TÜRK İŞ ADAMLARININ AFRİKA KEŞFİ SÜRÜYOR: İLK DURAK TANZANYA

TÜRK İŞ ADAMLARININ AFRİKA KEŞFİ SÜRÜYOR: İLK DURAK TANZANYA

T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde gerçekleştirilen ve üç ülkeyi kapsayan Afrika resmi ziyareti, bu yılın ilk büyük yurtdışı heyet ziyareti niteliğini taşıyor. DEİK'in organizasyonu ile Türk iş dünyası heyeti, Doğu Afrika'nın 3 önemli ülkesini, sırasıyla, Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar'ı ziyaret ediyor. 22 Ocak 2017 - 25 Ocak 2017 tarihleri arasında üç ülkede düzenlenen resmi ziyaretler kapsamında 150'ye yakın Türk iş insanı bölgedeki fırsatları keşfederken, Afrika'daki yatırım ortamını ve potansiyeli yerinde inceleme fırsatı buluyor.

Ziyaret kapsamında DEİK ev sahipliğinde düzenlenen iş dünyası buluşmalarının da ilki olan Tanzanya-Türkiye İş Forumu'nun kapanış oturumu, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Tanzanya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr. John Magufuli, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Birleşik Tanzanya Cumhuriyeti Sanayi, Ticaret ve Yatırım Bakanı Charles John Mwijage, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Tanzanya Özel Sektör Kurumu Başkanı Dr. Reginald Mengi'nin katılımları ile 23 Ocak 2017 Pazartesi günü Tanzanya'nın Darüsselam şehrinde gerçekleştirildi. Forum öncesinde gerçekleştirilen B2B görüşmelere ise Türk ve Tanzanyalı 800'ün üzerinde iş insanı katıldı.

Forumda konuşan T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tanzanya'nın yakın zamanda Ankara'da Büyükelçilik açacağını söylerken, olumlu yönde ilerleyen siyasi diyaloğun yakın zamanda iki ülke arasındaki ticaret ve ekonomiye de yansıyacağını ifade etti. Tanzanya'nın Doğu Afrika'da istikrar ve güvenin var olduğu tek ülke olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ekonominin birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu söyledi. Tanzanya ile güçlenen dostluk ve işbirliği ilişkilerinin ekonomik alanda da ilerlemesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 üyesi olan Türkiye'nin, ticaret ve yatırımlar konusundaki bilgi birikimi ve tecrübesini Tanzanya ile paylaşmaya hazır olduğunu söyledi. Türkiye'nin Afrika kıtasındaki toplam yatırımlarının 6 milyar ABD Dolarına ulaştığını hatırlatan Erdoğan, Türkiye'nin Afrika kıtasının genelinde en fazla istihdam sağlayan ülke olduğunu da söyledi. Tanzayalı iş insanlarını, Türk muhatapları ile birlikte çalışmaya davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırımların sadece Türkiye ve Tanzanya ile sınırlı kalmadan, üçüncü ülkelerde ortak yatırım yapma çağrısında bulundu. Altyapı, müteahhitlik, enerji, ulaşım ve turizm başta olmak üzere birçok sektörde iki ülke arasında önemli ticari ve ekonomik potansiyel bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin çok taraflı platformlarda Afrika'nın sesi olmaya devam edeceğini de vurguladı. ‘Dünyayı 5 ülkenin iki dudağının arasına terk edemeyiz' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın her kıtasında farklı ülkelerden temsilcilerinin oluşturduğu bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi oluşturulması önerisinde bulundu. Afrika kıtasını ilgilendiren sorunlara çözümün ancak Afrika kıtasından çıkacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyada en az gelişmiş ülkelere destek konusunda Türkiye'nin ilk sıralarda yer aldığını söyledi.

