TÜRKİYE-BAE İŞ DÜNYASI İSTANBUL’DA BİR ARAYA GELDİ

DEİK/Türkiye-BAE İş Konseyi Yuvarlak Masa Toplantısı, T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, BAE Dış Ticaret Bakanı Thani Ahmed Al Zeyoudi, DEİK Başkanı Nail Olpak ve iki ülkeden 60'a yakın iş insanının katılımlarıyla T.C. Ticaret Bakanlığı ev sahipliğinde DEİK organizasyonunda 26 Nisan 2022'de İstanbul'da gerçekleştirildi.

Mehmet Muş: "BAE, Türkiye'nin Körfez bölgesindeki en büyük ticaret ortağı"

T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde Şubat ayında Abu Dabi ve Dubai'ye gerçekleştirdiğimiz ziyaretler, Birleşik Arap Emirlikleri ile kültürel, siyasi ve ekonomik ilişkilerimiz çerçevesinde yeni bir dönemin kapılarını ardına kadar aralamıştır. Birleşik Arap Emirlikleri, 8 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi ile Türkiye'nin hâlihazırda Körfez bölgesindeki en büyük ticaret ortağı konumundadır" dedi.

Muş: "Türkiye ile BAE arasındaki 15 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi hedefini kısa zamanda yakalayacağız"

Mal ticareti ile birlikte, müteahhitlikten lojistiğe, finanstan sağlığa, eğitime ve turizme değin çeşitli hizmet sektörlerinde önde gelen pek çok Türk firmasının Birleşik Arap Emirlikleri'nde başarılı işlere imza attığını belirten Muş, "BAE'nin kamu iştirakleri ve firmaları, ülkemizde farklı sektörlerde etkin biçimde faaliyet göstermekte olup; BAE'nin ülkemizdeki yeni yatırımları ve ticari iş birliklerinin sayısı katlanarak artıyor.  Müzakerelerde yalnızca mal ticaretini kapsayan alışılagelmiş bir serbest ticaret anlaşması müzakere etmiyor, geleceğin küresel ticari dinamikleri ile uyumlu yeni nesil bir anlaşma modelini hayata geçirmek üzere yola çıkıyoruz" dedi. Türkiye'nin 2021 yılı itibarıyla tarihimizde ilk defa küresel ticaretten aldığı payı yüzde 1'in üzerine taşıma başarısı gösterdiğini vurgulayan Muş, Türkiye'nin ihracatının 225 milyar doların üzerine çıktığını söyledi. Kapsamlı Ekonomik Ortalık Anlaşması müzakerelerinin tamamlanması ile Türkiye ve BAE'nin mevcut başarı hikâyelerine çok daha ileri seviyedeki yeni iş birliklerini eklemelerini heyecanla beklediklerini belirten Muş, "Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte son olarak 2017 yılında yaklaşmış olduğumuz 15 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi hedefini kısa zamanda yakalayabileceğiz. Anlaşmanın hayata geçirilmesiyle yenilenebilir enerji, elektrikli ulaşım ve taşımacılık ile yazılım gibi küresel eğilimlerin yakalanması elzem olan alanlarda yeni yatırımların ve projelerin hayata geçirilmesi mümkün olacaktır. Böylece, ortak çabalarla hem Türk hem de Arap iş çevrelerinin küresel ekonomideki dönüşüm dalgalarınahazırlanmasıdaha mümkün olacaktır." diye konuştu.

Al Zeyoudi, "Türkiye ve BAE'nin karşılıklı yatırımları önem kazanıyor"

