DEİK BAŞKANI VARDAN, PAKİSTAN CUMHURBAŞKANI ve BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞTÜ
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, DEİK/Türkiye-Pakistan İş Konseyi Başkanı Atilla Demir Yerlikaya ve İş Konseyi Üyeleri, 1-2 Eylül 2016 tarihlerinde Pakistan'ın İslamabad ve Lahor kentlerinde çeşitli temaslarda bulundu. İki günlük ziyaret kapsamında DEİK Başkanı Vardan ve İş Konseyi Başkanı Yerlikaya, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Pakistan Maliye Bakanı İshak Dar ve Pakistan'ın Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. DEİK heyeti, WWF Pakistan tarafından Anadolu Grubu'nun iştiraki Coca-Cola İçecek'in desteği ile yaptırılan ve her sene 500.000 kişiye temiz su sağlayacak ünitelerden birinin açılışına katıldı. Heyet ayrıca, Lahor'da, Pakistan Yatırım ve Ticaret Kurulu (PBIT) ile DEİK/Türkiye-Pakistan İş Konseyi ortaklığında düzenlenen, "Pakistan-Türkiye İş Dünyası Diyaloğu" toplantısına da katıldı. Toplantıda PBIT ile DEİK arasında, iki ülke arasındaki yatırım ve ticari ilişkileri artırmaya yönelik bir Mutabakat Zaptı da imzalandı.
DEİK Başkanı Vardan: "Dost ve kardeş ülke Pakistan ile ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmemiz lazım"
2 Eylül 2016 tarihinde Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin tarafından kabul edilen DEİK heyeti görüşmede, Türkiye-Pakistan ilişkileri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Görüşmede DEİK Başkanı Vardan, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye ile birlik mesajı veren ilk ülkelerden biri olan Pakistan'ın Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin'e teşekkür etti. "Darbe girişimi sonrasında Pakistan, Türkiye-Pakistan arasındaki 600 yılı aşan ilişki ve iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın hak ettiği ve gerektirdiği tepkiyi vermekte hiç gecikmedi. Cumhurbaşkanı ve Başbakan, darbenin ertesi günü ülkemiz ile birlik mesajı verdi. Ayrıca Pakistan Parlamentosu'ndan gelen bir heyet, darbe sonrası Ankara'yıziyaret eden ilk resmi Parlamento heyeti oldu" dedi. İki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilere de değinen DEİK Başkanı Vardan, "Dost ve kardeş ülke Pakistan ile ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmemiz lazım. Siyasi, ekonomik, ticari ilişkilerimizin yanında, sosyal, kültürel ve akademik değişimlerle birbirine zaten oldukça yakın olan iki ülke halklarını, ticari ve yatırım ilişkileriyle birbirine iyice kenetlemeliyiz" dedi. İkili görüşmede Cumhurbaşkanı Hüseyin ise, Türk halkının 15 Temmuz'da güçlü bir irade gösterdiğini ve bunu takdirle karşıladıklarını ifade etti.
Pakistan Başbakanı Şerif: "Türk halkı demokrasiye sahip çıkışıyla tüm dünyaya örnek bir davranış sergilemiştir"
DEİK Başkanı Vardan ve İş Konseyi Başkanı Yerlikaya, ziyaret kapsamında Pakistan Başbakanı Navaz Şerif tarafından, başkent İslamabad'daki Başbakanlık Sarayı'nda kabul edildi. Görüşmede DEİK Başkanı Vardan, Başbakan'a 15 Temmuz darbe girişiminde gösterdikleri destekten ötürü teşekkür ederken, Türkiye'nin önceliğinin Pakistan'ın refahı olduğunu söyledi. DEİK Başkanı: "Pakistan'da iş yapan Türk şirketleri ve Türk işadamları büyük kolaylıklarla karşılaşıyor; herhangi bir vize engeli veya çalışma izni kısıtlamalarına maruz kalmıyor. Sayısı az dahi olsa, 200 milyona yakın nüfuslu Pakistan'da uzun yıllardır faaliyet gösteren Coca-Cola İçecek, Albayraklar, STFA ve Zorlu Enerji gibi firmalarımız burada olmaktan son derece memnunlar. Arçelik'in Pakistan'ın beyaz eşya devi Dawlance'yi alması da iki ülke arasındaki yatırım ilişkisine yepyeni bir boyut kazandırdı. İlaveten, Ülker ve Kale Grubu gibi başka firmalarımızın da Pakistan'a yatırım yapmak istediklerini görüyoruz. Yapılacak bir çok altyapı inşaatları, birçok sektördeki imalat ve dağıtım imkanı mevcut. Ayrıca THY'nın da Pakistan'da 3 şehre karşılıklı, 28 frekanslı seferleri