YENİ ATANAN CEZAYİR BÜYÜKELÇİSİ MEHMET POROY İLE TANIŞMA TOPLANTISI

Yeni atanan T.C. Cezayir Büyükelçimiz Mehmet Poroy ile tanışmak üzere, Cezayir'de iş yapan Türkiye'den pekçok firmanın katılım sağladığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Sağlık Turizmi İş Konseyi üyesi Acıbadem Sağlık Grubu yetkilileri İlyas Benveniste, Maria Kurtuluş ile Memorial Sağlık Grubu yetkilisi Fatoş Yılmaz katıldı.

Cezayir'de Türk firmalarının karşılaştığı güçlükler, mevzuatsal sorunlar ve üzerinde durulması gereken konular Sayın Büyükelçi'ye aktarıldı ve tartışıldı. İş yapma bakımından dünya sıralamasında 180 ülke arasında 154.sırada gelen Cezayir'deki bankacılık sisteminin birtakım sıkıntıları üzerinde duruldu. Türk firmalarının Cezayir'deki ihalelere ancak Cezayir'deki devlet bankalarından veya Cezayir'deki Avrupalı bankalardan alabilecekleri teminat mektupları ile katılabildikleri, bazen bu durumun Türk yatırımcıyı çifte komisyon ödemeye ittiği ve ihale alındıktan sonra bile teminat mektubu temini hususundaki bürokratik sorunların ciddi sıkıntılar yarattığı vurgulandı. Tüm bunların Türk yatırımcıyı Cezayir'de zor duruma soktuğu belirtildi.  

Sayın Büyükelçi mevcut problemleri ve çözüm önerilerini dikkate alarak, yeni görevinde elinden geldiği müddetçe çözüme kavuşturmaya çalışacağını belirtti. Ayrıca THY'nin günde üç sefer Cezayir uçuşu ile başka şehirlerle birlikte Türkiye'den Cezayir ülkesine sefer sayısının bu yıl, haftada 27 sefer uçuşa çıktığını ekledi. 

Cezayir'deki sağlık turizmi fırsatları ve Türkiye'ye gelen hasta profili üzerinde duruldu. Kanser cerrahisi tedavileri, kronik hastalıklardan kalp-damar hastalıkları ve şeker hastalıklarının tedavisi için Cezayir'deki hastaların ülkedeki zayıf ve yetersiz sağlık sistemi ve altyapısı dolayısıyla Türkiye'deki bazı sağlık kuruluşlarında sağlık hizmeti almak üzere buraya geldikleri belirtildi. Cezayir'de sağlık harcamalarının (hastane ve ilaç harcamaları) %80'nin devlet tarafından karşılandığı, özel sağlık sigortacılığının payının %5'lerde kaldığı anlatıldı. CNAS adlı "Maaşlı Çalışanların Ulusal Sosyal Güvenlik Fonu" kurumu ile Cezayir'de sunulamayan bazı hastalıkların tedavileri alanında, bazı Türk özel sağlık kuruluşlarının işbirlikleri yaptıkları aktarıldı. Bir Türk sağlık grubunun Cezayirli başka bir sağlık grubu ile sağlık alanında karşılıklı eğitsel ve klinik tedaviler alanlarında ortaklık anlaşması yapmak üzere oldukları belirtildi.     

Cezayir'den Türkiye'ye gelmek isteyen hastaların T.C. vizesi alırken vizelerin kısa dönemli  (1 ay) verilmesi durumunda, bir ayı aşan uzun dönemli tedavilerde gerek hastanın yeniden Türkiye'de bulunduğu ilde, hem de hastayken, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne giderek vize süresini uzatmaya çabalamasının sıkıntı yarattığı veya hastanın Türkiye'ye gelmeden evvel 1 aylık vize ile uzun dönemli tedavi için Türkiye'de kalamayacağını hissettiğinde Türkiye'de tedavi olmaktan vazgeçmesinin, Cezayir'den hasta transferinde önlerine çıkan temel engeller olduğu aktarıldı. Ayrıca Cezayirli hastanın Türkiye'de bir sağlık kuruluşunda tedavi olmaya karar verdiğinde, yurtdışına para transferi yapamamasından ötürü Türkiye'deki hastaneye tedavi paketinin kapora/ön ödemesini yapamamasından ötürü sıkıntıların ortaya çıktığı belirtildi. Sayın Büyükelçi Cezayirli hastalara T.C.vizesinin 1-3 ay sınırı içinde maksimum süreyle verilmesi için, hastane T.C.Cezayir Büyükelçiliği ile irtibata geçtiği noktada, ellerinden gelen desteği verebileceklerini vurguladı.

Sağlık Turizmi Araştırma Notu toplantıdaki katılımcılar ve Sayın Büyükelçi ile paylaşıldı.