T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan resmi ziyareti kapsamında, T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda DEİK'in organizasyonunda Türk iş dünyası temsilcilerinin katılımlarıyla iş heyeti ziyaretleri 6-8 Eylül 2022 tarihlerinde gerçekleşti. Balkan ülkelerine düzenlenen resmi ziyaretlerin ikinci durağı Sırbistan oldu.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu-DEİK ve Sırbistan Dış Ticaret Odası organizasyonunda düzenlenen Sırbistan-Türkiye İş Forumu, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, DEİK Başkanı Nail Olpak, Sırbistan Cumhuriyeti Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Tatjana Matić, Sırbistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Marko Čadež, DEİK/Türkiye-Sırbistan İş Konseyi Başkanı Bayram Akgül ve iki ülke iş insanlarının katılımıyla 7 Eylül 2022 tarihinde Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da gerçekleştirildi.
T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sırbistan'daki yatırımlarımız, son 10 yılda adeta sıçrama yaparak 1 milyon dolardan, 400 milyon dolara çıktı. Sırbistan'daki firmalarımız 1300'ü aştı. Fabrikalarımızın sayısı 21'e ulaştı" dedi. Sırbistan ile köklü tarihi ve kültürel bağlar olduğunu aktaran Erdoğan, "Bu topraklarda asırlar boyunca bir arada yaşadık. İlişkilerimizin mükemmel seviyeye ulaşmasında aramızdaki kadim dostluk, özellikle dostluk bağları önemli rol oynuyor. Sırbistan'ı, Balkanlar'da barış ve istikrar için anahtar bir ülke olarak görüyoruz. Bölgede istikrar ve refahın hüküm sürmesi için birlikte çalışıyoruz. İstikrar ve refahın yolu da güçlü ekonomiden geçiyor" dedi. Ekonomik ve ticari iş birliğini, ikili ilişkilerin lokomotifi olarak değerlendirdiğini aktaran Erdoğan, "Ekonomik ve ticari ilişkiler, ülkeler arasındaki bağları kuvvetlendirmenin yanında özellikle bu bölgede istikrar ve barış ortamına da katkı sağlıyor. Bu doğrultuda ticari diplomasi faaliyetlerimizin bayraktarlığını yapan DEİK'i ve DEİK Sırbistan İş Konseyi'ni tebrik ediyorum. Hamdolsun ikili ticaretimiz, aramızdaki yakın iş birliğine uygun şekilde günden güne gelişiyor. Ticari hacmimiz geçen sene rekor kırarak 2 milyar dolara yaklaştı. 2022'nin 8 ayında 1 milyar 568 milyon dolarlık bir hacme ulaştık. Bu sene 2,5 milyar doları zorluyoruz. İnşallah gelecek senelerde bu rakamı ikiye katlayarak, ortak hedefimiz olan 5 milyar dolara ulaşacağız."
Erdoğan: "Firmalarımız Sırbistan'da 50 projeyle yaklaşık 847 milyon dolarlık iş hacmine sahipler"
Sırbistan ile sadece ticaretin değil, Türk şirketlerinin Sırbistan'da istihdam oluşturan yatırımlarının da arttığını belirten Erdoğan, "Sırbistan'daki yatırımlarımız, son 10 yılda adeta sıçrama yaparak 1 milyon dolardan, 400 milyon dolara çıktı. Sırbistan'daki firmalarımız 1300'ü aştı. Fabrikalarımızın sayısı 21'e ulaştı. Sırbistan Halk Bankası 37 şubesiyle sektörünün en önemli oyuncularından biri haline geldi. Sırbistan'da faaliyet gösteren yatırımcılarımızdan desteğini hiçbir zaman esirgemeyen, sorunlarıyla bizzat ilgilenen değerli dostum Sayın Vucic'e, huzurlarınızda tekrar teşekkür etmek istiyorum. Müteahhitlik firmalarımız, Sırbistan'da önemli projelere imza atıyor. Firmalarımız şu ana kadar Sırbistan'ın farklı bölgelerinde 50 projeyle yaklaşık 847 milyon dolarlık iş hacmine sahipler. Bu projelerin 48 tanesinin 2018 yılı ve sonrasında hayata geçirildiğine özellikle dikkati çekmek istiyorum. Müteahhitlerimiz, tüm dünyada büyük ölçekli ve katma değeri yüksek havalimanı, demir yolu, kara yolu ve liman projelerini başarıyla tamamladılar. Sırbistan'da da önümüzdeki dönemde bu alanlarda iş birliğimizi ilerleteceğimize inanıyorum" dedi.
Erdoğan: "Kimlikle seyahat anlaşması, karşılıklı seyahatleri daha da artıracaktır"
Müteahhitlik projelerinin yanı sıra Türkiye ile Sırbistan arasında sağlık, enerji, dijitalleşme, bilgi ve iletişim teknolojileri alanlarında da önemli bir potansiyelin olduğunu gördüklerini aktaran Erdoğan, Türkiye ile Sırbistan arasındaki doğrudan uçak seferlerinin ve güzergahların çeşitlenmesinin büyük payı olduğundan bahsederek, "Bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yollarının iştiraki Anadolu Jet, geçtiğimiz aralık ayında ilk defa Ankara-Belgrad arasında doğrudan seferlere başladı. Şimdi yeni bir adım daha atıyoruz. Nedir bu yeni adım? Artık kimlikle Sırbistan'dan Türkiye'ye rahatlıkla seyahat edilebilecek. Türkiye'den de Sırbistan'a kimlikle seyahat edilebilecek. Adeta kendi ülkenizde bir şehirden bir şehre gider gibi yeni bir süreci başlatmış oluyoruz. Sırbistan Hava Yolu Şirketi Air Serbia da bu yıl Niş ve Kraljevo'dan İstanbul, Antalya ve Alanya'ya uçuşlarını başlattı. Bugün imzaladığımız kimlikle seyahat anlaşması, şüphesiz karşılıklı seyahatleri daha da artıracaktır. Ayrıca, Bursa ile Yenipazar, Alanya ile Novi Sad, Balıkesir ile Niş arasında kardeş şehir ilişkisi kurulması için ilk adımları attık. Beşeri bağlarımızı kuvvetlendiren bu olumlu gelişmelerin devamını arzu ediyoruz. Sırbistan'dan ülkemize yatırım yapacak müteşebbislere de kapımız sonuna kadar açıktır. Türk firmalarının Sırbistan'da bulduğu samimi ve güvenli ortamı, Sırp yatırımcıların da Türkiye'de bulabileceğinden kimsenin şüphesi olmasın" dedi.
