6 AY İÇİNDE AFRİKA İLE İKİNCİ BÜYÜK ZİRVE
Türkiye-Afrika Tarım Bakanları Birinci Toplantısı ve Tarım İş Forumu, T.C. Başbakanı Binali Yıldırım, Gine Devlet Başkanı ve Afrika Birliği Dönem Başkanı Prof. Alpha Condé, T.C. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Moussa Faki Mahamat veDEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan'ın katılımları ile 27-28 Nisan 2017 tarihlerinde Antalya'da gerçekleştiriliyor. 54 ülkeden 2 Cumhurbaşkanı, 48 Bakan, 14 Bakan Yardımcısı, 46 uluslararası kurum temsilcisi, 184 bürokrat ve 1000'in üzerinde iş insanını buluşturan Zirve, tarım finansman modelleri, sulama teknolojileri, mevsimsel esneklik, tarım ticareti ve yatırımlar, tarım endüstrisi, kırsal kalkınma ve genç istihdamı, gıda ve beslenme temalı panellere ev sahipliği yapıyor.
T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Afrika Birliği Komisyonu (AfBK) organizasyonunda, T.C. Ekonomi Bakanlığı, DEİK, TİM, MÜSİAD, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, ve THY işbirliğinde düzenlenen Zirvenin açış konuşmasını gerçekleştiren T.C. Başbakanı Binali Yıldırım, bu Zirve'nin sadece Türkiye ve Afrika için değil, dünyanın geleceği için de çok önemli olduğunu söyledi. İnsanlığın küresel sorunlara çözüm üretmekte yetersiz kaldığını ifade eden Başbakan Yıldırım, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki son on yılı aşkın süredir devam eden samimi işbirliğinin ve iletişimin dünyaya örnek olması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin Afrika açılımı kapsamında çok sayıda Afrika ülkesine üst düzey ziyaret gerçekleştirdiğine değinen Başbakan Binali Yıldırım, "bizim Afrika ülkeleri ile olan ilişkimiz tek taraflı değil, karşılıklıdır" dedi. Türkiye'nin Afrika'ya ilk adımı kıtaya ulaşım ve erişim imkanlarını artırmakla başladığını vurgulayan Başbakan Yıldırım, ikinci adımın Büyükelçiliklerin açılması olduğunu ifade etti ve daha fazla Büyükelçiliğin Afrika ülkelerinde çalışmaya devam edeceğini söyledi. "Bugün itibariyle Afrika ile ilişkilerimizi, tek taraflı menfaat üzerine değil, karşılıklı olarak geliştirmenin zamanı gelmiştir" diyen Başbakan Binali Yıldırım, Zirve kapsamında düzenlenen İş Forumu ve B2B görüşmelerin bu amaç için önemli bir fırsat sunduğunu da sözlerine ekledi.
Afrika Birliği'nin Dönem Başkanı, Gine'nin Devlet Başkanı Prof. Alpha Condé ise, Forumun açışında yaptığı konuşmada barındırdığı büyük potansiyele rağmen Afrika'da tarım sektörünün henüz arzu edilen seviyeye ulaşamadığını, buna bağlı olarak tarımın finansmanı, kırsal kalkınma ve tarım endüstrisi alanlarında daha fazla çabaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Tarımsal kalkınma için yatırımın çok önemli olduğunu hatırlatan Gine Devlet Başkanı Prof. Condé, Türiye-Afrika Ortaklığı kapsamında belirlenen 2063 Gündemi'nin yerine getirilmesi için Türkiye ile daha fazla ortaklığa ve işbirliğine ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekledi; Türkiye-Afrika Tarım Bakanları BirinciToplantısı ve Tarım İş Forumu'nun bu işbirliğini geliştirmek için önemli bir platform olduğunu hatırlattı.
T.C. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ise, Afrika'nın küresel ekonomideki payının sadece 3 olduğunu hatırlatırken, kıtanın dünya nüfusunun yüzde 15'ine ev sahiliği yaparken, dünyadaki tarıma elverişl toprakların ise yüzde 25'ine sahip olduğunu söyledi. Afrika'nın tarım alanında büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen, henüz bu potansiyelin doğru değerlendirilmediğine dikkat çeken Bakan Çelik, Türkiye'nin bu noktada Afrika'nın yanında bir ortak ülke olduğunu söyledi. Zirve kapsamında "Afrika sorunlarına, Afrika çözümleri bulunmaya çalışılacağını" ifade eden Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, önümüzdeki dönemde Türkiye ile Afrika arasında tarım ve tarım ticaretinin artacağına inandığını söyledi ve Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında tarım sektöründe daha sık görüşmelerin gerçekleştirilecceğini ifade etti. Bakan Çelik ayrıca Türkiye'nin başlattığı ‘Milli Tarım' Projesinin, Afrikalı ülkeler tarafından da örnek alınması gerektiğini vurguladı ve Türkiye olarak bu konuda Afrika ülkelerine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.
Zirve'nin açışında bir konuşma gerçekleştiren T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, 2005 yılında Türkiye tarafından başlatılan Afrika açılımının artık bir ortaklık politikasına dönüştüğünü söyledi. Sadece diplomatik değil, insani yardım, eğitim, ticari ilişkilerde Afrika ile ilişkilerde yeni bir dönem yaşandığına dikkat çeken Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Afrika Birliği gibi bölgesel örgütler ile ilişkileri geliştirmekte samimi ve kararlı olduğunu söyledi.
