ki, 1923 yılında daha cumhuriyet kurulurken aynı anda ilk ikili ticaret anlaşmasını Türkiye, Polonya ile imzalamıştır" dedi. İki ülke iş adamlarının bir araya gelmesi gerektiğini vurgulayan Zeybekci, iki ülkedeki iş imkanlarını biraraya getirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin 2023'e kadar enerji üretimini ikiye katlaması gerektiğini vurgulayan Zeybekci, bunun içinde 150 milyar dolarlık bir yatırım öngörüldüğünü söyledi. Türkiye'nin haberleşme, ulaşım, sağlık ve eğitim alanında yatırım yapması gerektiğini belirten Zeybekci, Türkiye'de çok büyük bir potansiyel olduğunu söyledi. Zeybekci, önümüzdeki 3 yıl içinde 5.5 milyar dolar olan ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılması gerektiğini vurguladı. Dünyada AB ile Gümrük Birliği Anlaşması olan tek ülkenin Türkiye olduğunu beliten Zeybekci, "Türkiye, dünya yeniden yapılanırken yerimizi alırız demiyor, yeniden kuranlardan biri oluruz diyor" dedi. Zeybekci sözlerine şöyle devam etti: " Neden Türk firmaları Polanya'da yatırım yapmıyor? Neden Polonyalı firmalar Türkiye'de yatırım yapmıyor? Bunu araştırıp bulmamız lazım. Bizden ne istiyorsunuz? Gerekirse biz Ekonomi Bakanlığı olarak, adama göre ceket dikebiliriz, yani size göre kurallar koyarak yolunuzu açabiliriz. Birlikten kuvvet doğar deriz, gelin güçlerimizi birleştirelim" dedi.
Polonya Dışişleri Grzegorz Schetyna, "Bizim burada bulunmamız, Türkiye ve Polonya arasındaki iş birliğinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" dedi. İstanbul'un iki kıtanın ortasında bulunduğunu söyleyen Schetyna, Asya ve Avrupa'nın arasında bir köprü olduğunu söyledi. Türkiye ve Polonya olarak beraber daha güçlü bir ekonomi oluşturulabileceğini belirten Schetyna, "Bizim yetkili kuruluşlarımınız yenilikçi çalışmalara adım attılar. Büyümeye devam etmeyi amaçlıyoruz" dedi. Küresel fırsatlardan en iyi yararlanan ülkelerden biri olduklarını belirten Schetyna, "Polonyalı yetkili kuruluşlar ve şirketler özel uzmanlıklarını Türkiye'deki muhataplarıyla paylaşmaya hazır. Aramızda Polonya'nın önemli şehirlerinin ve bölgelerinin liderleri bulunuyor. Bu ziyaret bizim taahhüdümüzü gösterir nitelikte. Bu forum sayesinde akıllı şehirler, enerji, çevre, eğitim, turizm ve kültür alanlarındaki iş birliğini artırmamız çok önemli. Bu bağlamda Polonya'nın güçlü yönlerinden faydalanmanız konusunda sizleri teşvik etmek isterim. Bizim de Türkiye'den öğrenecek çok şeyimiz var. Türkiye ile yakın çalışmayı çok istiyoruz. Hem hükümetler hem de özel sektör arasında iki ülkenin çok eskiye dayanan özel ilişkisine daha fazla katkıda bulunacağımızı düşünüyorum. 600 yıldan fazla bir geçmişse sahibiz. Bu, iki ulusun çok daha sıkı bir bağla 21. yüzyılda da çalışacağının en önemli kanıtıdır" dedi.
Polonya Tarım Bakanı Marek Sawicki, "Tarım alanındaki potalsiyellerimizin farkında değiliz. Tarım hem Türkiye hem de Polonya'da çok önemli bir sektördür. Birleşmiş Milletlere göre, 2050'de dünya tarım ihtiyacı artacaktır" dedi. Bireysel deneyimlerden ve forumdan yararlanarak, zorluklar ile mücadele edilebileceğini belirten Sawicki, "Tarım Bakanı ile yapmış olduğum görüşmeler doğrultusunda, iki ülke arasındaki zorlukların aşılmasını umuyorum. Gerekli çevre ve ortamın hazırlanması ve sağlanması biz siyasetçilere bağlı" dedi.
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Ülkelerimiz arasında 600 yıllık diplomatik ilişkiden güç alarak sıklaşan bu temaslar ile ekonomik ilişkilerimiz daha ileri noktalara taşınacak" dedi. Vardan, "Son 25 yılda büyük bir ekonomik dönüşümden geçerek Avrupa ekonomik sisteminin parlayan yıldızı haline gelen Polonya ile Türkiye takip ettikleri büyüme modelleri, büyümeye katalizör olan sektörleri ile birbirlerine benzemektedir. Ülkelerimiz, küresel ekonomik kriz sonrasındaki performansları ve siyasi istikrarımız ile Avrupa ekonomisin önemli bir ümit kaynağı haline geldi" dedi. Polonyalı şirketlerin de Türk şirketleriyle birlikte iş yapmak için yoğun talepleri olduğunu belirten Vardan, "Nitekim Polonya heyetinin genişliği, toplantıların sayısı ve bu isteğin büyüklüğünü gösteriyor. Ülkelerimiz arasında enerji, turizm, altyapı, gıda, çevre teknolojileri gibi birçok alanda önemli işbirliği imkânları bulunmaktadır" dedi.
Toplantı, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan'ın Polonya Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna'na hediye vermesi ile sona erdi.
Ek bilgiler(Ekonomi Bakanlığı)
Türkiye- Polonya Dış Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı)
Polonya'nın 2004 yılındaki AB üyeliğine kadar 23 Nisan 1974 tarihli Ticaret Anlaşması ve 4 Ekim 1999 tarihli Serbest Ticaret Anlaşması çerçevesinde şekillenen Türkiye-Polonya ticari ilişkileri, bu tarihten itibaren Gümrük Birliği esasına dayanarak yürütülmektedir.
Gülermak A. Ş'nin üstlendiği Varşova Metrosu ikinci hattı deneme sürüşü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımı ile Ocak 2015'te gerçekleşti. Proje, yaklaşık 1,100,000,000 euro bedelindedir.
Türkiye'den Polonya'ya yapılan ihracat: 2.403 milyar dolar (2014)
Türkiye'nin Polonya'dan ihrac ettiği başlıca kalemler: binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar, monitörler ve projektörler, televizyon alıcı cihazları, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar, tişörtler, fanilalar, atletler, kaşkorseler ve diğer iç giyim eşyası
Türkiye'nin Polonya'dan yaptığı ithalat: 3.082 milyar dolar (2014)
Türkiye'nin Polonya'dan ithal başlıca kalemler: sıkıştırmayla ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlar, binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarlar, rafine edilmiş bakır ve bakır alaşımları, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar
Toplam dış ticaret hacmi: yaklaşık 5.485 milyar dolar (2014)
Dış ticaret dengesi : yaklaşık -679 milyon dolar (2014)