TÜRK İŞ DÜNYASI AB DÖNEM BAŞKANI MALTA'DA, HEM AB ÜYELİK SÜRECİNİ, HEM DE TÜRKİYE-MALTA EKONOMİK İŞBİRLİĞİNİ ELE ALDI
T.C. Başbakanı Binali Yıldırım'ın 16-17 Şubat 2017 tarihlerinde AB Dönem Başkanı Malta'ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında, DEİK/Türkiye-Malta İş Konseyi ve Malta Ticaret Sanayi ve Girişimcilik Odası işbirliğinde düzenlenen Türkiye-Malta İş Forumu,17 Şubat 2017 tarihinde Malta'nın başkenti Valletta'da gerçekleştirildi. Forumun açış bölümüne T.C. Başbakanı Binali Yıldırım, Malta Başbakanı Joseph Muscat, T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Malta Ekonomi, Yatırım ve Küçük İşletmeler Bakanı Dr. Christian Cardona, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Malta Ticaret Sanayi ve Girişimcilik Odası Başkanı Anton Borg, DEİK/Türkiye-Malta İş Konseyi Başkanı Jak Eskinazi ve Türkiye-Malta İş Konseyi Eşbaşkanı Mark Bencini katıldı. Forumda, 1 Ocak 2017 tairihi itibariyle Avrupa Konseyi Dönem Başkanlığı görevini üslenen Malta ve Türkiye arasındaki potansiyel ekonomik işbirlikleri ve Türkiye'nin AB üyelik süreci ele alındı.
İş Forumunda açış konuşmasını gerçekleştiren T.C. Başbakanı Binali Yıldırım, Türkiye ile Malta arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 50'nci yılı vesilesiyle gerçekleştirilen ziyaretin, Başbakan düzeyinde Türkiye'den Malta'ya yapılan ilk ziyaret olduğunu vurguladı. Küresel ekonomik çalkantılara rağmen, Malta'nın ekonomik büyümesine hız kesmeden devam ettiğini vurgulayan Başbakan Binali Yıldırım, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini, böylece bugüne kadar kaybedilmiş fırsatların telafi edilebileceğini söyledi. Türk ve Maltalı iş dünyası temsilcilerine işbirliği çağrısında bulunan Başbakan Yıldırım, mevcut sektörlerin ötesinde yeni alanların da keşfedilmesi gerektiğini belirtti.
Türkiye'nin son 15 yılda önemli bir ekonomik dönüşüm geçirdiğini ifade eden Başbakan Yıldırım, küresel ekonomik kriz devam ederken, Türkiye'nin dev projeleri hayata geçirmeye devam ettiğini; bu alanda Türkiye'nin Malta ile tecrübe ve deneyim paylaşmaya her zaman hazır olduğunu ifade etti. İki ülke arasında turizm alanındaki ilişkilerin çok daha hızlı gelişebileceğini ifade eden Başbakan Binali Yıldırım ayrıca, Malta'ya Türkiye'nin AB üyeliği konusunda göstermiş olduğu kararlı duruşundan ötürü teşekkür etti ve Gümrük Birliğinin revizyonu sürecinde vermekte oldukları destekten memnuniyet duyduklarını söyledi.
Malta Başbakanı Joseph Muscatise yaptığı konuşmada, iki ülke arasında büyük bir ekonomik ve ticari potansiyelin bulunduğunu ve iki ülke iş dünyalarının bu potansiyeli çok daha etkin kullanmak zorunda olduğunu söyledi. Çok fazla sayıda Türk iş insanının bugün Malta'da yatırımları bulunmasından büyük mutluluk ve gurur duyduklarını ifade eden Malta Başbakanı, Türk iş insanları ile Malta Hükümeti arasında gerçek bir angajmanın bulunduğunu vurguladı. Malta'da yatırımları bulunan Türk yatırımcılarının, Malta'da ikinci bir ev bulduklarını ifade etti. Finansal hizmetler,e-ticaret ve denizcilik sektörlerinde Türkiye ile Malta arasında önemli bir gelecek gördüklerini ifade eden Başbakan Muscat, başta İngilizce dil eğitimi olmak üzere, eğitim sektöründe iki ülke arasında çok ciddi bir potansiyelin bulunduğunu vurguladı; işbirliği çağrısında bulundu. Türkiye'nin AB üyelik sürecini desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Malta Başbakanı Muscat, Gümrük Birliğinin revizyonu müzakerelerini Malta'nın AB Dönem Başkanlığı sürecinde açmak istediklerini ifade etti.
