DEİK, KÜBA İLE İYİ NİYET ANLAŞMASI İMZALADI

DEİK, KÜBA İLE İYİ NİYET ANLAŞMASI İMZALADI

Türkiye-Küba İş Forumu, Türkiye Cumhuriyeti  Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,Küba Dış Ticaret ve Yatırımlar Bakan Vekili (MINCEX) Antonio Carricarte ve Küba Ticaret Odası Başkanı Orlando Hernandez'in katılımı ile DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ev sahipliğinde 11 Şubat 2015 tarihinde Küba'da gerçekleştirildi.

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türk yatırımcılarının Küba'da otel, marina, golf sahası gibi tesislerin inşasında ve işletilmesine yatırım yapabileceğini söyledi.  Türkiye-Orta Amerika ve Karayipler İş Konseyinin bölgede 36 ülke ile ekonomik ilişkilerimizin gelişmesi için kurulduğunu belirten Vardan, "Küba Türkiye-Orta Amerika ve Karayipler İş Konseyi'mizin kapsadığı ülkelerden birisidir. DEİK ve Küba Ticaret Odası arasında imzalayacak İyi Niyet Anlaşması ile Türkiye- Küba İş Konseyini kurmayı hedefliyoruz" dedi.  Kurulacak konsey ile ekonomik ilişkilerin daha ileri seviyelere çıkartılması için çeşitli projelerin hayata geçirilebileceğini vurgulayan Vardan, "Küba ile ikili ticaret hacmimiz son 10 yılda 2,2 milyon dolar seviyesinden 30 milyon dolar seviyesine çıktı. Ekonomik işbirliğimizi daha da güçlendirmek için birçok imkan bulunmaktadır. AB standartlarında üretim yapan bir sanayi gücü olarak Küba'nın ihtiyaç duyduğu malları rekabetçi fiyatlarla temin edebiliriz" dedi.Vardan sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'nin Küba'ya sağlayacağı inşaat malzemeleri, endüstriyel makina ve tarım aletlerine karşılık olarak Küba'dan kömür, nikel gibi madenler ile şeker, kakao gibi tarım ürünleri ithal edebiliriz. Küba'daki turizm, biyo-teknoloji, ilaç, enerji, ulaşım ve inşaat alanlarında ilerlemeleri ve gelişmelerini yakından takip ediyoruz. Kısa bir sürede dünyanın en çok ziyaret edilen 6.  destinasyonu olmayı başaran Türkiye bu konudaki deneyimlerini Küba ile paylaşmaya hazırdır."

İş forumunun ardından DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ile Küba Ticaret Odası (CCC) Dış İlişkiler Müdürü Celia Labora Rodriquez  arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

Ek bilgiler(Ekonomi Bakanlığı) 

1995 yılında Dünya Ticaret Örgütü'ne  üye olan Küba, bu tarihten itibaren gümrük vergilerinde değişiklikler yapmıştır. MFN statüsüne sahip olmayan ya da tercihli ticaret anlaşması imzalamadığı ülkelere daha yüksek oranda genel bir tarife oranı uygulayan Küba, aralarında Türkiye'nin de yer aldığı DTÖ'ye üye ülkelere düşük bir gümrük tarifesi uygulamaktadır. 1995 yılından itibaren ülkede kısmen dönüştürülebilir bir para birimi kullanılmaktadır.

Batılı şirketler ile ortak yatırım şeklinde faaliyette bulunulmasına izin veren 50 Sayılı Yatırım Kanunu 1982 yılından itibaren yürürlükte olup, 2003 yılında yapılan düzenlemelerle yatırımlar teşvik edilmektedir. Turizm yatırımlarının toplam yatırımlar içinde yüzde 68 paya sahip olduğu Küba'da; Minbas, Mintur, Micons, Minil, Minal, Minagri, Mintrans gibi devlet kurumlarının üretim konusunda yabancı yatırımcılarla işbirlikleri mevcuttur.

Türkiye- Küba  Dış Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı)

Türkiye'den Küba'ya yapılan ihracat: 13 milyon dolar (2014)

2013 yılında Küba'ya ihraç ettiğimiz ürünlerin yüzde 19,5'ni demir/ alaşımsız çelikten profil, yüzde 10,3'nü eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, yüzde 9,4'nü mayalar oluşturmaktadır. Demir çelik teller, demir çelik inşaat ve aksamı, demir çelik filmaşin, dozerler, greyder, demir çelik yassı mamuller, demir çelik çubuklar ve otomobil ihracatta diğer önemli ürünlerdir.

Türkiye'nin Küba'dan yaptığı  ithalat 15 milyon dolar (2014)

Türkiye'nin Küba'dan ithal ettiği ürünlerin çeşitliliğinin ihracata kıyasla daha kısıtlı olduğu görülmektedir. 2013 yılı ithalatımızın  yüzde 57'sini odun kömürü, yüzde 30'unu ilaçlar ve yüzde 10'unu etil alkol, alkollü İçkiler ve likörler oluşturmaktadır.

Toplam dış ticaret hacmi: 28 milyon dolar (2014)

Dış ticaret dengesi : -3 milyon dolar (2014)