TÜRKİYE VE ARNAVUTLUK TİCARETTE VE YATIRIMDA İŞBİRLİĞİ HEDEFLİYOR
DEİKTürkiye-Arnavutluk İş Forumu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Türkiye-Arnavutluk İş Konseyi Başkanı Haşmet Bedii Kürüm'ün katılımları ile DEİK organizasyonu ile Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda 13 Mayıs 2015 tarihinde Arnavutluk'ta gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de tesis edilen güven ve istikrar ortamı sayesinde milli gelirin 800 milyar dolara çıktığını söyledi. Bir ülkede güven yoksa, istikrarın da bulunmadığını belirten Erdoğan, Türkiye'ye güvenen hiçbir yatırımcının pişman olmadığını söyledi. Türk yatırımcılarının Arnavutluk'taki yatırımlarının değerinin 2.7 milyar doları aştığını vurgulayan Erdoğan, iş adamlarının önündeki engellerin kaldırılmasının bürokratların görevi olduğunu söyledi. Türkiye ve Arnavutluk arasındaki ilişkilerin sağlam temeller üzerinde olması için stratejik ortaklık ve yüksek düzeyli işbirliği konseyi kurulmasına ilişkin anlaşmanın imzalanması gerektiğini belirten Erdoğan, yüksek düzeyli işbirliği konseyinin toplanmasının iki ülke arasındaki ilişkileri güçlü kılacağını söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 400 milyon dolar civarında olduğunu söyleyen Erdoğan, hedefin bir milyar doların üstüne çıkarılması gerektiğini vurguladı. DEİK ve Tirana Ticaret ve Sanayi Odası'na önemli görevler düştüğünü belirten Erdoğan, atılacak yeni adımlar ile hedefe ulaşma noktasında iş adamlarının ve yatırımcıların da önemli görevler üstleneceğini söyledi. Erdoğan ayrıca Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi TANAP'a Arnavutluk'un da dahil edilmesi için de çalışılacağını belirtti.
Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, iki ülkenin ekonomik ilişkilerindeki ivmenin umut verdiğini söyledi. Önemli stratejik hedefleri belirten Nişani, son 25 yılda Arnavutluk ekonomisine katkı sağlayan Türk yatırımcılarını, iş forumunda görmekten memnun olduğunu söyledi. Önemli stratejik hedeflerin mevcut olduğunu belirten Nişani, Türkiye'nin turizm, enerji, sanayi tecrübesini örnek aldıklarını söyledi. Nişani, Türkiye için her platformda lobi yapacaklarını vurguladı.
Türkiye-Arnavutluk İş Konseyi Başkanı Haşmet Bedii Kürüm, "Türkiye-Arnavutluk Serbest Ticaret Anlaşması'nın mevcut potansiyeli değerlendirmek açısından önemine inanmaktayım" dedi. Enerji, madencilik, turizm, demir çelik sanayi, tekstil, ayakkabı sanayi ve gıda alanlarında iki ülke arasında potansiyel işbirliği yapılabileceğini söyleyen Kürüm, "Arnavutluk'un büyük önem atfettiği altyapı projelerinde Türk ve Arnavut taahhüt firmalarının daha sıkı işbirliğini arzu etmekteyiz" dedi.
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Turkiye'nin ekonomik büyüklüğü ve siyasi istikrarı ile bölgeye örnek teşkil ettiğini söyledi. Balkanlar bölgesinin güçlü tarihi ve kültürel bağları ile Türkiye'nin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Vardan, bugün iş adamları heyetinin eş zamanlı Ulaştırma Altyapı Bakanlığı, Enerji ve Sanayi Bakanlığı, Ekonomi, Ticaret, Turizm ve Girişimcilik Bakanlığı'nda yapılan toplantılar ile Arnavutluk'ta ihtiyaç duyulan konuların tespit edildiğini söyledi. İş forumunun ilk bölümünün ardından ikili görüşmeler gerçekleştiğini belirten Vardan, ikili görüşmelerin takibinin yapılacağını vurguladı. DEİK hakkında bilgi veren Vardan, DEİK'in iş dünyasının yetkili kuruluşu olduğunun belirtti.
Ek bilgiler(Ekonomi Bakanlığı)
Türkiye-Arnavutluk Dış Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı)
Türkiye'den Arnavutluk'a yapılan ihracat: 319 milyon dolar (2014)
Türkiye'nin Arnavutluk'a ihraç ettiği başlıca kalemler: Unlu mamuller ve ekmekçi mamulleri, demir ve alaşımsız çelikten filmaşin ile ağaçtan yonga levhalar.
Türkiye'nin Arnavutluk'tan yaptığı ithalat: 97 milyon dolar (2014)
Türkiye'nin Arnavutluk'tan ithal ettiği başlıca kalemler: Demir veya alaşımsız çelikten yarı mamuller ve çubuklar, petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, bakır döküntü ve hurdaları.
Toplam dış ticaret hacmi: 416 milyon dolar (2014)
Dış ticaret dengesi : 221 milyon dolar (2014)