Birleşik Tanzanya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr. John Magufuli ise konuşmasında, Cumhurbaşkanı'nın Tanzanya'yı ziyareti için teşekkür ederken, ziyarete eşlik ettikleri için Türk iş dünyası temsilcilerine de teşekkürlerini sundu. 2011 yılında Türkiye ile Tanzanya arasındaki ticaretin 60 milyon ABD Doları civarında olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Magufuli, bu rakamın 2016 yılı sonu itibariyle 190 milyon ABD Dolarına eriştiğini ve Tanzanya'daki Türk yatırımları sayesinde birçok Tanzanyalı'nın iş imkanına sahip olduğunu söyledi. Tanzanya'nın sekiz komşu ülkeyi beraberinde getirme potansiyeli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Dr. John Magufuli, ‘Tanzanya iş yapmak için en iyi ülke' diyerek, Türk iş dünyası temsilcilerine çağrıda bulundu. Doğal kaynaklar, tarım, hayvancılık ve turizm başta olmak üzere birçok sektörde Tanzanya'da yatırım potansiyeli bulunduğunu vurgulayan Tanzanya Cumhurbaşkanı, İş Forumu sonrasında oluşan sinerji ile Türk ve Tanzanyalı iş dünyaları arasında bir ağın oluşmasını temenni ettiğini söyledi.

Forum da konuşan DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, "Türkiye'de hangi sektörde, hangi alanda güvenilir firma arıyorsanız, doğru adres DEİK'tir. Biz, sizlerin ticaret, yatırım ve inşaat gibi hemen her alandaki taleplerinizi kurumlarımız arasında dağıtıp, sizin için en uygun ve güvenilir firmaları buluruz" dedi. DEİK ile çalışmanın, sadece Türkiye ile çalışmak anlamına gelmediğini belirten Başkan Vardan, Tanzanya ile Türkiye arasındaki mevcut karşılıklı ticaretin potansiyeli yansıtmadığına dikkat çekti: "2005 yılında iki ülke arasında 12 milyon ABD Doları seviyesinde olan ticaret hacmimiz, 10 yılda 12,5 kat artmış; 2015 yılında da 151 milyon ABD Doları seviyesine ulaşmış durumda. Ancak potansiyele bakıldığında bunu yeterli görmüyoruz. Tanzanya'nın imkanlarının, biz Türk iş dünyası için çok daha farklı fırsatlar sunduğunu biliyoruz. Altyapı, inşaat, tarım ve turizm sektörlerinde rahatlıkla iş yapabileceğimiz birçok alan var. İşte bu noktadan hareketle bizler, Türk özel sektörü olarak Tanzanya ile ilişkilerimizi güçlendirmek ve derinleştirmek istiyoruz" dedi. Başkan Vardan ayrıca Forum kapsamında gerçekleştirilen B2B görüşmelerine 800'ün üzerinde Türk ve Tanzanyalı iş insanının katıldığını ve görüşmelerin yoğun ve çok verimli geçtiğini söyledi.

Tanzanya-Türkiye İş Forumu'nun ardından ayrıca DEİK ile Tanzanya Özel Sektör Kurumu (TPSF) arasında İş Konseyi Mutabakat Zaptı imzalandı.

İki ülke arasındaki mevcut iş potansiyelinin değerlendirilmesine katkıda bulunmak amacıyla 2011 yılı kurulan DEİK/Türkiye-Tanzanya İş Konseyi'nin karşı kanadını oluşturmak üzere Tanzanya Özel Sektör Kurumu (TPSF)  ile bir anlaşma imzalandı. 1998 yılında kurulan TPSF, Tanzanya özel sektörünün çatı kuruluşu olarak 220 üyesi, 167 dernek ve kurumsal üyeleriyle faaliyet göstermekte ve dolaylı olarak 4 milyon özel sektör temsilcisiyle iş ağı oluşturmakta.

Türkiye-Tanzanya Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı-2015)

Toplam dış ticaret hacmi:  150 milyon ABD Doları

Türkiye'den Tanzanya'ya yapılan ihracat:116 milyon ABD Doları

Başlıca ihracat kalemleri: Demir-çelikten çubuklar, römorklar tohum, hububat, kuru baklagil öğütme makineleri, mayalar ve cansız diğer tek hücreli mikroorganizmalar ve makarna.

Türkiye'nin Tanzanya'dan  yaptığı  ithalat:34 milyon ABD Doları

Başlıca ithalat kalemleri:Tütün, sökülecek gemiler, yağlı tohumlar ve meyveler, tohum, meyve ve pamuk.