Moldova Gagavuzya Yatırım Toplantısı
20 Aralık 2018, River Plaza, İstanbul
Moldova Cumhuriyeti'ne bağlı Gagavuzya (Gagauz Yeri) Özerk Bölgesi Yatırım Toplantısı 20 Aralık 2018, Cuma günü saat 14:00'da Türkiye – Moldova İş Konseyi Başkan Yardımcısı Müge Yılmaz Tahtacı ve Gagauz Yeri Başkanı Dış Ekonomik İlişkiler Danışmanı Dmitry Kroitor'un açış konuşmaları ile başladı.
DEİK ve Türkiye – Moldova İş Konseyi hakkında bilgi vererek sözlerine başlayan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Müge Yılmaz Tahtacı, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve derinleştirilmesi amacıyla her türlü bilgilendirme, yeni işbirliği fırsatlarından her iki tarafı haberdar etme fonksiyonunu üstlenerek, bu çerçevede iş forumları, seminerler, yuvarlak masa toplantıları, tanıtımlar, ikili iş görüşmeleri başta olmak üzere çeşitli etkinlikler düzenlemekte olduklarını ifade etti.
Gagavuzya Özerk Bölgesi Başkanı Dış Ekonomik İlişkiler Danışmanı Dmitry Kroitor ise yaptığı sunumla Gagauz Yeri ekonomisine ilişkin detaylı bilgiler verdi. Moldova Cumhuriyeti'nin Aralık 2018 tarihi itibariyle 43 Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzaladığını ve bunların tamamının Gagavuzya Özerk Bölgesi'ni de kapsadığını belirten Kroitor, Avrupa Birliği ile imzalanan Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması'nın (Deep and Comprehensive Free Trade Agreement – DCFTA) Gagavuzya'daki yabancı yatırımcılar için 550 milyon tüketiceye erişme imkanı yarattığının altını çizdi. Buna ek olarak Kroitor, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ile imzalanan STA sayesinde de Gagavuzya'nın yabancı yatırımcılar için 250 milyon tüketiciden oluşan bir pazara gümrük vergileri olmadan erişim sağladığını belirtti. Türkiyeli yatırımcılar ile Gagavuzya arasında kazan-kazan ilişkisi kurmaya çalıştıklarını belirten Kroitor, bir yandan yatırımcılarımızın düşük maliyetle yeni ve büyük pazarlara açılabildiğine bir yandan da Gagauz Yerihalkına istihdam yaratılması suretiyle iki taraf için de kazan-kazan ilişkisinin kolaylığına dikkat çekti. Ülkelerindeki 4,5 milyonluk nüfusun yaklaşık 1,5 milyonunun ülke sınırları dışında çalıştığının altını çizen Kroitor, yabancı yatırımlar yoluyla Gagavuz bölgesinde artacak istihdam olanakları ile yurttaşlarının ülke dışına gitmelerini önlemeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Sunumunun devamında Gagavuzya Özerk Bölgesi'nde iş yapma olanaklarına pozitif katkı sunan ulusal reformlara değinen Kroitor, vergi ve sosyal güvenlik ödemelerinde azalmaya gittiklerini; inşaat izni alınması prosedürlerinde kolaylaştırma sağladıklarını; ithal malların gümrük vergisinde yeni düzenlemeler yaptıklarını; yabancı çalışanlar için oturma ve çalışma izinlerinin alınmasını kolaylaştırdıklarını söyledi.
20'den fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilen, hediye takdimi sonrasında birebir görüşmeler ve aile fotoğrafı ile sonlandırılan toplantıda yapılan sunuma https://www.deik.org.tr/contents-fileaction-18164 adresli internet bağlantısından ulaşılabilmektedir.
ETKİNLİK DUYURUSU
İki ülke arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla faaliyetlerini sürdüren Türkiye-Moldova İş Konseyi, iki taraflı ilişkileri canlı tutmak, Moldova'da iş yapmak isteyen Türk firmalarına ilk kaynaktan bilgi sağlamak amacıyla Moldova'nın çeşitli bölgelerinden gelen heyetler ile tanıtım toplantıları ve ikili görüşmeler organizasyonu çalışmaları yürütmektedir.
Bu kapsamda, Türkiye – Moldova İş Konseyi ve Moldova Cumhuriyeti Gagavuzya Özerk Bölgesi Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü iş birliğinde 20 Aralık 2018 Perşembe günü 10:30-13:00 saatleri arasında River Plaza'da "Gagavuzya Yatırım Forumu" düzenlenecektir.
Gagavuzya ekonomisinde tarım ve tarıma dayalı sanayinin ağırlığı fazla olup, sektörde ileri teknolojilerin kullanımı, depolama/muhafaza tesisleri kurulumu, pazarlama ve diğer birçok alanda önemli iş birliği imkanları mevcuttur. Uluslararası kuruluşların sağladığı fonlarla finanse edilecek altyapı yenileme çalışmalarında Türk müteahhitlik ve teknik müşavirlik firmalarının önemli rol üstlenebileceği değerlendirilmektedir. Gagavuz halkının ana dili olan Gagavuz Türkçesi sayesinde önemli bir avantaj elde eden Türk firmalarının ayrıca ucuz ve yetişmiş işgücü, bölgenin AB pazarlarına yakınlığı, liberal yatırım mevzuatı ve Türkiye ile Moldova arasında yürürlükte olan Serbest Ticaret Anlaşması (STA)'nın sunduğu kolaylıklardan da yararlanma olanağı bulunmaktadır.
Heyet listesi ekte yer alan toplantıya katılmayı arzu eden üyelerimizin https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/821/11997 adresli internet bağlantısında bulunan online kayıt formunu en geç 19 Aralık 2018 Çarşamba günü saat 12:00'ye kadar doldurmaları gerekmektedir.
Taslak Program
10:30-11:00 Kayıt
11:00-11:30 Açış konuşmaları
11:30-13:00 Sunumlar