Afrika Birliği Komisyonu Ekonomi ve Tarım Komiseri Josefa Correia Sacko ise, tarım alanında büyük bir potansiyele sahip olan kıtanın, kuraklık, sulama imkanlarının yetersizliği ve tarım alanlarının doğru kullanılmaması sebebiyle gıda güvensizliğine mahkum kaldığını söyledi. Kıtada tarım sektörünün geliştirilmesi için Afrika Birliği'nin kapsamlı politikalar belirlediğini ve uyguladığını vurgulayan Ekonomi ve Tarım Komiseri Sacko, Antalya'da gerçekleştirilen Zirve'nin, Türkiye'deki iyi örneklerin Afrika'ya transferi ve Afrika kıtası ile Türkiye arasındaki bilgi paylaşımının sağlanması açısından büyük öneme sahip bir platform olduğunu söyledi.
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan,‘Tarımda Yeni Ufuklar; Yeni Umutlar' sloganıyla Türk ve Afrika'daki ülkelerin Tarım Bakanlarını ve tarım sektöründe faaliyet gösteren yüzlerce iş dünyası temsilcisinin gerçekleşen Zirve'de bir araya geldiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 yıl önce Türkiye'nin Afrika Açılım Programını başlattığını hatırlatan Vardan, bu açılım sayesinde Afrika'daki ülkelerle ilişkilerde Türkiye'nin bambaşka bir noktaya geldiğini vurguladı. Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilerin sadece diplomatik, kültürel ve insani yardım çerçevesinde değil; ticaret ve yatırımlar noktasında da önemli bir gelişme kaydettiğini, derinleştiğini ve çeşitlendiğini belirten Başkan Vardan, "Zirve bizim Afrika Birliği ile gerçekleştirdiğimiz ikinci büyük Zirve. 2016 yılının Kasım ayında, İstanbul'da ‘Birleş, Keşfet, Geliştir' sloganı altında, Ekonomi Bakanlığımızın ev sahipliğinde ve Zat-ı Alilerinizin teşrifleriyle gerçekleşen Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda 3.000'e yakın Türk ve Afrikalı iş insanını bir araya getirmiştik. 2 gün boyunca on binlerce ikili iş görüşmesinde, 49 Afrika ülkesinden gelen iş insanlarının, Türk muhatapları ile yeni ortaklıklara adım attığına şahit olmuştuk. Zaman içinde bu ilişkilerin gelişerek, anlamlı ticari birlikteliklere dönüştüğünün de müjdesini size vermek isterim" dedi.
Zirvenin kapsamında DEİK ve Afrika Birliği arasında imzalanacak İyi Niyet Anlaşması'nın, iki örgütü tam kurumsal hale getirdiğini ve iki kurumun "tam yetkili, tek yetkili muhatap" kıldığını vurgulayan Başkan Vardan sözlerine şöyle devam etti: "İş Konseylerimiz, son 2,5 yılda geniş katılımlı heyetlerle Afrika'da 50'den fazla ülkeyi ziyaret etti. Afrika'da ayak basmadık toprak bırakmamak için can hıraç çalışıyoruz. Ayak bastığımız her yerde alnımız ak, başımız dik".
Zirvede, DEİK ile Afrika Birliği arasında imzalanan İyi Niyet Anlaşması'nın yanısıra, DEİK ile Burundi Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu arasında, Türkiye-Burundi İş Konseyi Kuruluş Anlaşması ve DEİK ile COMESA (Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu) arasında İşbirliği Anlaşması da imzalanacak.
Türkiye-Afrika İlişkileri Hakkında
Afrika açılımı 11. yılını tamamladı.Bu süreçte; · Türkiye'nin Afrika'yla ticaret hacmi 2003-2015 arasında 6 kat yükseliş gösterirken aynı süre içinde ithalatı ikiye katlandı. (Ekonomi Bakanlığı verisi) · 2004 yılında Afrika kıtasında yalnızca 12 Büyükelçiliğimiz bulunurken, bu sayı 2016'da 39'a yükseldi. · Şu anda 4 Afrika ülkesi ile (Fas,Tunus,Mısır,Morityus) Serbest Ticaret Anlaşmaları imzalanmış durumda. · 2003'te Türkiye'nin yalnızca 6 ülkeyle Yatırımların Karşılıklı Korunması Anlaşması varken, bugün bu anlaşma 22 ülkeyle imzalanmış durumda. · 2003 yılında 4 ülke ile geçerli olan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması bugün 11 ülkeyle geçerli hale geldi. · 1970'lerden bugüne Türk müteahhitlik şirketleri tarafından Afrika'da alınan projelerin hacmi 55 milyar ABD Dolarına kadar yükselmiştir. · Bugün Türk Havayolları kıtadaki 32 ülkede 51 noktaya uçuş gerçekleştirmektedir. |
COMESA Hakkında
Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı COMESA, 1994'te kurulmuş, uluslararası rekabeti ve tam entegrasyonu amaçlayan 19 üyeli (Burundi, Komorlar Birliği, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Cibuti, Mısır, Eritre, Etiyopya, Kenya, Libya, Madagaskar, Malavi, Mauritius,Ruanda, Seyşeller, Sudan, Svaziland, Uganda, Zambiya ve Zimbabve) uluslararası bir örgüttür. Üye ülkelerin ticaretini kolaylaştırmak amacını taşımaktadır. |