TÜRKİYE-AFRİKA EKONOMİ VE İŞ FORUMU, ANLAŞMA İLE TAÇLANDI
2-3 Kasım 2016 tarihlerinde T.C. Ekonomi Bakanlığı ve Afrika Birliği işbirliğinde, DEİK ve TİM'in katkılarıyla düzenlenen Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumunun ikinci gününde, altaypı, enerji ve ulaştırma başta olmak üzere, Türkiye ile Afrika arasında ekonomik işbirliği fırsatları masaya yatırıldı; çok sayıda anlaşma imzalandı.
"Afrika'daki Yatırım Projelerinin Finansmanı: Altyapı, Ulaştırma, Enerji" başlıklı tematik oturum, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Afrika Birliği Komisyonu'nun Ekonomik İşler Komiseri Dr. Antony Mothae Maruping'in katılımlarıyla İstanbul'da gerçekleştirildi. Oturumun açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Zeybekci, Forum kapsamında Afrika'daki yatırım projelerinin finansmanı, altyapı, ulaştırma ve enerji konularını ele almak üzere üst düzey katılımcılarla biraraya geldiklerini belirtti. Forumun ilk gününden büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Bakan Zeybekci, "Gerek ikili görüşmeler, gerekse özel sektördeki şirketler arasındaki görüşmelerin yararlı olduğu bilgisini aldım. Dilerim ki bunun arkası gelir ve sonuç alıcı bir güzergahta devam eder" dedi. Forum kapsamında ülkesinin, bölgesinin ve halkının refahını artırmaya kendisini adamış kişilerin yarattığı sinerjiye şahit olduklarını vurgulayan Bakan Zeybekci, "geleceğin Afrika'da olduğunu her zaman konuşmalarımda belirttim. Bu Forum vesilesiyle bütün dünyaya bunu somut bir şekilde de göstermiş oluyoruz"dedi.
"Gelecek Afrika'dadır"
Konuşmasında Türkiye'nin Afrika'ya kalbi duygularla sımsıkı bağlı olduğunu belirten Ekonomi Bakanı Zeybekci, "bizim burada gösterdiğimiz iş yapma azmi, sadece kendimize, ülkemize, bölgemize değil, bütün dünyaya etkisi olacak kadar büyüktür; çünkü gelecek Afrika'dadır" dedi. Zorlukların, gelişmenin ve güçlü olmanın motivasyon sağladığını hatırlatan Bakan Zeybekci, "dünyanın en gelişmiş birçok ülkesi, tarihlerinin bir döneminde zorlukları yaşayanlardır. Beni Afrika için iyimser yapan da buradaki Afrikalı kardeşlerimin gözlerinde gördüğümüz zorluklarla mücadele etme azmidir" dedi. Afrika kıtası için çözülmesi gereken önemli konuların başında enerji ve ulaşım altyapısı olduğunu vurgulayan Zeybekci, ulaştırma ve enerji gibi alanlardaki altyapı yatırımları için finansman ihtiyacı olduğunu kaydetti.
"Bizim kıtamızda yapılabilecek çok iş var"
Afrika Birliği Komisyonu'nun Ekonomik İşler Komiseri Dr. Antony Mothae Maruping ise, altyapı ve enerji konularının Afrika'da büyük önemi olduğunu belirtti; hizmet için altyapı, depolama, ulaştırma alanında yatırım yapılması gerektiğini kaydetti. Komiser Dr. Maruping, bir projeyi uygulanabilir hale getirmenin önemini vurgulayarak, finansal kaynakların bir araya getirilebilmesi için konsorsiyum oluşturulabileceğini söyledi. Yap-işlet-devret, kamu-özel sektör işbirliği formüllerinin takip edilebileceğini ifade eden Dr. Maruping, "Bizim kıtamızda yapılabilecek çok iş var" dedi.
Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında 4 anlaşma imzalandı
Forum kapsamında Türkiye ve bazı Afrika ülkeleri arasında 4 ayrı anlaşmaya imza atıldı. Gerçekleştirilen imza töreni ve basın toplantısında konuşan Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'nin Afrika'ya olan desteğinin artarak devam edeceğini vurguladı. Her iki tarafta ortak iş yapma gayretinin bulunduğunu ifade eden Zeybekci, her iki tarafında kazanması için Türkiye ve Afrika ülke hükümetlerinin, iş dünyalarına yol göstermesi gerektiğini söyledi. Bakan Zeybekci, "Toplantılarda Afrika hükümetleri tarafından Türk iş adamlarına bilgilendirici mahiyyette 20'den fazla proje sunumu yapıldı, 2.000'den fazla iş adamı da birbiriyle görüştü. Ayrıca Afrika'dan gelen iş dünyası temsilcilerine gerek İstanbul, gerekse İstanbul çevresi ve Anadolu'da ilgilendikleri alanlarda tecrübe paylaşımı anlamında yerinde görme ziyaretleri ayarlandı" dedi. İki tarafın işbirliğinde faydanın maksimize edilmesini arzuladıklarını ifade eden Zeybekci, "Ana gayretimiz karşılıklı çıkarların en üst düzeyde buluşması. Bundan sonra zirve alt zirvelerle devam etsin istiyoruz. Ulaştırma alt zirvesi, enerji alt zirvesi, finansman, ekonomi gibi diğer bilgi paylaşımlarının olduğu alt zirveler yapılsın. Bundan sonra da Afrika Birliği Genel Sekreterliği'yle, ilgili Komiserimizle karşılıklı ilişkilerimizi devam ettireceğiz. Ayrı ayrı Birliklerle, Kalkınma Bankalarıyla ve diğer tüm dostlarımızla bu görüşmelerin devamını getireceğiz" dedi.
İmza töreni vesilesiyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Afrika Birliği Komisyonu'nun Ekonomik İşlerden Sorumlu Komiseri Dr. Antony Mothae Maruping ise, hükümetler ve iş insanları arasında imzalanan anlaşmaların kapsayıcı yapısına işaret ederek, Afrika'nın önümüzdeki yıllarda bir yatırım merkezi olacağını söyledi. Dönüştürücü ve geliştirici bir büyüme yapısını benimsediklerini aktaran Dr. Maruping, "Bu anlaşmalar, Afrika'da rekabetçiliği sağlayacak önemli gelişmelerin habercisi. Afrika, bir yatırım destinasyonu olacak. Bu Forumda tek tarafın çıkarını göztmeyen, kazan-kazan anlayışıyla yapılan anlaşmalar imzalandı. Kesinlikle tek taraflı değil. Artık elle tutulur sonuçların çıkacağını biliyoruz" dedi.
Forumun ikinci günü gerçekleştilen imza töreninde ise, Türkiye ile Ruanda, Lesoto Krallığı, São Tomé ve Príncipe Demokratik Cumhuriyeti ve Svaziland Krallığı ile çeşitli anlaşmalar imzalandı. Bu çerçevede, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Ruanda Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Bakanı François Kanimba, Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması ile Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma'ya; Lesoto Krallığı Hükümeti Ticaret ve Sanayi Bakanı Joshua Setipa ile Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması'na; São Tomé ve Príncipe Demokratik Cumhuriyeti
Hükümeti Ticaret, Sanayi ve Mavi Ekonomi Bakanı Americo Ramos ile Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması'na ve Svaziland Krallığı Hükumeti Ekonomik Planlama ve Kalkınma Bakanı Prens Hlangusemphi Dlamini ile Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması'na imza attı.
DEİK'ten Afrika'da yeni İş Konseyleri
İmza töreninde ayrıca Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Afrika Birliği Komisyonu'nun Ekonomik İşlerden Sorumlu Komiseri Dr. Antony Mothae Maruping'in himayelerinde DEİK ile Çad, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gabon, Kamerun, Malavi ve Yeşil Burun Adaları karşı kanatları ile işbirliği anlaşmaları da imzalandı. Bu çerçevede DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Çad Ulusal İşverenler Konseyi ve Çad Ticaret Sanayi, Tarım, Madenler ve El Sanatları Odası ile İş Konseyi Kuruluş Anlaşması'na; Güney Afrika Cumhuriyeti Siyah İş Konseyi Başkanı Danisa Eileen Baloyoi ile İş Konseyi Kuruluş Anlaşması'na; Gabon İşverenler Konfederasyonu Başkanı Jean Bernard Boumah ile İş Konseyi Kuruluş Anlaşması'na; Kamerun Ticaret, Tarım, Sanayi, Madenler ve El Sanatları Odası Başkan Yardımcısı Ekoko Mukete ile İş Konseyi Kuruluş Anlaşması'na; Malavi Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu CEO'su Chancellor Kaferapanjira ile İş Konseyi Kuruluş Anlaşması'na; Yeşil Burun Sotovento Ticaret, Sanayi ve Hizmetler Odası Müdürü Angelo Sapinho ile İş Konseyi Kuruluş Anlaşması'na imza attı.