bulunuyor. Bu önemli fırsatları avantaja çevirmemiz lazım. Bunun için iki ülke arasındaki ticari ve yatırım ilişkilerini stratejik bir perspektiften ele alıp, akıllı hedefler koymamız lazım. Mevcut bir takım sorunları da bir an önce kaldırmamız gerekiyor. Bunların başında da Türkiye ile Pakistan arasında müzakereleri devam eden Serbest Ticaret Anlaşması (STA) geliyor. Söz konusu STA'yı bir an önce nihayete erdirip, karşılıklı ikili ilişkilerimizi ilerletmemiz gerekir. Aslında özellikle hemen her alanda büyük bir potansiyel içeren Pakistan ile ülkemiz arasındaki ticaret hacmimizin yaklaşık 600 milyon ABD Doları olması, bizim için maalesef utanç vericidir. Bunu behemehâl geliştirmemiz gerekmektedir. Biz bunu artırmaya istekliyiz. İki ülke arasında kısa süre içinde imzalanacağı görülen STA'nın bu hedefe hizmet edeceğine inanıyoruz.G20 üyesi Türkiye için Pakistan halkının refahı bizim önceliğimiz" dedi. Görüşmede Başbakan Şerif, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türk halkının Türk demokrasisini korumak bağlamında göstermiş olduğu cesareti takdirle karşıladıklarını ifade ederken, bu girişimin başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere halkın haklı direnişiyle geri teptirilmiş olmasının tüm dünyaya örnek olduğunun altını çizdi. Ayrıca ticari ve ekonomik münasebetlerde iki ülke arasında ikili ilişkilerin geliştirilmesi adına atılacak her türlü adımı destekleyeceğini de ifade etti.
Her sene 500 bin kişiye temiz su; DEİK ile PBIT arasında Mutabakat Zaptı
DEİK heyetinin Pakistan ziyareti kapsamında, Lahor kentinde bir de Pakistan Türkiye İş Dünyası Diyaloğu toplantısı gerçekleştirildi. Pakistan Yatırım ve Ticaret Kurulu (PBIT) tarafından düzenlenen toplantıya 150'den fazla Pakistanlı işadamı ve yatırımcı katıldı. Toplantının açış konuşmasını gerçekleştiren DEİK Başkanı Vardan, Pakistanlı işadamlarına Türkiye'de yatırım çağrısında bulundu. DEİK Başkanı Vardan: "Bizler işadamıyız. Bizlerin birinci önceliği iş yapmak; ancak ticaretin iki ülkeyi, aralarında binlerce kilometre mesafe bile olsa ne kadar yakınlaştıracağını biliyoruz. Pakistan ve Türkiye, iki dost ve kardeş ülke. 600 yılı aşan bir geçmişe sahip iki ülke. O yüzden bizler işadamları olarak Pakistan'ı Türkiye'ye; Türkiye'yi de Pakistan'a daha da yaklaştırmalıyız. Nasıl Türk firmalarını Pakistan'da yatırıma davet ediyorsak, özellikle Avrupa pazarına açılımda fayda sağlayacağı maksadıyla Pakistanlı firmalarıda Türkiye'ye yatırıma davet ediyoruz" dedi. Toplantının sonrasında DEİK ile PBIT arasında, iki ülke arasındaki yatırım ve ticari ilişkileri artırmaya yönelik bir Mutabakat Zaptı imzalandı. Anlaşmayı DEİK adına DEİK/Türkiye-Pakistan İş Konseyi Başkanı Atilla Demir Yerlikaya, PBIT adına ise PBIT CEO'su Amena Cheema imzaladı. Ziyaret çerçevesinde ayrıca, WWF Pakistan (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından Anadolu Grubu'nun iştiraki Coca-Cola İçecek'in desteği ile yaptırılan ve her sene 500.000 kişiye temiz su sağlayacak ünitelerden birinin açılışına katıldı.
İş Konseyi Başkanı Yerlikaya: "İki ülke arasında STA'nın imzalanması ile karşılıklı dostluk ve güven, gelişme ve refaha dönüşecek"
İki günlük ziyaret sonrasında değerlendirmelerde bulunan DEİK Başkanı Vardan, Pakistanlı yetkililer ile verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade ederek, Türk firmalarının Pakistan'da aktif faaliyetlerde bulunduğunu, yüksek potansiyele sahip Pakistan pazarında gelecek dönemde daha geniş alanlarda faaliyet gösterileceğini kaydetti. DEİK/Türkiye-Pakistan İş Konseyi Başkanı Atilla Demir Yerlikaya ise, Pakistan ile Türkiye arasında 2016 sonuna kadar imzalanması beklenen serbest ticaret anlaşması ile iki ülke arasındaki tarihi dostluk ve güvenin, gelişme ve refaha dönüşecek bir fırsat yakaladığını söyledi. Yerlikaya, Türk yatırımcıların Pakistan'ın potansiyelinin artık farkında olduğunu da vurguladı.