TÜRKİYE İLE KAZAKİSTAN 10 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ HEDEFLİYOR

TÜRKİYE İLE KAZAKİSTAN 10 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ HEDEFLİYOR

Türkiye ile Kazakistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu - DEİK ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye- Kazakistan Yatırım Forumu, yaklaşık 250 kadar Türk ve Kazakistanlı iş insanlarının katılımıyla 12 Eylül'de Ankara'da gerçekleştirildi.

DEİK/Türkiye-Kazakistan İş Konseyi ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Kazakistan Yatırım Forumu'na T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kazakistan Cumhuriyeti Başbakan 1.Yardımcısı Askar Mamin, Kazakistan Yatırımlar ve Kalkınma Bakanı Jenis Kasımbek, Kazakistan Enerji Bakanı Kanat Bozumbayev, Kazakistan Savunma ve Havacılık Endüstrisi Bakanı Beybut Atamkulov, DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mithat Yenigün, DEİK/Türkiye-Kazakistan İş Konseyi Başkanı Mert Sarı katıldı.

1.7 milyar dolarlık 22 anlaşma imzalandı

Forumun açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye ve Kazakistan arasında 1,7 milyar dolar değerinde, 18'i ticari olmak üzere 22 anlaşmanın imzalandığını belirterek, "Kazakistan ile aramızdaki yakınlığı ekonomik ilişkilere henüz yeterince yansıtabilmiş değiliz. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ticaret hacmimizi önce 5 milyar dolara, ardından 10 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu seviyelere en fazla 7-8 yıllık bir zaman zarfında ulaşmak için mevcut işbirliğimizi daha ileri safhalara taşımak zorundayız. Gerek bu tür İş Forumlarında gerekse de ülkelerimizin üye olduğu ekonomik iş birliği teşkilatlarında daha sık bir araya gelerek mevcut fırsatları daha iyi değerlendirmeliyiz. Böylece ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmini en üst düzeye çıkarmamız hiç de zor olmayacaktır." dedi.

Bugün Kazakistan'daki Türk yatırımların Kazak ekonomisinin büyümesine ve Kazaklılara istihdam sağlamasına sunduğu katkılardan büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren Bakan Dönmez, "Rusya ve Çin'den sonra Türkiye, Kazakistan'da en fazla yabancı hisseli şirkete sahip üçüncü ülkedir. Türk şirketleri telekomünikasyondan bankacılık ve finans sektörüne, enerjiden havaalanı işletmeciliğine kadar pek çok alanda yatırımlarına devam ediyor. Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in liderliğinde Kazakistan büyük hedeflere yürüyor. İlan edilen Kazakistan 2050 stratejisi, Kazak ekonomisinin gelecekteki büyüklüğünü ve gücünü göstermesi açısından izlenecek yolun ne denli kapsamlı ve çok boyutlu olduğunu ortaya koyuyor. Geleceğin güçlü Kazakistan'ının temelleri bugünden atılıyor. Bizler de Kazakistan'ın yüksek ideallerinin ve güçlü geleceğinin bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyacağız." şeklinde konuştu.

Kazakistan Cumhuriyeti Başbakan Birinci Yardımcısı Askar Mamin, Türkiye – Kazakistan Yatırım Forumu'nun Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in resmi ziyareti kapsamında düzenlendiğini söyledi. Türkiye'nin, Kazakistan'ın bölgedeki önemli partnerlerinden biri olduğunu belirten Mamin, sözlerine şöyle devam etti: "İki ülke arasındaki iş birliği alanlarımız başarılı bir şekilde devam ediyor. Ortak yatırımların artırılması konusunda karşılıklı olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kazakistan, Türk yatırımcılara birçok kolaylık sağlamaktadır. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha ileri seviyeler taşınması için gerekli bütün olanaklara sahibiz."

