TUNUS İLE TİCARETİN ARTIRILMASI İÇİN YENİ ANLAŞMALAR İMZALANDI
Türkiye-Tunus Ortaklık Konseyi Üçüncü Dönem Toplantısı, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci eşbaşkanlığında 19-21 Temmuz 2017 tarihleri arasında Tunus'da gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen Tunus-Türkiye Yuvarlak Masa Toplantısı'na DEİK Başkan Yardımcısı Mehmet Büyükekşi, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Rona Yırcalı, enerji, gemi inşaatı, turizm, lojistik ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren 15 Türk özel sektör temsilcisi, 17 Tunus özel sektör temsilcisi, iki ülke bürokratları ve basın mensupları katıldı. Yuvarlak Masa Toplantısı'nda iki ülke arasında mevcut Serbest Ticaret Anlaşması'nın kapsamının genişletilmesi ele alındı.
Toplantıda iki ülkenin ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmesi için karşılıklı sorunlar ve çözüm önerileri dile getirildi. Toplantıda ayrıca Tunus ve Türkiye'nin üçüncü ülkelerde işbirliği yapması, Karşılıklı Yatırımların Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma'nın müzakere edilmesi ve her iki ülkenin ihracat ürünlerinin ortak bir çalışmayla iki ülke pazarı ve üçüncü pazarlara sunulması konularında mutabık kalındı.
Bakan Zeybekci, toplantıdaki açış konuşmasında, Tunus'un Türkiye'ye yönelik ihracatının ithalatından daha az olduğuna işaret ederek, her iki ülkenin ihracatını artıracak şekilde plan yapılması gereketiğini belirtti. Zeybekci, Türkiye'nin Tunus'a yapılacak yatırımlar konusunda gereken bütün imkanları seferber ettiğini ancak başka Afrika ülkelerinde çok önemli yatırımlar yapılmasına rağmen Tunus'ta istenen sonuca ulaşılamadığını vurgulayan Zeybekci, Türkiye için Tunus ile dış ticaret hacmi kadar dostluk ve siyasi ilişkilerin de önemli olduğunu söyledi. Zeybekci, "Önümüzdeki dönemde Tunus'un Türkiye'ye ihracatını artırmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Türkiye olarak yapılması gereken her şeyi yapmaya hazırız. Dünyada hiçbir ülkeye vermediğimiz tavizleri de Tunus'a vermeye hazırız." şeklinde konuştu.
Türk yatırımcıların Tunus'ta yatırım yapması ve bu şekilde üretilen ürünlerin üçüncü ülkelere ihracatının potansiyeline işaret eden Zeybekci, "Bunu yapabilmek için aramızdaki Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşviki Anlaşması'nın bir an önce imzalanması gerekiyor. Engelleme ve yasaklamalardan hiç kimse kazanmaz. Bir taraf az, bir taraf çok kaybeder; ama serbestlikten her iki taraf da kazanır. Tunus'u rahatsız eden dış ticaretteki açığın bizi de rahatsız ettiğini açıkça söylüyorum; ama tabiat boşluk kabul etmez. Türk ürünlerinden boşalan alan, başka ülkelerce doldurulacak, ticaretteki açığı ortadan kaldırmayacaktır" dedi. Zeytinyağ, fosfat ve gübre ticaretinin öne çıktığı toplantıda Bakan Zeybekci, bir sonraki toplantıda Serbest Ticaret Anlaşmasının genişletilmesini görüşmeyi ümit ettiğini belirtti. Zeybekci, Tunus'un 2025 hedeflerinde Türk müteahhitlik şirketlerinin, altyapı geliştirmede finans imkanlarını da beraberlerinde getirerek yer alabileceklerini bildirdi.
Tunus Sanayi ve Ticaret Bakanı Zied Ladhari ise, iki ülkenin ilişkilerinde hukuki altyapının oluşturulmasının önemine işaret etti. İki ülke arasındaki ilişkinin özel ve olağanüstü olduğunu belirten Ladhari, "Tunus Hükümetinin kanaati Tunus Devrimi sonrası Türkiye ile geliştirilen ilişkilerimizin korunması yönündedir" dedi. Tunus'un kendisini ticaret ve sanayi başta olmak üzere birçok alanda açtığını ve bu açılımın devam etmesini istediklerini anlatan Ladhari, görüşme kapsamında imzalanan anlaşmalarla iki ülke açısından da "kazan-kazan" sisteminin işleyeceğini söyledi. Bakan Zeybekci ile samimi ve açık bir diyalog kurduklarını dile getiren Ladhari, karşılaşılacak sıkıntıların mevcut ikili ilişkilerin bozulmasına neden olmaması gerektiğine dikkati çekti. Ladhari, Türk yatırımcıları ülkesine beklediğini de sözlerine ekledi.
TİM Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı Mehmet Büyükekşi açış konuşmasında Afrika kıtası ile siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin Türkiye'nin uluslararası stratejisinde önemli bir tuttuğuna değindi. DEİK bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye-Afrika İş Konseyleri ile iki ülke iş çevrelerinin bağlarının güçlendirileceğini vurgulayan Büyükekşi, Tunus ve Türkiye olarak gerek sanayide, gerek turizmde, gerekse de karşılıklı yatırımlarda geniş işbirliği imkanları olduğuna dikkat çekti. Büyükekşi, "Hedefimiz karşılıklı ticaretimizi çok daha yukarılara taşımak ve bağlantılarımızı güçlendirip, Tunus'u 2020, ülkemizi de 2023 hedeflerine ulaştırmaktır." dedi. Tunus'un bölgedeki konumu itibariyle de Afrika'ya açılmak isteyen Türk firmaları için ideal bir üs konumunda olduğunu belirten Büyükekşi özellikle, enerji, gübre, gıda sanayi, madencilik, tekstil, deri ve ayakkabı, elektrik elektronik ve otomotiv (mekanik parçalar ve yan sanayi) sektörlerinde ortak yatırımlar gerçekleştirerek Afrika'ya açılma fırsatının yakalanabileceğini söyledi.
Konuşmaların ardından iki ülke arasında enerji, sanayi ve ticaret alanlarındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik İşbirliği Anlaşmaları imzalandı.