İRAN SAĞLIK HEYETİ ZİYARETİ

İran Sağlık Bakanlığı ev sahipliğinde, İran'ın başkenti Tahran'da 14-15 Mayıs 2016 tarihleri arasında düzenlenen İran Sağlık Zirvesi'ne, DEİK/Sağlık İş Konseyi adına katılım sağlandı. Zirve İran Sağlık Bakanı Dr. Hassan Ghazizadeh Hashemi'nin katılımlarıyla Tahran'da düzenlendi. Zirve Güney Kore, Japonya, Danimarka, Belçika, Hollanda, Avusturalya, İtalya, İngiliz firmaları temsilcilerinin ve sağlık profesyonellerinin yoğun ilgi gösterdiği bir etkinlik oldu. DEİK/Sağlık İş Konseyi üyesi Acıbadem Sağlık Grubu,  Memorial Sağlık Grubu, Dünya Göz Hastaneleri ve Lokman Hekim Sağlık Grubu temsilcileri katıldı. Güney Koreli medikal firmalar Samsung ve Daewoo başta olmak üzere, 4 Güney Koreli firmanın  6 hastane projesini İran'da başlattığı, İtalyan Herrison ve CMC firmalarının 4 projeyi aldığı seminerlerde aktarıldı. İtalya ise Meşhed'de,Meşhed Üniversitesiyle işbirliğinde bin yataklı bir hastanenin projesini imzaladı. DEİK/Sağlık İş Konseyi üyesi Acıbadem Sağlık Grubu, Memorial Sağlık Grubu, Dünya Göz Hastaneleri ve Lokman Hekim Sağlık Grubu temsilcileri katıldı. Güney Korelilerin İranlılarla işbirliğinde bir genel hastane inşaatına başladıkları ve işletmesini beraber yürütecekleri Zirve'de duyuruldu. Asya ülkelerinden sağlık yatırımcılarının medikal cihaz firmalarıyla işbirliğinde bu Zirve'ye katıldıkları gözlemlendi. Ayrıca Türkiye'den  Dr. İhsan Şahin (Sıla Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü ve T.C. Sağlık Bakanlığı PPP Danışmanı)  sağlık kampüsleri hakkında bilgi vererek grup olarak yurtdışına yaptıkları sağlık yatırımları hakkında bir sunum yaptı.

İstatistiklere göre İran'da her 1.000 kişiye 1 yatak düşmektedir. İran'da toplam 570 hastanenin olduğu, 40 hastanenin yapım aşamasında bulunduğu, 152 hastanenin ise inşaatına devam edildiği veya başlaması için finansman desteğine ihtiyaç bulunduğu belirtildi. Laboratuarlarının teknolojik anlamda yenilenmesi gerektiği, görüntüleme merkezlerinin de (565 görüntüleme cihazı) yeni teknolojik cihazlarla donatılmasına ihtiyaç duydukları belirtildi. İran'ın, Türkiye'ye veya başka ülkelere sağlık turizmi yapmayı planlamadığı; aksine kendisini bölgede sağlık turizminde bir merkez olarak güçlü  konumlandırmaya çalıştığı, bu Zirve ile İran'a sağlık yatırımları çekmeye çalıştıkları gözlemlendi ve sıklıkla İranlı yetkililerce belirtildi.

14-15 Mayıs 2016 tarihlerinde Zirve'nin tüm programlarına heyet olarak katılım sağlanırken, İran Sağlık Bakanı Dr. Hassan Ghazizadeh Hashemi'nin sahibi olduğu Noor Göz Hastanesi ile bir özel hastane olan Gandhi Genel Hastanesi ziyaret edildi. Noor Göz Hastanesi Genel Direktörü Jamal Shoheibi tarafından hastane heyete gezdirildi ve bir toplantı gerçekleştirildi. İran sağlık sisteminin altyapısının, medikal cihaz donanımının ve klinik yeterliliğinin Türkiye'deki en başarılı göz hastaneleri kadar iyi olduğu ve yurtdışında hasta çektikleri gözlemlendi. Eskiden Suudi Arabistan'dan hasta geldiğini ancak son bir yıldır bu ülkeden hasta alamadıkları belirtildi. Afganistan, Azerbaycan ve Irak'tan hastaların yoğun olarak İran'a pek çok branşta tedavi amacıyla geldiği vurgulandı. Hastaların İran'daki özel sağlık kuruluşlarını seçmesinin temel nedeninin, tedavilerin uygun fiyatlı olması ve hastanelerin sigorta firmalarıyla işbirliği yapıyor olmasından kaynaklandığı ifade edildi.

Göz doktorlarının İran'da özel hastanelerde tam zamanlı çalışanlar oldukları, hastanelerin çağrı merkezlerinin çok önemli olduğu, yasalara göre hastane girişinde bir şikayet masasının da bulunduğu ve hastanelerin sigorta firmalarıyla (bazı tedavilerde) işbirliğinde çalıştıkları vurgulandı. İran'da 33 sağlık sigorta firmasının mevcut olduğu ve ilasik tedavisi hariç tüm göz tedavilerinin İranlı özel sağlık sigortaları tarafından karşılandığı belirtildi. İran'da 3 devlet göz hastanesi olduğu, 3 özel göz hastanesinin faaliyette bulunduğu yapılan görüşmelerde aktarıldı. Shiraz'da ayrıca özel bir hastanenin var olduğu; Tebriz, Meşhed ve İsfahan'da da özel göz hastanelerinin var oldukları belirtildi.

Zirve esnasında İran Sağlık Bakanlığı Yabancı Yatırımlar Komitesi Üyesi ve Bakan Danışmanı Dr. Amir M. Javadi, Tedavi Hizmetleri Planlama Yrd. Dr. Ali Maher ve Uluslararası İlişkiler Departmanı İkili Ekonomik İşler Daire Başkanı Dr. Jalal Naeli ile görüşmeler yapıldı. Yapılan görüşmelerde İran'ın sağlık sistemine, hastanelerine ve kliniklerine yabancı yatırımların çekilmesinin Bakanlığın öncelikli hedef politikaları arasında olduğu, başka ülkere İran vatandaşlarını sağlık amacıyla göndermeyi planlamadıkları, dolayısıyla Türkiye ile sağlık turizmine sıcak bakmadıkları belirtildi. Ancak bazı sofistike ve ileri düzey cerrahi ameliyatlar ve tedavilerde, yurtdışına hasta gönderebildiklerini ve tabi bu işbirliğini eğitsel ve teknik işbirliğini kurdukları ortaklarıyla yaptıkları vurgulandı.

Türkiye'den Sıla Sağlık Grubu, (hem DEİK Üyesi, hem CEO'su; aynı zamanda DEİK/Türkiye-Senegal İş Konseyi Başkanı)İran'da iki hastanenin projesinin hizmete sunulması için İran Sağlık Bakanlığı ile Mutabakat Zaptı imzalamıştır. Toplam 700 milyon ABD Doları tutarında olacak 2 üniversite hastanesinden biri Tahran'da (1.000 yataklı), diğeri ise Kerman (750 yataklı) şehrinde kurulacaktır. Türkiye'den daha fazla sayıda özel sağlık kuruluşumuzun İran'da sağlık yatırımları ve sağlık işbirlikleri yapmaları teşvik edilmektedir.