BAE Dış Ticaret Bakanı Thani Ahmed Al Zeyoudi, iki ülke iş insanlarının burada ticari ilişkileri geliştirmek için bir arada olduğunu belirterek, "KEK toplantısının 1'inci görüşmelerine başlandı. Bu kapsamda burada düzenlenen bu toplantı çok önemli" dedi. İki ülke ilişkilerinin ivme kazandığını belirten Al Zeyoudi, "T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'ın BAE ziyareti ile karşılıklı ziyaretler önemli. Türkiye ve BAE arasında 70'e yakın anlaşma imzalandı. İki ülke ilişkileri kapsamlı ekonomik ve ticari anlaşmaları ile ivme kazanacak. Ticari ilişkilerimiz özel sektör ilişkileriyle ivme kazanacak. Türkiye ve BAE, petrol dışı 13.7 milyar dolar ticaret hacmine ulaştı. Türkiye ve BAE'nin karşılıklı yatırımları önem kazanıyor. BAE'nin Türkiye'de önemli yatırımları var. Türkiye, ekonomik alanda önemli bir ortak. Bugün istiyoruz ki yapıcı ve daha iyi ivme kazanarak fırsatları yakalayalım" dedi.

BAE'de revizyonların yapıldığını belirten Al Zeyoudi, "BAE, revizyon konusunda önümüzdeki 50 yıl için dünyada birinci sıradadır. Alt-yapı konusunda çalışmalarımız devam edecek, teşvik adımlarımız olacak. Abu Dabi Borsası yatırımlar yapmıştır. Sanal paralar ile ilgili ivme kazanmış bulunuyoruz. Dubai de bu konuda ileri düzeydedir. BAE pazarı açık ve bölgede, Avrupa ve Ortadoğu'da 2022 yılı başından beri atılımlar içindeyiz. BAE, bölgede en gelişen ülkelerden biridir. BAE'nin Afrika Kıtası ile de ekonomik ilişkileri vardır. Afrika kıtasındaki ticaretimiz 2021 yılında yaklaşık yüzde 20 artış sağlandı. BAE ve Türkiye'nin 3'üncü ülkeler ile de yatırım ve ortaklık imkanı bulunuyor. Yatırım ve ortaklıkların artması her iki ülkenin kalkınmasına yarar sağlayacaktır. İki ülke arasındaki yatırımların yakın gelecekte artacağına inanıyorum. Bakanlık olarak, ikili ilişkilerin artması için özel sektör çalışmalarına destek vereceğiz" dedi.

Olpak: "İş birliklerimizi daha ileri seviyelere taşımak için yeni adımlar atacağız"

DEİK Başkanı Nail Olpakise, "2022'nin Mart ayında Dubai'de BAE'li dostlarımızla dört sektör buluşmamızın ilk ayağı olan "BAE-Türkiye İnşaat ve Müteahhitlik Alanında Ortaklıklar Yuvarlak Masa Toplantısı" vesilesiyle bir araya gelmiştik. Önümüzdeki sektörel toplantılarımız ise sırasıyla "Dijital Teknolojiler, ‘'Türkiye'deki Yatırım Alanları'', "Katılım Bankacılığı ve "3. Ülkelerde İş Birliği" üzerine olacak.  Bugün ise, Türkiye-BAE İş Konseyi Yuvarlak Masa Toplantımız dolayısıyla İstanbul'dayız. Mevcut ekonomik ilişkilerimizi ve iş birliklerimizi daha ileri seviyelere taşımak için yeni adımlar atacağız" dedi.

BAE'nin "UAE Vision 2040" programı çerçevesinde ekonomisinin sektörel çeşitliliğini arttırmak istediğini belirten Olpak, "Burada özellikle konut, ulaşım ve altyapıda ortaya çıkan ciddi fırsatları Türk iş dünyamız değerlendirmek istiyor. BAE'li firmaların, bölgenin gelecek vaat eden ülkesi olan güzel Türkiye'mizdeki yatırımlarını daha da artırmalarını bekliyoruz. Sadece gayrimenkul ile sınırlı kalmayıp başta enerji, sağlık, alt yapı, gıda, finans, kimya, otomotiv ve dijital teknolojiler alanında yatırım niyetlerini biliyoruz. Bu konuda her türlü iş birliğini gerçekleştirebiliriz. BAE'deki dostlarımızla iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerimizdeki verimi artırmak üzere daha çok çaba göstereceğimize inanıyorum." değerlendirmesini yaptı.

Toplantının açılış konuşmalarının ardından, Türk ve BAE'li firma temsilcileri takdimleri ile talepleri değerlendirildi.