 

 

DEİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mithat Yenigün 2017 yılsonu itibarıyla Türk inşaat firmalarının Kazakistan'da 22,8 milyar dolar değerinde 480'den fazla proje üstlendiklerini belirterek, "Türk müteahhitlerin bugüne kadar yurt dışında hayata geçirdikleri projelerin hacmi açısından Kazakistan, yüzde 6,4'lük payla beşinci sırada yer alıyor. Kazakistan, kurucuları arasında yer aldığı Avrasya Ekonomik Birliği'nin dünyanın en büyük pazarlarından biri kabul edilen yaklaşık 200 milyon nüfuslu bir coğrafyayı temsil etmesi nedeniyle, doğrudan yabancı yatırımlar açısından cazibesini her geçen gün biraz daha artırıyor. Türkiye sermayeli firmalar, Kazakistan'da telekomünikasyon, otel işletmeciliği, gıda sanayi, bankacılık ve finans, havaalanı işletmeciliği, enerji, perakende ticaret, ilaç ve temizlik malzemeleri üretimi gibi alanlarda faaliyet gösterirken yaklaşık 15 bin Kazak vatandaşa istihdam sağlıyor. Son dönemde Kazakistan özel sermayesinin de, Türkiye'de bankacılık ve finans, otel işletmeciliği ve diğer sektörlerdeki yatırım faaliyetlerinde artış gözleniyor" dedi.

Hedef 10 milyar dolarlık ticaret hacmi

Yenigün, Türkiye ve Kazakistan arasında petrol ve petrol yağları, doğalgaz, metal cevherleri ve metalden mamul, buğday ve diğer tarım, demir-çelik ürünleri ile makine ve teçhizatları, mobilya, elektrikli cihazlar, tekstil ve hazır giyim malzemeleri, plastik ve alüminyum gibi sektörlerden oluşan toplam 2 milyar doları aşkın ikili ticaret hacmi söz konusu olduğuna değinerek, "Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun tam kapasiteyle çalışmaya başlamasının ardından ticarette de en hızlı şekilde 5 milyar dolar seviyesini ve ardından 10 milyar dolarlık ticaret hacminin tekrar yakalanacağına inanıyoruz. Böylece iki ülkenin yeni yatırım ve işbirliği projeleri hayata geçerek, gelecek nesillere yeni istihdam alanları oluşturulacak." şeklinde konuştu.

DEİK/Türkiye-Kazakistan İş Konseyi Başkanı Mert Sarı, Türkiye-Kazakistan Yatırım Forumu'nun, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in Türkiye ziyareti öncesi gerçekleştirilmesi sebebiyle özel önem ve anlam taşıdığını belirterek, "Bu önemli yatırım forumununiki kardeş ülke arasındaki iş birliğini daha ileri seviyelere taşıyacağına inanıyoruz. İş dünyasının temsilcileri olarak bu kapsamda çalışmaya ve ilişkilerimizi en üst noktaya taşımak için gayret etmeye devam edeceğiz." dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, Türkiye ve Kazakistan firmaları arasında, enerji, inşaat ve yapı malzemeleri, üretim, seramik üretimi, demiryolu stratejik iş birliği, madencilik, girişimcilik, veterinerlik, elektrik, finans ve bankacılık sektörlerinde toplam değeri 1.7 milyar dolar olan 22 iş birliği anlaşması imzalandı.

Türkiye-Kazakistan Ticaret Rakamları (TÜİK-2017)

Toplam dış ticaret hacmi:  2,2 milyar dolar

Türkiye'den Kazakistan'a yapılan ihracat: 747 milyon dolar

Başlıca ihracat kalemleri:Prefabrik yapılar, mücevherci eşyaları, bakliyat, tel-kablo, dokuma halı.

Türkiye'nin Kazakistan'dan  yaptığı  ithalat: 1,5 milyar dolar

Başlıca ithalat kalemleri: Bakır ve alışımları, işlenmemiş çinko, doğalgaz (LPG), alüminyum, kurşun.

Dış ticaret dengesi: Kazakistan lehine  717milyon dolar