TÜRKİYE VE BATI AFRİKA ÜLKELERİ ARASINDA TİCARET VE YATIRIM İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI
Ekonomi Bakanlığı ev sahipliğinde DEİK organizasyonu ile 22-23 Şubat 2018 tarihlerinde İstanbul'da birincisi gerçekleştirilen Türkiye-ECOWAS Ekonomi ve İş Forumu'nun ilk gününde Bakanların toplantısının ardından ortak bildiri açıklandı. Forumun ortak bildirisinde, Türkiye ve ECOWAS üyesi ülkeler arasında imzalanan Ticaret ve Yatırım İşbirliği Anlaşması kapsamında ticaretin dengeli şekilde artırılması vurgusu yapıldı. Toplantıda T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili Yeşil Burun, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bisau, Liberya, Mali, Nijer, Nijerya Cumhuriyeti, Senegal, Sierra Leone ve Togo ECOWAS üyesi ülkelerinin Bakanları ve DEİK Başkanı Nail Olpak yer aldı.
Basın toplantısında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, üç ana konu üzerinde durduklarını açıklayarak, "Türkiye ve ECOWAS ülkeleri arasında bugün DEİK ile çok verimli bir foruma imza attık. Ortak komisyon kurulması, ortak komisyon ile etki değerlendirmesi yapılması ve ECOWAS ile Türkiye arasında en üst düzey katılımla sektör ve şirketler bazlı eşleştirmelerin olduğu zirvelerin her yıl yapılması olmak üzere üç ana konu üzerinde durduk. Türk yatırımlarının bölgede nasıl artırılacağını konuştuk. ECOWAS etkinliği çerçevesinde Türkiye ve Batı Afrika'dan 500'ü aşkın iş dünyası temsilcisinin katılımıyla 1000'den fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi" dedi.
Ortak Bildiri Kararları
Bir sonraki İş Forumu'nun gelecek yıl düzenlenmesi hususunda mutabık kalındığı ifade edildi. Ayrıca ECOWAS üyesi ülkeler ile Türkiye arasında ticaret ve yatırım finansman mekanizmalarının geliştirilmesi, lojistik bağlantının iyileştirilmesi, DEİK ile Batı Afrika Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FEWACCI) arasında diyalog tesis edilmesi, özel sektör arasında ilişkilerin İş Konseylerinin kurulması yoluyla güçlendirilmesi ve Dünya Ticaret Örgütünün Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'na uygun olarak iş birliğine dahil edilmesi kararı alındı.
Nihat Zeybekci: "ECOWAS'la kurumsal ve kalıcı bir iş birliğine gitmek istiyoruz"
Türkiye-ECOWAS Ekonomi ve İş Forumu'nun ilk gününde gerçekleşen Gala Yemeği'ne T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, DEİK Başkanı Nail Olpak, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve ECOWAS üyesiülkelerinin Bakan ve temsilcileri katıldı.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Tarihi bir gün yaşadık. Bu zirve ile düzenlenen iş görüşmeleri de çok başarılı oldu. İş görüşmelerinde bugün ve yarın binlerce görüşme olacağını gördük. Afrika'nın yüzde 33'ünün yaşadığı ve Afrika milli gelirinin yüzde 25'inin temsil edildiği ECOWAS'la kurumsal ve kalıcı bir iş birliğine gitmek istiyoruz." Türkiye ile ECOWAS arasında ortak bir komisyon kurulacağını belirten Bakan Zeybekci, ortak komisyon ile yapılması gerekenleri en kısa sürede karar vereceklerini söyledi.
Türkiye'nin ECOWAS ülkeleri ile dış ticaretinin yetersiz olduğunu dile getiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Etkinliğimizin ilk gününü hep birlikte başarı ile geride bıraktık. ECOWAS bölgesinden gelen misafirlerimiz ile ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri ele aldık. Bu ilişkileri daha ileriye taşıyabilecek yollar aradık. Bu önemli buluşmanın, ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilere, dostluğa ve iş birliğine önemli katkılar sağlamasını diliyorum" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından, Türkiye-ECOWAS Ekonomi ve İş Forumu sponsorlarına plaket verildi.
Forumun ikinci günü tematik oturumlar ile devam etti
Türkiye-ECOWAS Ekonomi ve İş Forumu'nun ikinci günü "Başarı Hikayesi: ECOWAS Bölgesinde İş veya Yatırımı olan Türk Firmasının Deneyimleri" tematik oturumuyla başladı.
Oturumun açılışında konuşan DEİK Başkanı Nail Olpak, ECOWAS ile Türk iş dünyası arasındaki potansiyel iş birliği alanlarının görüşüldüğü İstanbul'daki İş Forumu'na 255 Afrikalı ve 550 Türk girişimcinin katılarak, ticaret ve yatırımların finansmanını, kamu özel projelerinde alanında örnek projeler ve finansman kaynaklarını masaya yatırdıklarını dile getirdi. Türk müteahhitlik sektörünün tarihinde ilk kez bir Afrika ülkesinin ilk sıraya yerleştiğini belirten Olpak, "2017 yılında Tanzanya'da 3,1 milyar dolarlık iş alındı. Tanzanya, Türkiye'nin geleneksel pazarları olan Rusya, Türkmenistan, Libya, Suudi Arabistan'ı geride bıraktı. Müteahhitlik sektörümüz orta vadede, Sahra Altı Afrika'yı yeni hedef pazar olarak belirlemiş gibi görünüyor" diye konuştu.
Kıta ülkelerinin son 10 yılda yaklaşık yüzde 5 büyüme başarısını gösterdiğini ifade eden Olpak, "Büyüme ile orantılı olarak, şehirleşme ve modernizasyon ağı da artıyor. İnşaat ve enerji sektöründe gereklilikler artıyor. Altyapı gereklilikleri ve tüketim de buna bağlı olarak değişiyor. Tarım teknolojilerimizin Afrika'da uygulanması da rahatlıkla mümkün. Tarıma ilişkin yapılacak yatırımlarda, üretimde verimlilik artışı hedeflendiği için, arazi tahsisi de bir seçenek olabiliyor. Ayrıca, gıda güvenliği alanında da Afrika'da çok ciddi bir potansiyel var" dedi.
Başarı hikayesini sunan Summa Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Selim Bora ise, Sahra Altı Afrika'da 2010 yılından bu yana yaptıkları çalışmaları ve deneyimlerini paylaştı.
Afrika'nın Türk firmaları için yeni bir pazar olduğuna dikkati çeken Bora, "Türk müteahhitlik firmaları olarak geçmişte geleneksel pazarlar olan Rusya, Ortadoğu, Orta Asya, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika'yı bilirken, son 6-7 senedir Sahra Altı Afrika üzerinde yoğunlaştık, bilmediğimiz yeni pazarlara girdik ve buralarda yaptığımız işlerle sanıyorum Afrikalıları, Sahra Altı Afrika'sını kendimize yakınlaştırdık. Türk müteahhitliğinin ve imalat sanayisinin geldiği yeri dünyanın anlaması gerekiyor" dedi.