TÜRK, SIRP VE BOŞNAK İŞ DÜNYASI TEMSİLCİLERİ, ÜÇLÜ İŞ FORUMU’NDA İSTANBUL’DA BİR ARAYA GELDİ

 

TÜRK, SIRP VE BOŞNAK IŞ DÜNYASI TEMSILCILERI, ÜÇLÜ İŞ FORUMU'NDA İSTANBUL'DA BIR ARAYA GELDİ

Türkiye-Sırbistan-Bosna-Hersek Üçlü Ticaret Komitesi'nin Üçüncü Dönem Toplantısı kapsamında DEİK ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Sırbistan-Bosna-Hersek Üçlü İş Forumu, 26 Ekim 2016 tarihinde İstanbul'da düzenlendi.

T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,Sırbistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Ljajić,Bosna-Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Šarović'in katılımlarıyla gerçekleştirilen Üçlü İş Forumu'nda, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Sırbistan Sanayi ve Ticaret Odası Genel Müdürü Milan Vranić ve Bosna-Hersek Dış Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Egrlic ile Türkiye, Bosna-Hersek ve Sırbistan'ın iş dünyası temsilcileri hazır bulundu.

Üçlü İş Forumu'nda konuşan T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 1 yıl içinde üç ülke arasında ekonomik işbirliği sürecinin duraksamadan ilerlediğini, geçen yıl ele alınan konuların, bugün gerçekleştirilmekte olduğunu görmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Bakan Zeybekci, İstanbul'da açılışı gerçekleştirilecek olan ve Türkiye'nin ev sahipliğinde faaliyet gösterecek Bosna-Hersek ve Sırbistan Ortak Ticaret Ofisi ile, tüm dünyaya önemli bir mesaj verildiğini vurguladı. Üçlü mekanizmanın garantörünün Devlet Başkanları olduğunu ifade eden Ekonomi Bakanı: "Ne kadar yatırımı, üretimi ve ticareti ortak olarak ortaya koyarsak, Devlet Başkanlarının bir araya gelmesi o kadar anlamlı hale gelir. Belirli sanayi ürünlerini kapsayan Serbest Ticaret Anlaşmalarımız var. Tıpkı AB ile olduğu gibi bu anlaşmaların kapsamını sanayi ürünleri, tarım, kamu alımları ve hizmetler alanında genişletebilirsek, yatırım ve ticaret artacaktır" dedi. 2017 yılında Serbest Ticaret Anlaşmalarının kapsamının genişletilmesi için Ekonomi Bakanları olarak mutabakata vardıklarını vurgulayan Zeybekci, "Yenilenebilir enerji, turizm, tarım hayvancılık alanlarında üçlü ortaklıklar ile yatırım yapılmasını öngörüyor ve destekliyoruz. Ancak Sırbistan ile taşımacılık konusunda sıkıntılarımız var. Bu nedenle Bosna-Hersek ile Sırbistan arasında seçilecek bir ulaşım projesini destekleyeceğiz" dedi.

Sırbistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Ljajić ise, insanların artık siyasi sloganlara ihtiyacı duymadığını, siyasetin başarısının ekonomideki başarıya bağlı olduğunu hatırlattı. Bakan Ljajic, "Balkanlar yatırım için çok büyük bir alan, üçüncü ülkelere yatırım yapmak konusunda da istek var. Bu üç ülkenin birlikteliği aslında çok büyük bir ümittir. Ticaret hacmimizi ve yatıırmlarımızı artırmak istiyoruz. Türkiye'nin yatırımlarının bu ülkelere gelmesini bekliyoruz" dedi. Sırp Bakan ayrıca, "Görünmeyen engelleri kaldırmakla yükümlüyüz. Özellikle tekstil anlamında yatırım bekliyoruz. Bir işçi Sırbistan'da ortalama 350 Avro kazanıyor ve bu sizin karlılığınızı yükseltecektir. Ayrıca termal tesislerin özelleştirilmesi gündemde. Bu da yeni bir yatırım fırsatı olabilir. Barış ve istikrar açısından her iki ülkeye yapacağınız yatırım çok önemli" dedi.

Bosna-Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Šarović, Üçlü İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, son birkaç yılda ticaret hacminde 100 milyon ABD Dolarlık artış kaydettiklerini hatırlattı. Bakan Sarovic, "Serbest Ticaret Anlaşmalarında bazı maddelerin değişikliği ile birlikte Bosna-Hersek olarak ekonomik ve ticari ilişkilere destek vermek istiyoruz" dedi. Turizm, altyapı, müteahhitlik konularında Türkiye ve Sırbistan ile işbirliğinin mümkün olduğunu belirten Bakan, söz konusu ortak merkezin açılmasının, bu çabalara büyük destek sağlayacağını vurguladı.

2015 yılında Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da gerçekleştirilen etkinliğin yeni ayağında üç ülkenin Bakanını ve iş dünyası temsilcilerini İstanbul'da ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını ifade eden DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, başta altyapı ve enerji olmak üzere, birçok alanda ve sektörde üç ülkenin ciddi işbirliği fırsatlarını elinde bulundurduğunu söyledi. Ülkeler arasında halihazırda imzalanmış bulunan Serbest Ticaret Anlaşmalarının, ekonomik ve ticari ilişkiler için gerekli hukuki zemini hazırladığını ifade eden DEİK Başkanı, projelerin hayata geçirilebilmesi için yeni ve ortak finansman modelleri üzerinde çalışmaya ihtiyaç duyduklarını söyledi. Bu çerçevede kamu-özel sektör işbirliği modellerinin ön plana çıktığını hatırlatan DEİK Başkanı Vardan, DEİK olarak bu alanda sahip oldukları bilgi ve deneyimleri Sırbistan ve Bosna-Hersek ile paylaşmaktan mutluluk duyacaklarını sözlerine ekledi. DEİK bünyesinde bir PPP Mükemmeliyet Merkezi kurduklarını da hatırlatan DEİK Başkanı Vardan, tüm katılımcıları 2-5 Kasım 2016 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek ve 30 ülkeden temsilcilerin katılacağım PPP Haftasına davet etti.

 

Türkiye-Bosna-Hersek Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı-2015)

Toplam dış ticaret hacmi: 543 milyon ABD Doları

Türkiye'den Bosna-Hersek'e yapılan ihracat: 293 milyon ABD Doları

Başlıca ihracat kalemleri: Buhar kazanları, tekstil, plastik,  ilaç, dokuma halı.

Türkiye'nin Bosna-Hersek'ten yaptığı  ithalat: 250 milyon ABD Doları

Başlıca ithalat kalemleri: Tarım ürünleri, sığır eti, mefruşat eşyası, demir-çelik.

Toplam dış ticaret dengesi:  43 milyon ABD Doları

 

Türkiye-Sırbistan Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı-2015)

Toplam dış ticaret hacmi:  731 milyon ABD Doları

Türkiye'den Sırbistan'a yapılan ihracat: 493 milyon ABD Doları

Başlıca ihracat kalemleri: Örme mensucat, kağıt, karayolu taşıtları için aksam, motorlu taşıt, turunçgil.

Türkiye'nin Sırbistan'dan  yaptığı  ithalat: 238 milyon ABD Doları

Başlıca ithalat kalemleri: Bakır, mısır, motorlu taşıt,  demir-çelikten mamulleri.

Toplam dış ticaret dengesi:  254 milyon ABD Doları