GÜNEY KORE STA DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur başkanlığında, 11 Eylül 2019 tarihinde İstanbul'da, Türkiye'de yerleşik Güney Kore yatırımları temsilcilerinin katılımlarıyla Türkiye-Güney Kore STA Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda öne çıkan başlıklar: Türkiye'nin Güney Kore'ye 2017 yılında 584, 2018 yılında ise 929 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracat artışının sebebinin bir kereye mahsus olan tıbbi malzeme ihracatından kaynaklandığı belirtildi. Türkiye-Güney Kore STA (Serbest Ticaret Anlaşması) kapsamında verginin sıfırlanmadığı 129 ürün olduğu, bu ürünlerde vergilerin 2023 yılında sıfırlanacağı ifade edildi. Türkiye'nin Güney Kore'den tereftalik asit ve tuzları ithalatında önemli artış olduğu kaydedildi.

Can Dinçer-Arçelik Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı: Serbest Ticaret Anlaşması'yla Güney Kore'de farklı bir odak geliştirdik. Güney Kore, standartları yüksek bir ülke. Beko markamızla pazardaki yerimizi aldık. Kurutma makinesiyle pazara girme stratejisi uyguladık.

Haluk Kayabaşı-Kibar Holding CEO: Güney Kore ile yapılan STA'nın ilişkilerin bütününe olan faydasını değerlendirmek gerekiyor. Posco Assan olarak 200 milyon dolar civarında ithalat, 170 milyon dolar ihracat yapıyoruz. Koreli ortağımızla birlikte 5 fabrikamız var. Ford, Mercedes gibi markalara hizmet veriyoruz.

Mehmet Emin Bulak-Arçelik LG Genel Müdürü: LG markamızla Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerine ihracatımız 100 milyon dolar civarında. Kore'de teknoloji daha ileride ve yatırımlar daha fazla. Bu ülkelerden ve çalıştığımız firmalardan bilgi transferi konusunda destek almak önemli. Türkiye ile Güney Kore arasında imzalanan STA nedeniyle Türkiye'ye yönelik mal akışı daha fazla olacaktır.

İbrahim Erdemoğlu-Sasa Polyester Yönetim Kurulu Başkanı: Türkiye'de 750 milyon dolarlık yatırımımız var. Türkiye'nin tüm polyester, elyaf ihtiyacını karşılayacak durumdayız. Anti-damping olaylarının gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Adana Yumurtalık'ta yatırım yaptık. Polipropilen, polietilen gibi ham maddeleri de burada üreteceğiz. ,

Şenol Fitoz-Tosyalı TOYO Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü: Toyo firması 2017 yılından beri Türk-Japon ortaklığında çelik sektöründe faaliyet gösteriyor. Kore'denyassı sac ithalatı yapıyoruz.

SR YOON-CGV Grup Mars CEO: Türkiye'de sinema sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Türkiye'nin 38 şehrinde 106 sinemamız mevcut, başta sinema olmayan şehirler olmak üzere yenilerini de açmaya devam ediyoruz.

Raşit Çiloğlan-Vestel Stratejik Planlama ve Koordinasyon Müdürü: Koreli firmalarla iş birliği yaparak Avrupa ülkelerine ihracatı arttırmak mümkün.Timuçin Savaş Özgün-Petlas Antrepo ve Şube Müdürü: Güney Kore'den az miktarda ithalatımız oldu, ihracatımız olmadı. STA'nın ikili ticaret ilişkileri açısından faydalı olacağını düşünüyoruz.

Serkan Keleşer-Eti Maden Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı: 2018 yılında Etimaden, 2,4 milyon ton bor ihraç etti. Bu vesileyle dünyadaki pazar payımız yüzde 59'a ulaştı. Bilinenin aksine bor, dünyada kullanım açısından stratejik bir maden değil; cam, tarım ve seramik gibi birçok sektörde kullanılabiliyor. Güney Kore'nin yıllık kullanımı 100 bin ton, bunun da yarısını ABD karşılıyor.

Youngjae RYU-CS Wind Türkiye Direktörü: Rüzgar türbinleri üretimi yapıyoruz, 2018 yılı Haziran ayında Türkiye'de kurulduk. YAKA Projesi'ne Siemens ile birlikte proje geliştirdik. Ekonomik kriz nedeniyle bizim için zorlu bir süreç oldu. Ana maddemiz çelik plakalar. Çelik plakaları Türkiye'de Erdemir'den tedarik ediyoruz. Rakip firması olmadığı için kalitede bazı sorunlar yaşıyoruz. O nedenle Avrupa'ya yapacağımız ihracatlar için Koreli Posco'dan ürün almak durumundayız.