TÜRKİYE-YUNANİSTAN İŞ FORUMU, İZMİR’DE GERÇEKLEŞTİ

Türkiye-Yunanistan İş Forumu,  12 Kasım 2014 Çarşamba günü İzmir Kaya Thermal Otel'de gerçekleşti.

Foruma, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi ve EBSO Başkanı  Ender Yorgancılar, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi  ve UND Başkanı Ömer Çetin Nuhoğlu, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Abdülkadir Konukoğlu, DEİK Denetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, DEİK Denetim Kurulu Üyeleri Işınsu Kestelli, Oğuz Satıcı, Türkiye-Yunanistan İş Konseyi Başkanı Tevfik Bilgen, Yunanistan Ticaret Odası Başkanı Konstantinos Mihalos ve Yunanistan Kalkınma Bakanı Konstantinos Skrekas katıldı.

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan,

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, "İki ülke olarak ikili ilişkilerimizi kendi menfaatlerimiz ve ortak geleceğimiz etrafında şekillendirme yoluna girdik; ilişkilerimize sürdürülebilir istikrar kazandırdık" dedi.

Geçtiğimiz 10 yılda iki ülke arasında birçok alanda ortak mutabakatların ilk tohumlarının atıldığını belirten Vardan,  İki ülke arasındaki yakınlaşmanın ekonomik ilişkilere fevkalade olumlu yansımalarının olduğunu, Yatırım ilişkilerinin canlandığını,  Türk ve Yunan şirketleri karşılıklı olarak stratejik yatırım yapmaya başladığını söyledi.

Vardan, Yunanistan tarafından kolaylaştırılan vize rejimi ile iki ülke arasındaki karşılıklı insan hareketliliğinin rekor seviyelere çıktığını söyledi. Daha fazla ticaret, daha fazla ekonomik işbirliği için aramızdaki ulaştırma imkanlarınının zenginleştirilmesini belirten Vardan, "Ege Denizi'nin iki yakasını birbirine bağlayan deniz yolları bağlantısı kuralım, kronikleşen taşıma kotası meselesine kalıcı çözümler getirelim" dedi.

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Türkiye ve Yunanistan arasında ekonomik ilişkiler Türkiye'nın AB üyelik perspektifinin hız kazanmasıyla daha da derinleşip çeşitlenecektir" ifadesini kullandı.

Vardan ayrıca, Yunanistan Kalkınma Bakanı Konstantinos Skrekas'a atıfta bulundu; "Türk iş dünyası olarak Yunanistan'daki yatırım fırsatlarını  yakından ilgileniyoruz.Türkiye-Yunanistan İş Konseyi'miz karşılıklı olarak yatırım ilişkilerimizi teşvik etmek ve kolaylaştırmak için çalışmaktadır. İnanıyorum ki Türk ve Yunan şirketler arasında kurulacak ortaklıklar ekonomik ilişkilerimizi hak ettiği noktalara çıkaracaktır. Yatırım izni, çalışma izni, oturma için gerekli bürokratik süreçlerin kolaylaştırılması Türk şirketlerini Yunanistan'da daha fazla yatırım yapmaya teşvik edecektir" dedi.

 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, forumun iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceği açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

"Bu adım inşallah hayırlara vesile olur" diyen Zeybekci, insanların bazı şeyleri seçme hakkının bulunmadığını, komşuluğun da bunlardan biri olduğunu ifade derek, şöyle devam etti:

"Bazı şeyler vardır ki seçemezsiniz, bazı şeyler vardır ki kararı size ait değildir. İnsan annesini, babasını, kardeşini seçemez. İnsan çocuğunu seçemez, vatanını, coğrafyasını seçemez. Seçemediği bu özelliklere de çok büyük bir sevgiyle sarılmak zorundadır. Türkiye ile Yunanistan bu özelliklere sahip birer ülkedir. Birbirlerini seçme hakkı yoktur, birbirlerini seçme imkanları yoktur. Birinin diğerine 'seni istemiyorum' deme hakkı yoktur. Böyle bir alternatif yoktur, böyle bir şans yoktur. Ama bence zor olanı zorlamaktan ziyade kolay olanı yapmak lazım. Birbirini çok sevmeleri gereken iki ülke olarak düşünüyorum."

 

İki ülkenin birlikte hareket etmesinin önemini vurgulayan Bakan Zeybekci, "Eğer akıllı olursak, 1 artı 1'i 2 değilde, 1 artı 1'i 3, 1 artı 1'i 4, 1 artı 1'i 5, 7-8-11 yapacaksak eğer, işbirliği yapmak zorundayız. Aynı denizin iki tarafında aynı kıyının 3 kilometrelik 5 kilometrelik mesafesinde aynı rüzgardan beslenen, aynı yağmurun altında ıslanan aynı coğrafyanın ve kültürün bir çok şeyi birlikte paylaşan ülke bence bugüne kadar maalesef ciddi hata yapmıştır" ifadesini kullandı.

-Turizmde işbirliği yapılabilir

İki ülkenin yavaş yavaş birbirlerini tanımaya başladığına işaret eden Bakan Zeybekci, "İki ülkenin tarihinde yaptığı en büyük hata savaşmalarıydı ama savaşmaktan daha kötü bir hata bu zorunlu göç oldu. Buradaki Anadolu'daki insanlarının göç ettirilmesi, adalardaki ve Yunanistan'daki insanların zorla göç ettirilmesidir. Elimizdeki en büyük fırsatı böyle teptik. İki ülke arasındaki en büyük köprüyü yıktık, en büyük imkanı ortadan kaldırdık. Keşke o hata yapılmasaydı, keşke o zorunlu göç olmasaydı. Keşke birlikte yaşama kültürü ilelebet devam etseydi. Bütün bu coğrafyada yine bizim dostlarımız, komşularımız, arkadaşlarımız yerinde kalsaydı. Girit'te, Rodos'ta, Selanik'te de Türk kökenle Yunanistan vatandaşları orada kalsaydı."

İki ülkenin bir araya gelmesi durumunda karşılıklı kazançların ortaya çıkacağını vurgulayan Zeybekci, turizmde çok büyük işbirliğinin yapılabileceğini yineledi.

Zeybekci, "Ege'nin rüzgarını, turizmini, koylarını birlikte pazarlayabiliriz. Ege'nin imkanlarını birlikte bütün dünyaya pazarlayabiliriz. Önümüzdeki yıllarda birçok projeyi bir çok etkinliği birlikte yapabiliriz. Japonya-Kore örneği çok önemli. Dünya kupasını beraber düzenlediler. Biz niye uluslararası etkinliklerde işbirliği yapmayalım. Birbirini tamamlayan iki ülke. Diğer taraftan da çok büyük avantajlarımız şu. Yunanistan'ın potansiyeli sadece yüz ölçümü, nüfusu veya ekonomisiyle sınırlı değil. Türkiye'nin de potansiyeli sadece yüz ölçümü sınırlı değil" şeklinde konuştu.

İki ülkenin Balkanlar'da, Orta Asya'da ve dünyanın diğer ülkelerinde birlikte iş yapabileceğini anlatan Zeybekci, "Türk müteahhit şirketleri, dünyada Çin'den sonra ikinci sırada. Türk müteahhitlerinin sadece geçen sene dünyada ait oldukları müteahhit kontratları 40 milyar dolara yakın. Türk müteahhitlerinin şu anda devam ettirdikleri, tamamladıkları projelere baktığımızda 300 milyar dolar civarında. Yunanistan ile Türkiye birlikte üçüncü ülkelerde çok büyük yol alabilirler" ifadelerini kullandı.