Senegal-Türkiye İş Forumu, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal Cumhuriyeti Devlet Başkanı Macky Sall, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye- Senegal İş Konseyi Başkanı İhsan Şahin, Dakar Sanayi, Tarım ve Ticaret Odası (CCIAD) Başkanı Abdoulaye Sow ve Türk ve Senegalli iş insanlarının katılımları ile 28 Ocak 2020 tarihinde Senegal'in başkenti Dakar'da gerçekleştirildi. Foruma inşaat, enerji, tekstil, tarım ve demir-çelik sektörleri başta olmak üzere farklı sektörlerden 85 Türk ile 172 Senegalli iş insanı katıldı.
T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iş insanlarının destek vermediği ve öncülük etmediği bir kalkınma hamlesinin hedefine ulaşma şansı olmadığını söyledi. Siyaset ile iş dünyasının el ele verdiği, hedef ve gaye birliği yaptığı durumlarda ise başarının muhakkak olduğunu belirten Erdoğan, "Türkiye'nin 17 yılda ekonomide yazdığı başarı destanında siyasetçiler ile beraber çalışan, risk alan, mücadele eden iş adamlarının çok büyük payı bulunur" dedi. Türkiye'nin dünya ekonomisi sıralamasında, satın alma paritesine göre, 18'incilikten 13'üncülüğe yükseldiğini söyleyen Erdoğan, "Türkiye için hem önemli bir ortak hem de değerli bir dost olan Senegal ile ilişkilerimizi geliştirmeye önem atfediyoruz" dedi.
Erdoğan: "İkili ticari ilişkilerimizi kazan-kazan temelinde, dengeli bir biçimde geliştirmek istiyoruz"
Senegal Cumhurbaşkanı Sall ile ikili ticaret hacmimizi yükseltmeye yönelik bazı hedefler tayin ettiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İlk olarak 250 milyon dolar hedefini belirledik ve bunu gerçekleştirdik. 2018 yılı mart ayındaki ziyaretim sırasında 400 milyon doları hedefledik. Hamdolsun aynı yıl bu hedefe ulaşmayı başardık. Türkiye ile Senegal arasındaki ticaret hacmini 2007 yılındaki 66 milyon dolar seviyesinden 2018 yılında 401 milyon dolar seviyesine taşıdık ancak bu rakamın 2019 yılında 300 milyon dolara gerilediğini görüyoruz. Hedefimiz, ticaret hacmimizi orta vadede bugün yaptığımız görüşmelerden sonra 1 milyar dolara çıkarmaktır" ifadelerini kullandı. Türkiye ile Senegal arasında belirlene ticaret hacmi hedefine ulaşılması için başta iş insanlarına çok önemli görevler düştüğünü vurgulayan Erdoğan, "Ticaretimizin büyük kısmı ülkemizin Senegal'e ihracatından oluşuyor. Biz ikili ticari ilişkilerimizi kazan-kazan temelinde, dengeli bir biçimde geliştirmek istiyoruz. Türk ekonomisi ile Senegal ekonomisi birbirini tamamlayıcı özelliklere sahiptir. G-20'nin üyesi ve bölgesinde önemli bir ekonomik güç olan Türkiye, Senegalli üreticiler için önemli bir pazardır" dedi. Senegal'in Türk iş dünyası için ciddi bir potansiyel barındırdığını ifade eden Erdoğan, "Ulaşım imkanlarının da ülkelerimiz arasında arttığını görüyoruz. Türk Hava Yolları'nın Senegal'e haftada 8 seferi bulunuyor. THY ayrıca haftada 4 defa kargo uçuşu düzenleyerek ekonomik ilişkilerimize katkı sağlıyor. Dakar'a yönelik yolcu seferlerini haftada 14'e, hatta mümkün olması halinde 21'e çıkarmayı hedefliyoruz. Türk müteahhitleri, Senegal'de birçok başarılı projeye imza atıyorlar. İnşallah yakın zamanda büyükelçilik binamız için de sağ olsun Sayın Başkan bizlere 10 dönümlük gayet güzel bir yeri tahsis etti. Orada da bizler yerli, milli mimariyle inşallah muhteşem bir eseri hayata geçireceğiz. Bunu da inşallah yine içimizden iş insanı arkadaşlarımız üstleniyorlar, şimdi açıklamayım, bitirince açıklarız.
