DEİK VE UNPM, TÜRKİYE İLE MORİTANYA İŞ KONSEYİ ANLAŞMASINI İMZALANDI, 28 ŞUBAT 2018, MORİTANYA

T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde Cezayir, Moritanya ve Senegal'e gerçekleştirilen 2018 yılının ilk Afrika resmi ziyareti, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda ve  DEİK'in organizasyonu ile Türk iş dünyası temsilcilerinin katıldığı heyet, Kuzey ve Batı Afrika'nın 3 ülkesini ziyaret ve temaslarını 27 Şubat 2018- 2 Mart 2018 tarihleri arasında gerçekleştiriyor. 2018 yılının ilk büyük Kuzey ve Batı Afrika resmi ziyaretleri ikinci durağı Moritanya idi.

Türk iş dünyasının Afrika ziyaretleri kapsamında düzenlenen Moritanya-Türkiye İş Forumu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Moritanya Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Naha Mint Hamdi Ould Mouknass, Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı Mehmet Büyükekşi, DEİK/Türkiye-Moritanya İş Konseyi Başkanı Zeynel Abidin Kaymak veMoritanya-Türkiye İş Konseyi ve Moritanya Ulusal İşverenler Birliği (UNPM) Başkanı Zine El Abidine Sheikh Ahmed'in katılımları ile 28 Şubat 2018 tarihinde Moritanya'nın başkenti Nuakşot'ta gerçekleştirildi. Yaklaşık 350'den fazla Türk ve Moritanyalı iş insanının katılım gösterdiği Forumda, DEİK ve UNPM arasında Türkiye-Moritanya İş Konseyi Kuruluş Anlaşması imzalandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Moritanya'nın birçok sektörde yatırım potansiyeli yüksek olan bir ülke olduğunu söyledi. Türkiye'nin büyük tecrübeye sahip olduğu inşaat ve turizm başta olmak üzere birçok alanda Moritanya ile iş birliği yapmaya hazır olduğunu ifade eden Tüfenkci, "Yatırımların sağlıklı bir şekilde yapılması için iki ülkenin hükümet yetkilileri üzerine düşeni yapmalı ve karşılıklı olarak iş dünyasının işleri kolaylaştırmalıyız" dedi. Moritanya'da yaklaşık 50 Türk firmasının  balıkçılık alanında faaliyet gerçekleştirdiğini belirten Bakan Tüfenkci, "Moritanya'nın bereketli denizlerinde sadece balık avlamak değil, su ürünlerine ilişkin farklı alanlara da yatırım yapmamız lazım. Biz ülke olarak Türk girişimcilerini destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Moritanya Ticaret, Sanayi ve Turizm BakanıNaha Mint Hamdi Ould Mouknass, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Moritanya ziyaretinin Cumhurbaşkanlığı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olduğunu ve tarihi bir gün yaşadıklarını söyledi. Moritanya Cumhurbaşkanı Mohamed Ould Abdülaziz'in 2010 yılında Türkiye'ye yapmış olduğu ziyaret vesilesiyle iki ülke arasındaki siyasi ve ticari ilişkilerin ivme kazandığını vurgulayan Mouknass, Türkiye ile Moritanya arasındaki sınai yatirim ve ticari ilişkilerinin potansiyelini arttırmak için balıkçılık, madencilik ve özellikle de helal gıda alanında iş birliği fırsatları olduğunu söyledi. Mouknass, helal gıdanın dünya pazarındaki büyüme oranına bakıldığında iki ülkenin kazancı için birlikte kazanması gerektiğini belirtti.

TİM Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı Mehmet Büyükekşi ise, "Moritanya ile Türkiye arasındaki ilişkiler, Türkiye'nin Afrika Açılım Politikası sayesinde, ikili ve çok taraflı platformlarda üst düzey temaslar ile her geçen gün gelişmektedir" dedi. Türk iş dünyasının kazan-kazan ilkesi ile, Moritanya'nın mallarını dünyaya tanıtmak istediğini belirten Büyükekşi, ‘Yatırımların Korunması ve Teşviki Anlaşması'nın yanısıra Türkiye ile Moritanya arasında Serbest Ticaret Anlaşması'nın da hayata geçirilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Dünya Bankası'nın Ekonomik Görünüm 2016 Raporu'nda Moritanya'nın en çok reform gerçekleşen ülke olmasının tesadüf olmadığını belirten Büyükekşi, "Moritanya Türkiye'nin 350 milyon nüfuslu Batı Afrika pazarına açılan kapılarındandır. Bu ziyaret vesilesiyle yeni yatırımların gündeme geleceği inancındayız. Moritanya, Türk balıkçılık ve su ürünleri sektörü açısından büyük bir cazibe merkezidir" dedi.

"Moritanya'da İş Ortamı: Türk Firmasının Deneyimleri" adlı sunumu gerçekleştiren Türkiye-Moritanya İş Konseyi Başkanı Zeynel Abidin Kaymak, "Ortak tarihi kültürel mirasa ve dini değerlere sahip Moritanya ile Türkiye arasındaki dostluğun, yeni işbirliklerine vesile olacağını düşünüyorum" dedi.

Forumda, DEİK ile UNPM arasında Türkiye-Moritanya İş Konseyi Anlaşması İmza Töreni gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyeti ve Moritanya İslam Cumhuriyeti Cumhurbaskanları nezdinde hükümetler arasında, balıkçılık ve deniz ekonomisi, tarım, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması, turizm, madencilik, diaspora ve eğitim alanlarında 7 anlaşma imzalandı.

 

TÜRKİYE-MORİTANYA TİCARİ İLİŞKİLERİ (Ekonomi Bakanlığı, 2017)

Toplam dış ticaret hacmi: 132 milyon ABD Doları

Türkiye'den Moritanya'ya yapılan ihracat: 87  milyon ABD Doları

Başlıca ihracat kalemleri:Demir veya alaşımsız çubuklar, makarna, çimento, hijyenik havlular.

Türkiye'nin Moritanya'dan yaptığı ithalat:45 milyon ABD Doları

Başlıca ithalat kalemleri:Et, sakatat ve deniz hayvanı unu ve pelletleri, balık yağları, hayvan derileri ve balıklar.

Dış ticaret dengesi:Türkiye lehine 42 milyon ABD Doları