SOMALİ İLE İLİŞKİLERDE YENİ ADIM DEİK’TEN GELDİ

SOMALİ İLE İLİŞKİLERDE YENİ ADIM DEİK'TEN GELDİ

"Somali'nin Dostları Konferansı" çerçevesinde DEİK ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye-Somali İş Forumu, Somali Federal Cumhuriyeti Başbakanı Omar Abdirashid Ali Sharmark, T.C. Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, T.C. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş veSomali Federal Cumhuriyeti Dış Ticaret Bakanı Abdirahman Abdi Osman'ın katılımları ile 22 Şubat 2016 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi.

İş Forumu sonrasında gerçekleştirilen çalışma yemeğinde konuşan Somali Federal Cumhuriyeti Başbakanı Omar Abdirashid Ali Sharmark, Türkiye'nin Somali'ye yatırım konusunda müttefik ülkelerden biri olduğunu söyledi ve Somali'nin doğal kaynakları ve insan kapasitesi ile dünyanın yatırıma en elverişli ülkelerinden biri olduğuna dikkat çekti. Somali'nin enerji ve nakliye alanlarında önemli potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Başbakan Sharmark, yatırım politikalarının Türk yatırımcılar için önemli bir fırsat olduğunu söyledi. THY'nin Mogadişu'ya doğrudan seferlerinin yatırımcılar için önemli bir imkan sunduğunu da ifade eden Sharmark, Türk iş dünyası temsilcilerini Somali'ye yatırıma davet etti.

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, korsanlık ve terör olayları ile ismi anılan Somali'nin son yıllarda büyük bir değişime imza attığını söyledi. Ülkede istikrar ve güvenliğin sağlanması için daha fazla adımların atılması gerektiğini ifade eden Elvan, yoksulluğun ülke genelinde büyük bir sorun olmaya devam ettiğine dikkat çekti. Nüfusunun yüzde 70'nin 30 yaş altı genç nüfustan oluştuğunu ifade eden Elvan, bu genç nüfusun yüzde 67'sinin işsiz olduğuna da dikkat çekti. Bu çerçevede genç nüfusun eğitilmesi ve iş gücü piyasasına kazandırılmasının büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Elvan, genç işsizliği gibi kadınların da işgücü piyasasına dahil edilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Elvan ayrıca, yapısal ve kurumsal reformlar ile ülkede daha çok yatırım-dostu bir atmosferin yaratılması gerektiğini söyledi.

 

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, son dönemde Türkiye'nin Afrika'daki kurumsal varlığını hızla artırdığını, buna bağlı olarak Afrika ile ticari ve ekonomik ilişkilerin de hızla geliştiğini söyledi. Türkiye ile Somali arasındaki mevcut ticari anlaşmaların yenilenmesi ile ikili ilişkilerin yasal altyapısının güçleneceğini ifade eden Ekonomi Bakanı Elitaş, özellikle yatırımların karşılıklı korunması anlaşmasının imzalanması gerektiğini vurguladı. Somali'nin yavaş ama emin adımlarla önemli bir dönüşüm gerçekleştirdiğini belirten Elitaş, 2015 yılında kurulan Türkiye-Somali İş Konseyi'nin ekonomik ve ticari ilişkilerin temel taşı olacağını söyledi.

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Somali'nin sahip olduğu kaynakların ekonomiye kazandırılmasına her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını dile getirirken, "Bizler Afrika'yı bir mücadele alanı olarak değil, ortak geleceğimiz olarak görüyoruz. Bunun en somut göstergesi geçmişte sınırlı olan ticaretimizde şahit olduğumuz ciddi artış: Afrika ile karşılıklı ticaret hacmimiz 2000 yılında 4 milyar dolar iken, 2015 yılı sonunda 20 milyar dolar seviyesine yaklaştı" dedi. DEİK Başkanı Vardan, insani yardımların, yatırım ve dış ticaret faaliyetleri ile eş zamanlı ve eş güdümlü olarak yürütülmesi ile Somali'nin kalkınmasına katkı sağlamak istediklerini de vurguladı.

Türkiye-Somali İş Forumu kapsamında düzenlenen çalışma yemeği, Türkiye-Somali Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması'nın imzalanmasını takiben, hediye ve plaket takdimi ile sona erdi.

Not: Somali ticari ve ekonomik istatistikleri ekli dosyada tarafınıza sunulmaktadır.

EK BİLGİLER:

Türkiye-Somali Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı)

Toplam Dış Ticaret Hacmi:  (2015)  72 milyon ABD Doları

İhracat:

Türkiye'den Somali'ye yapılan ihracat: (2015) 71 milyon ABD Doları

Başlıca ihracat kalemleri: Makarnalar ve kuskus, şeker kamışı, pancar şekeri ve kimyaca saf sakkaroz, demir veya alaşımsız çelikten çubuklar, dokunmuş halılar ve dokumaya elverişli maddelerden diğer yer kaplamaları, buğday unu/mahlut unu.

İthalat:

Türkiye'nin Somali'den yaptığı  ithalat: (2015) 1 milyon ABD Doları

Başlıca ithalat kalemleri: Diğer yağlı tohumlar ve meyveler , sığır ve at cinsi hayvanların ham post ve derileri,  basılı diğer yayınlar, resimler, fotoğraflar   koyun ve kuzuların ham derileri,diğer ham post ve deriler,  demir veya çelikten depo, sarnıç, küvler vb kaplar.

Dış Ticaret Dengesi: (2015) 70 milyon ABD Doları