Sall: "Türkiye ile hidrokarbon alanında ortak çalışabiliriz"
Senegal Cumhuriyeti Devlet BaşkanıMacky Sall, daha istikrarlı iş birliğine imza atmak istediklerini dile getirerek, "Bu anlamdaki performansımız 2013 yılından bu yana bunun göstergesidir" dedi. Türk şirketlerinin Senegal'de havalimanı, spor salonu, alışveriş merkezi, otel, fuar ve kongre merkezi ile demir yolu gibi önemli inşaat ve altyapı projelerini hayata geçirdiğini hatırlatan Sall, "Senegal, bizimle çalışmak isteyen herkese kapısını açmış durumdadır. Kazan-kazan ve karşılıklı saygı ilkesi içerisinde çalışmak isteyen herkese kapımız açıktır" dedi. Senegal-Türkiye İş Forumuna büyük önem verdiklerini, iş forumunun yatırımları artıracağına inandığını ifade eden Sall, kamu iş birliğinin dışında özel sektörün birlikte çalışmasını teşvik ettiklerini, güç birliğine giderek çeşitli alanlarda bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmalarını arzu ettiklerini vurguladı. Sall, "Özel sektör ticaret, yatırım ve ortaklıklar aracılığıyla daha yoğunlaştırılmış ve çeşitlendirilmiş ilişkiler elde edilmesini sağlayacaktır. Senegal'in kalkınma planı da bu hedef doğrultusunda sürmektedir. Başka iş birliği ufuklarında, hidrokarbon alanında birlikte çalışabiliriz. Senegal önemli bir gaz ve petrol üreticisi olacaktır" dedi. Türkiye'de başarılı şekilde uygulanan yap-işlet-devret modelinin Senegal'de sağlık ve diğer sektörlerde önemli bir model olacağını belirten Sall, Türk firmalarını bu modelle inşaat, çevre ve altyapı projeleri üstlenmek üzere Senegal'e davet etti.
Senegal'de bölgenin en büyük ve ilk teknoloji parkı kurulacak
Senegal-Türkiye İş Forumundan sonra değerlendirme yapan DEİK Başkanı Nail Olpak, Türk ve Senegalli iş insanları olarak ekonomik ilişkilerin geliştirilmek üzere önemli ortaklıklara imza atıldığını söyeyerek, "Senegal'in kalkınma planı çerçevesindeki Diamniadio Özel Ekonomik Bölgesi içerisinde havalimanı, kongre merkezi, spor arenası, ulusal kuru meyve sebze hali ve otel gibi birçok proje, Türk firmaları tarafından hayata geçirildi. Bununla birlikte, Dakar'ın belli başlı un, yem, içecek firmalarından bir kaçının Türk müteşebbisler tarafından kurulması, bir diğer örnek" dedi. Türkiye ve Senegal arasındaki ortaklıkların daha ileriye taşıyacak birkaç konuyu dile getiren Olpak, "Dakar'da bir Türk Ticaret Merkezi'nin kurulmasını sağlayabilmek en önemli hedeflerimizden. Eğer bunu gerçekleştirebilirsek; gümrüksüz mal satışının mümkün olduğu Türk ürünlerinin Senegal'de yapılarak ve katma değer üreterek yaklaşık 13 Afrika ülkesine ve aralarındaki ticari anlaşmadan dolayı Amerika'ya gümrüksüz bir şekilde girmesini sağlayabiliriz. Bu hedefimiz için görüşmelerimiz devam ediyor. Senegal kalkınma planının ikinci safhasında tarım altyapı, enerji, dijital ekonomi, turizm ve maliye sektörlerine odaklanacaktır. Bu alanlarda Türk özel sektörü olarak, önemli projelere imza atabilir ve know-how paylaşımında bulunabiliriz. Ayrıca yeni sanayi merkezi haline gelen Diamniadio bölgesindeki iş birliklerimizi bir adım öteye taşıyabiliriz. Bölgede doğrudan 35.000 kişiye iş imkânı yaratacak, 25 hektar üzerine kurulacak, bölgenin en büyük ve ilk teknoloji parkının kurulacağı ve bunun Senegal Kalkınma Planı için çok önemli olduğu belirtiliyor. Bu kapsamda da iki ülkenin iş dünyaları için önemli fırsatlar keşfedilebilir" dedi.
Türkiye-Senegal İş Konseyi Başkanı İhsan Şahin, "Afrika Kıtasında güvenlik endişesi olmayan ve siyasi istikrara sahip olan ülkelerin başında gelen Senegal, özellikle enerji, altyapı, tarım, balıkçılık, turizm, tekstil ve bilgi teknolojisi alanlarındaki kamu ve özel sektör yatırımları ile, istikrarlı ekonomik genişlemenin temelini atmaya devam edecek" dedi. Türkiye ile Senegal arasında toplam ticaret hacmi 410 milyon dolar düzeyine ulaşmış durumda olduğunu belirten Şahin, "Senegal'in başkenti Dakar'da hizmet veren uluslararası havalimanı şu an Türk şirketleri tarafından işletiliyor. Üstelik havalimanına ulaşım sağlayan metronun inşaatı da bir Türk firmanın ortaklığı ile yürütülüyor. Dakar'da yaptırılan kongre merkezi, spor kompleksi ve ticaret merkezinde yine Türk firmalarının imzası mevcut" dedi.
Yeni seçilen (CCIAD) Başkanı Abdoulaye Sow ve 2020-2022 döneminde yeniden seçilen Türkiye-Senegal İş Konseyi Başkanı İhsan Şahin tarafından İş Konseyi Anlaşması imzalanarak yenilendi ve yakın iş birliği ile stratejik sektörlerde ortak çalışmalar konusunda mutabık kalındı.