TÜRKİYE-İTALYA İŞ FORUMUNDA, ALTYAPI, ENERJİ VE SAĞLIK SEKTÖRLERİNDE İŞBİRLİKLERİ MASAYA YATIRILDI
DEİK ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-İtalya İş Forumu,T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan veDEİK/Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı Burak Vardan'ın katılımları ile 22 Şubat 2017 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Toplantıda başta altyapı, enerji ve sağlık sektörleri olmak üzere, Türk-İtalyan ekonomik ve ticari ortaklığının geliştirilebileceği alanlar, 100'ün üzerinde Türk ve İtalyan iş dünyası temsilcisinin katılımıyla masaya yatırıldı.
T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,Türk ve İtalyan Eximbankları arasında imzalanan anlaşmanın önemine vurgu yaparken, Türkiye ve İtalya arasındaki ikili ticaretinin geliştirilmesi için yeni hedeflerin belirlenmesi gerektiğini söyledi. DEİK ve karşı kanat kuruluşu Confindustria arasında oluşturulacak ortak bir platform ile Türk ve İtalyan iş dünyaları arasında işbirliği fırsatlarının değerlendirileceğini belirten Bakan Zeybekci, iki ülke arasında 18 milyar ABD Doları hacmindeki dış ticaretin, yeterli olmadığını ve bu rakamın 30 milyar ABD Doları seviyesine çıkması gerektiğini vurguladı.
Türkiye-AB Gümrük Birliği ilişkisinin güncellenmesi sonrasında, bunun AB'ye önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Bakan Zeybekci, ticaret için yüzde 55 ile 60 arasında bir artış yaşanacağını vurguladı. Türk ve İtalyan iş dünyalarının Gümrük Birliğinin güncellenmesinin kazanan tarafları olacağını ifade eden Ekonomi Bakanı, 2017 yılı içerisinde İtalya'da bir Türk Ticaret Merkezi açılacağının da müjdesi verdi. Birçok sektörde olduğu gibi turizm ve enerji sektörlerinde iki ekonominin birbirini tamamlar özelliğe sahip olduğunu ifade eden Bakan, özellikle enerji alanında yeni yatırımların yapılacağını sözlerine ekledi.
İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda, Türkiye'nin her zaman AB konusunda İtalya'ya güvenebileceğini, özellikle de Gümrük Birliğinin güncellenmesi kapsamında İtalya'nın gözlemci ve sürecin takipçisi olacağını söyledi. Yasadışı göç ile ilgili olarak Türkiye'nin çok büyük bir sorumluluğu sırtlandığını ifade eden İtalyan Bakan, Türkiye'ye gösterdiği çabadan ötürü teşekkür etti. İki ülke Exim Bankaları arasında varılan anlaşma ile yatırımlara hız kazandırılacağını belirten Bakan Calenda, yatırımcıların doğru bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi için gerekli çalışmaların yapılacağını ifade etti.
İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda, Afrika'da ortak yatırımlar konusunda hem İtalya'nın, hem de Türkiye'nin güçlü oldukları farklı Afrika ülkelerinin bulunduğunu söyledi ve iki ülkenin Afrika'da işbirliği konusunda ortak çalışmalara hız vermesi gerektiğini söyledi. Türkiye ve İtalya'nın, sadece ekonomik ve ticari değil, farklı alanlarda çok sayıda ortak çıkarlarının bulunduğunu vurgulayan Bakan Calenda, Türkiye ve İtalya ortaklığının verimli bir doku oluşturabileceğini söyledi.
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, ekonomik ve ticari ilişkiler açısından Türkiye ile İtalya'nın tam bir uyum ve senkronizasyon içerisinde olduğunu söyledi. Son iki yılda ülkeler arası karşılıklı ticaretin düşüş eğiliminde olduğunu vurgulayan DEİK Başkanı Vardan, Türk ve İtalyan iş dünyası temsilcilerinin bu hacmi, hızla büyütmesi gerektiğini belirtti. İtalya'nın 2017 ve 2018 yılları için Türkiye'yi ‘Hedef Ülke' olarak belirlemiş olmasının çok önemli bulduklarını ifade eden Başkan Vardan, bu çerçevede enerji, tarım, otomotiv, gıda gibi ‘geleneksel' sektörlerin yanısıra, start-up'lar, akıllı ve inovatif teknolojiler, yenilenebilir enerji gibi yüksek katma değere sahip alanlardaki fırsatların da karşılıklı olarak değerlendirileceğini söyledi.
Türkiye'nin AB üyelik sürecinin ve Gümrük Birliğinin güncellenmesi ve derinleştirilmesinin Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayan DEİK Başkanı Vardan, Türkiye-AB Gümrük Birliği'nin revizyonunda müzakerelere geçilmesine çok az kaldığını hatırlatırken, müzakerelerin kısa bir süre içinde, tarafların endişelerini ve sorunlarını giderecek şekilde nihayete erdirilmesinin arzu ettiklerini söyledi. Taşıma kotaları, sürücü vizeleri, Türk vatandaşlarına yönelik haksız vize uygulamaları gibi, kronikleşmiş sorunlara da bir an önce kalıcı çözüm bulunmasının arzu edildiğini vurgulayan Başkan Vardan, Türk ve İtalyan iş insanlarının ortak projeler ile mevcut işlerinden çok daha büyük işler yapabileceğini söyledi.
DEİK/Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı Burak Vardanise, Türkiye ve İtalya'nın sahip olduğu fırsatları iki ülkenin birlikte somut projelere dökmesi gerektiğini söyledi. İki ülke ekonomisinin tamamlayıcı özelliklerini üçüncü ülkelerde uzun vadeli ortaklıklarla güçlendirmesi gerektiğini belirten Vardan, sağlık, altyapı ve enerji sektörlerinde işbirliği yapılabileceğini vurgulayarak, "Sadece Türkiye ve İtalya'da değil, uluslararası ekonomik sistem içerisinde giderek daha etkin rol oynamaya aday Afrika'da; ambargoların kalkması sonrasında tüm dünyanın gözlerini çevirdiği İran'da; Ortadoğu'da, Orta Asya'da gerçekleştirmeliyiz" dedi.
Türkiye-İtalya Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı-2016)
Türkiye'nin İtalya'ya ihracatı: 7,5 milyar ABD Doları
İhraç edilen başlıca ürünler:Otomobil, motorlu taşıtlar, kabuklu meyveler, kara taşıtları için aksam ve parçaları, demir-çelik.
Türkiye'nin İtalya'dan ithalatı: 10,2 milyar ABD Doları
İthal edilen başlıca ürünler:Kara taşıtları için aksam ve parçaları, petrol yağları, dizel, yarı dizel motorlar, motorlu taşıtlar.
Ticaret hacmi: 17,8 milyar ABD Doları
Ticaret dengesi: İtalya lehine 2,6 milyar ABD Doları