DEİK ev sahipliğinde düzenlenen Moritanya-Türkiye İş Konseyi Ortak Toplantısı, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Moritanya Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Naha Mint Hamdi Ould Mouknass, DEİK Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Fuat Tosyalı, Moritanya Ticaret Odası Başkanı Mohamed Ould Mahmoud ve DEİK/Türkiye-Moritanya İş Konseyi Başkanı Zeynel Abidin Kaymak'ın katılımları ile 20 Aralık 2017 tarihinde Moritanya'da gerçekleşti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Moritanya ziyareti kapsamında düzenlenen Moritanya-Türkiye İş Konseyi Ortak Toplantısına 55 iş dünyası temsilcisi katıldı.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekciaçış konuşmasında, Moritanya'nın Türkiye için Afrika'da öncellikli ülkeler arasında yer almakta olduğunu söyledi. Türk özel sektörünün Moritanya'da kalıcı işler yapmak istediğini belirten Zeybekci, kazan-kazan ilkesi ile Moritanya'da üretip, Moritanya mallarını dünyaya tanıtmak istediklerini vurguladı. Moritanya'daki altyapı eksikliğini gidermek için iki ülke olarak beraber çözüm üretilmesini belirten Zeybekci, Moritanya ile Türkiye arasında Yatırımların Korunması ve Teşviki Anlaşmasının her iki ülke arasında müzakere edildiğini ve bu sürecin hızlı bitirilmesinin istendigini söyledi. Zeybekci, iki ülkenin ticaret hacmini geliştirmek için Serbest Ticaret Anlaşmasının imzalamasını istediklerini aktardı.
Moritanya Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Naha Mint Hamdi Ould Mouknassise, son dönemde gerçekleşen üst düzey ziyaretlerin her iki ülkenin Cumhurbaşkanlarının ikili ilişkilere karşılıklı olarak önem verdiklerinin göstergesi olduğunu söyledi. Dünya Bankası'nın Ekonomik Görünüm 2016 Raporunda Moritanya'nın en çok reform gerçekleşen ülke konumunda olduğunu belirten Mouknass, Moritanya'nın 350 milyon nüfuslu Batı Afrika pazarına açılan kapısı olduğunu ifade etti. Mouknass, "Batı Afrika ülkelerinin ortak pazarı ECOWAS ile yaptığımız anlaşma kapsamında gümrüksüz malların serbest dolaşımına imkan sağlayacaktır" dedi.
DEİK Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Fuat Tosyalı, Moritanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin Türkiye'nin Afrika Açılım Politikası sayesinde ikili ve çok taraflı platformlarda üst düzey temaslar ile her geçen gün gelişmekte olduğunu söyledi. Moritanya Cumhurbaşkanı Abdel Aziz'in 2010 yılında gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti ile iki ülke arasındaki temasların ivme kazanmaya başladığını hatırlatan Tosyalı, "İkili ticari ilişkilerimiz son yıllarda büyük bir ivme kazanmış olup, 2008 yılında 20 milyon ABD Doları olan ticaret hacmimiz bugün 4 kat artmış bulunmaktadır. Elbette potansiyel ve arzulanan seviye çok daha fazladır" dedi. Ortak tarihi kültürel mirasa ve dini değerlere sahip Moritanya ile Türkiye arasındaki dostluğun, yeni işbirliklerine vesile olacağını arzu ettiklerini belirten Tosyalı sözlerine şöyle devam etti: "DEİK olarak Ekonomi Bakanlığımız tarafından belirlenen hedef ve öncelikli ülkeler listesine bağlı olarak Afrika Kıtası'nda çalışmalarımızı sürdürmekte, çok sayıda heyet ziyareti gerçekleştirmekteyiz. Afrika genelinde yükseltilen ‘Türk' imajı paha biçilemez, para ile satın alınamaz. Bu nedenle ‘kazan-kazan' yaklaşımı ile yatırım fırsatlarını değerlendiren Türk girişimcisi için önünde hala çok sayıda fırsat var." Biz özel sektör olarak eğer Türkiye ve Moritanya yetkilileri tarafından fırsat verilirse iki ülkenin arasında ticaret hacmi 10 kata çıkartmaya hazırız dedi.
Moritanya Ticaret Odası Başkanı Mohamed Ould Mahmoud, "Moritanya özel sektörü olarak, Türk özel sektörü ile her türlü işbirliği için hazırız" dedi.
DEİK/Türkiye-Moritanya İş Konseyi Başkanı Zeynel Abidin Kaymak, DEİK'in Moritanya'da bulunma misyonunun iki ülke arasında bulunan tarihli ilişkilere ayrı anlam kazandırdığını söyledi. Kaymak, Türkiye'de Adana, Mersin ve Antalya civarında yaşayan binlerce Moritanya asıllı Türk vatandaşlarının mevcudiyeti de bu köklü tarihi ilişkilerin en önemli çıkış noktası olduğunu söyledi.
Türkiye-Moritanya Ticaret Rakamları (2016)
Toplam dış ticaret hacmi:88.3 milyon ABD Doları
Türkiye'den Moritanya'ya yapılan ihracat: 73.2 milyon ABD Doları
Başlıca ihracat kalemleri: Demir veya alaşımsız çubuklar, makarna, çimento, hijyenik havlular.
Türkiye'nin Moritanya'dan yaptığı ithalat: 15 milyon ABD Doları
Başlıca ithalat kalemleri: Et, sakatat ve deniz hayvanı unu ve pelletleri, balık yağları, hayvan derileri ve balıklar.
Dış ticaret dengesi: Türkiye lehine 58 milyon ABD Doları