ULUSLARARASI İŞ DÜNYASI YURT DIŞI YATIRIM FORUMU’NDA BULUŞTU

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde, İslam Kalkınma Bankası (IsDB), FDI Center ve Norton Rose Fullbright iş birliğinde bu yıl 4.'sü düzenlenen Yurt Dışı Yatırım Forumu 2019, DEİK/Yurt Dışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Volkan Kara ve İslam Kalkınma Bankası Türkiye Müdürü Salah Jelassi ile iş dünyası temsilcilerinin katılımlarıyla İstanbul'da gerçekleşti.

Forumda, Norton Rose Fulbright uzmanları tarafından olası uluslararası yaptırımların şirketlerin dış varlıklarına etkisi masaya yatırıldı. Berlin merkezli Fdi Center Yönetici Ortağı Andreas Dressler'de dış yatırımlarda lokasyon seçimi konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Forumda, DEİK ve Fdi Center ortaklığında hazırlanan Yurt Dışı Açılım Rehberi kamuoyu ile paylaşıldı.

 

Son 15 yılda Türk dış yatırımlarının 10 katın üzerinde bir büyüme gösterdiğini belirten DEİK/ Yurt Dışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Volkan Kara, "Şirketlerimiz artık küresel ölçekte kendilerini ispatlayama başladı ve iç pazardaki zorunlu şartlardan ziyade küresel olarak konumlanmayı stratejik düstur edindi. Son yıllardaki bu artış trendinin önümüzdeki dönemde de sürmesini bekliyoruz. Gelişmekte olan küresel bir oyuncu olarak Türkiye; yurt dışında gerçekleştirdiği artan Birleşme ve Satın alma ve Sıfırdan Yatırımlarıyla özellikle 2010'dan sonra belirli bir standardı da kendi ölçeğinde tutturabilmiştir. Hesaplamalarımıza göre 2010 sonrası yılda  ortalama 4 milyar ABD dolarının üzerinde dış yatırım yapabilen bir özel sektöre sahibiz." dedi.

 

Kara: "10 milyar doların üzerinde yıllık sermaye ihraç seviyelerine ulaşabiliriz"

Türkiye'nin küresel alanda rekabetçi kalabilmek için yurt dışı yatırımlarda da kendine yüksek hedefler koyarak, bunları gerçekleştirmesi gerektiğini ifade eden Volkan Kara, "Dış yatırımın makro göstergeler doğrultusunda büyümesi durumunda 10 milyar dolarının üzerinde yıllık sermaye ihraç seviyelerine ulaşabiliriz. Ancak bu da yeterli değil. Orta ve uzun vadeli iktisadi hedeflerimiz arasında yurt dışı yatırımların da muhakkak kendine yer etmesi gerekiyor. Birçok sektörde küresel ekonominin süper liginde oynayan şirketlere ve markalara sahip olmamız gerekiyor." diye konuştu.

DEİK/Yurt Dışı Yatırımlar İş Konseyi'nin özel sektörün yatırım dinamiklerini kavrama, yurt dışı yatırımlar sürecinde ortaya çıkan ihtiyaçlara yanıt üretme, kamu ile yüksek düzeyde eşgüdüm sağlama noktasında öncü kurumsal yapı olma vizyonunda çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Kara, ana çalışma başlıkları arasında yatırım garantileri, tahkim, risk değerlendirme, yatırım finansmanı, sektörel ve bölgesel dış yatırım stratejileri gibi konular yer aldığını aktardı.

Türk şirketlerine dış yatırımlarda rehber niteliği taşıyan ve alanında bir ilk olarak her yıl yayımladıkları Yurt Dışı Yatırım Endeksi'ni de geçen aylarda kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlatan Kara, "Bu yıl dördüncüsünü yayımladığımız Yurt Dışı Yatırım Endeksi, Türk şirketlerinin önceliklerini, motivasyonlarını ve perspektifini yansıtarak ülke bazlı bir sıralamayı yatırımcıların bilgisine sunuyor. Bu yılki endeks çalışmalarında Türk şirketlerinin tespit edebildikleri projeleri ve şirket satın alımlarında bir önceki yıla göre hem işlem hem meblağ bazında artış gözlemlediklerini kaydeden Kara, "Endekste son dönem Türk yatırımcılarının davranışlarına paralel olarak yatırım adreslerinin seçiminde başta Avrupa ülkeleri ve komşu coğrafyalar olmak üzere, organik ticari bağı olan ülkeler ve politik ilişkilerin hareketlendiği ülkeler öne çıktı. Yatırım işlemi bazında İngiltere ve Sırbistan, meblağ olarak da Rusya ile Balkan ülkeleri ön plana çıktı. İnşaat malzemeleri, gıda ve tekstil en fazla yatırım yapılan sektörler oldu" diye konuştu.

 

Jelassi: "Türkiye'nin yabancı yatırımlardan büyük pay alma potansiyeli bulunuyor"

İslam Kalkınma Bankası'nın asıl amacının, üye ülkeler arasındaki sosyal, ekonomik ve insani kalkınmayı artırmak olduğuna belirten İslam Kalkınma Bankası Bölge Direktörü Saleh Jelassi, "Günümüz koşullarında, ülkeler kalkınmasında yatırım, ticaret ve uzmanlık değiş tokuşu gibi unsurlar. Bu konuda DEİK'i de çok önemli bir ortak olarak görüyoruz. İslam Kalkınma Bankası olarak da, Türkiye'de temel olarak bir paradigma geçişi yaptık. Türkiye'de bir sinerji oluşturduk. Şu an dünyada 1,2 milyar insanın enerjiye erişiminin kısıtlı olduğunu görüyoruz. Bu da dünya nüfusunun yüzde 16'sına denk geliyor. 790 milyon insanın temiz suya erişimi yok. 1,8 milyar insan da ne yazık ki temizlik hizmetlerine ulaşamıyor. Bu popülasyonun önemli bir kısmı da, bizim üye ülkelerimizde yaşıyor. Dolayısıyla tüm üye ülkelerimizi desteklemeliyiz ki, hak ettikleri yerlere ulaşıp, küresel ve bölgesel değer zincirine girebilsinler" dedi.

Dünya ülkelerinin 2015 yılında bir araya gelerek, Bin Yıl Kalkınma Hedefleri adı altında ilerlemeyi başardıklarını gördükten sonra global bir anlaşma yaptıklarına değinen Jelassi, "Buna ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri' diyoruz. McKinsey'in yakın dönemde açıkladığı rapora göre, bu hedeflerimizi başarmak için de yıllık 3,7 trilyon dolarlık finansman gerekiyor. Dolayısıyla ciddi bir finansman ihtiyacı bulunuyor. İşte bu açıdan İslam Kalkınma Bankası, yurt dışındaki yatırımlara çok önem veriyor." ifadelerini kullandı. İslam Kalkınma Bankası Grubu'nun, doğrudan yabancı yatırım akışlarına büyük önem verdiğini söyleyen Jelassi, "Artan miktarda globalize olan dünyada ticaret serbest hareket edebiliyor. Türkiye gibi ülkeler bu akışlardan pay alma potansiyeline sahip. Bu sayede de verimliliklerini artırabilecek, know-how ve teknoloji transferini gerçekleştirebilecekler, büyüyecekler, istihdam yaratacaklar ve bu fakirliği azaltacaklar. Özel sektörün rolü gittikçe önem kazandı. Özel sektör, sermaye piyasaları, para piyasaları bu uçurumu kapatma potansiyeline sahip." şeklinde konuştu.

 

Forum, açılış konuşmalarının ardından paneller ile devam etti.