T.C. Ekonomi Bakanı Nihat ZeybekciForum'un açışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Akdeniz coğrafyasındaki en önemli yatırımlarının Malta'da bulunduğunu söyledi. Türkiye ile AB arasındaki ilişkinin temel bileşeni olan Gümrük Birliğinin revizyonu sürecinde AB Dönem Başkanı Malta'nın öneminin bir kat daha arttığını ifade eden Bakan Zeybekci, 2014 yılı itibariyle Türkiye-AB Gümrük Birliğinin Türkiye için sürdürülebilir olmaktan uzaklaşmaya başladığını söyledi. Bu çerçevede 2015 yılında Gümrük Birliğinin revizyonu sürecine adım atıldığını belirten Ekonomi Bakanı, 2016 yılında tarafların etki analizlerini hazırladıklarını ve Malta'nın AB Konseyi Dönem Başkanlığı sürecinde, Gümrük Birliğinin revizyonu sürecini resmi olarak başlamayı ümit ettiklerini söyledi. Önümüzdeki dönemde Malta'nın elektronik ticaretin lojistik merkezlerinden biri olacağına vurgu yapan Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türk ve Malta iş dünyalarını bu alanda ortak yatırımlar yapmaya davet etti.
Malta Ekonomi, Yatırım ve Küçük İşletmeler Bakanı Dr. Christian Cardonaise, Türkiye ile Malta arasında 1967 yılında başlayan diplomatik ilişkilerinin, ekonomik alanda hızla artış gösterdiğini söyledi. AB Dönem Başkanlığı sürecinde Türkiye-AB Gümrük Birliğinin revizyonunu destekleyeceklerini ifade eden Dr. Cardona, Türkiye ve Malta'nın farklı bölgelere çıkış kapısı niteliğinde olduğunu belirtti. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin son yıllarda, çok farklı sektörlerde ciddi bir ivme kazandığını hatırlatan Malta Ekonomi, Yatırım ve Küçük İşletmeler Bakanı, Malta turizminde Türkiye'nin azımsanmayacak bir rolü olduğunu söyledi. Rekabet gücünün giderek arttığı küresel ekonomi düzeninde, başta denizcilik, trans-denizcilik, lojistik ve eğitim başta olmak üzere, birçok sektörde iki ülke arasında işbirliğine hız verilmesi gerektiğini vurguladı.
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türk iş dünyası olarak AB Dönem Başkanlığı sürecinde Malta'dan, Türkiye'nin AB müzakere sürecine destek beklediklerini belirtti. Malta'nın Dönem Başkanlığı sürecinde müzakerelerine başlanması beklenen Gümrük Birliği revizyon sürecinin her iki tarafın endişe ve sorunlarını giderecek şekilde hızlıca tamamlanmasını arzu ettiklerini belirten DEİK Başkanı Vardan, taşıma kotaları, sürücü vizeleri, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamaları gibi, Türkiye-AB ekonomik ve ticari ilişkilerinde kronikleşmiş sorunlara kalıcı çözümler üretilmesinin zamanının geldiğini vurguladı. DEİK Başkanı Vardan ayrıca Malta'nın Dönem Başkanlığı'nda birkaç fasılda müzakerelere başlamayı ve açılmış bazı başlıklarda müzakerelerin kapatılmasını talep ettiklerini de vurguladı.
Türk iş dünyasının Malta'yı ziyaretinde amacın, Türkiye'nin AB adaylık süreci olduğu kadar, Türkiye ile Malta arasındaki ikili ticaret ve yatırımları artırmak olduğunu ifade eden DEİK Başkanı Vardan, Türk ve Maltalı yatırımcıları farklı alan ve sektörlerde yatırım yapmaya davet etti. DEİK Başkanı Vardan, Türkiye'den Malta'ya yapılan yatırımların, Malta'dan Türkiye'ye yapılan yatırımlara oranla çok daha fazla olduğunu söyledi ve daha çok Maltalı yatırımcıyı Türkiye'de görmek istediklerini belirtti.
Türkiye-Malta Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı-2016)
Türkiye'nin Malta'ya ihracatı: 238 milyon ABD Doları
İhraç edilen başlıca ürünler:Mineral yakıt ve yağlar; deniz taşıtları, metaller, elektrikli- mekanik makine ve aletler, plastikler
Türkiye'nin Malta'dan ithalatı: 39 milyon ABD Doları
İthal edilen başlıca ürünler:Mineral yakıt ve yağlar, paslanmaz çelik, ilaç, tıbbi aletler
Ticaret hacmi: 277 milyon ABD Doları
Ticaret dengesi: 199 milyon ABD Doları