Bir araya gelmelerini sağlayan Sırbistan Ticaret ve Sanayi Odası ile Dış Ekonomik İlişkiler Kuruluna (DEİK) çalışmaları için teşekkür eden Erdoğan, İş Forumu'nun ülkeler için yeni fırsatlara ve yatırımların karşılıklı olarak artırılmasına katkı sağlamasını temenni etti.
Vucic: "Sırbistan'daki Türk şirketlerinde 10 bin kişi istihdam edildi."
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic,ikili ilişkilerde güvenin önemini vurgulayarak, bu güvenin Sırbistan'daki Türk yatırımcıların ve Türkiye'deki potansiyel Sırp yatırımcıların kendilerini "evlerinde gibi" hissetmeleri adına önemli olduğunu söyledi. Türk şirketlerinin Sırbistan'daki yatırımlarının Sırbistan'ın gayri safi yurtiçi hasılasının artmasına yardımcı olduğunun altını çizen Vucic, "Sırbistan'daki Türk şirketlerinde 10 bin kişi istihdam edildi" dedi. Türk yatırımcıları ülkeye çekmeye devam etmenin çok önemli olduğunu belirten Vucic, bütün alanlarda birlikte çalışarak, Türkler ve Sırplar arasında güven inşa edilebileceğini söyledi. Türk yatırımcılara Sırbistan'ı ziyaret etmeleri yönünde çağrıda bulunan Vucic, "Yaşasın Sırbistan-Türkiye dostluğu." ifadesini kullandı.
Olpak: "5 milyar dolar ticaret hacmi hedefi için çalışıyoruz"
DEİK Başkanı Nail Olpak ise, Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkilerin, son dönemlerde en yükseğe ulaşmışması sevindirici olduğunu söyledi. Türkiye ve Sırbistan'ın birbirini "komşu ülke" olarak görerek, yakın ilişkiler geliştirdiğini aktaran Olpak, "Bu yakınlaşma elbette ekonomik ilişkilerimize de yansıyor. 5 milyar dolar ticaret hacmi hedefimizi yakalamak için daha çok gayret göstereceğiz. İş dünyası olarak, ikili ekonomik ilişkilere büyük katkı sağlayacak olan ve 2019 Haziran ayında yürürlüğe giren revize Serbest Ticaret Anlaşması'nı (STA) iş dünyalarımızın bir fırsat olarak görüp en iyi şekilde değerlendireceğini umut ediyorum. Sırbistan tarafından açıklanan 14 milyar Avro değerindeki "Sırbistan 2025" programı alt yapı eksikliklerini gidermeyi amaçlıyor ki, Türk şirketlerinin yurt dışındaki alt yapı projelerindeki gücünü Sırbistan için de kullanabilmeliyiz. Dijital teknolojiler alanında faaliyet gösteren şirketleri ekonomiden daha çok pay aldığı bir dönemdeyiz. DEİK olarak, bu durumun ve teknoloji ile dijitalleşmenin öneminin uzun yıllardır farkındayız. Bu sebeple, dijital ekonomi ve dijitalleşmeye hem hızlı uyum sağlamak, hem de ön açmak için, Dijital Teknolojiler İş Konseyimizi kurduk. Bu noktada Sırbistan ve Türkiye arasında teknoloji ve dijital dönüşüm alanında iş birliğini önemsiyoruz. Bu alanda her iki ülke iş insanlarımızın yapacağı iş birliği sadece iki ülke için değil bölge içinde önemli gelişmelere başlangıç olacaktır. İlaç ve kimya alanlarında da önemli fırsatlar var. İlaç üretimi ve sağlık hizmetleri konusunda önemli bir seviyeye çıkan Türkiye en doğru partner olacaktır. Altyapı, inşaat, otomotiv, tarım ve hayvancılık, teksil ile turizm sektörlerinde de iş birliğimizi geliştirmeliyiz. DEİK ailemizin tüm dünyaya yayılmış 151 İş Konseyine ait networkünü, Sırp dostlarımızla birlikte kullanmaya her zaman hazırız" dedi.
Sırbistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Marko Čadež ise,"Bugün DEİK ile iş birliğinde Sırp ve Türk iş insanlarını ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Sırbistan ve Türkiye arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin zirvede olduğunu görüyoruz. 2019'da düzenlenen İş Forumundaki son toplantımızdan bu yana Sırbistan'da 363 yeni Türk şirketin açılması çok sevindirici. Bugünkü İş Forumumuza sağlıktan inşaata, tarımdan bilişime kadar birçok sektörden firmalar katıldı. Sırbistan'ın Türk pazarına sunacağı çok şey var ve mevcut hedefimiz, Sırbistan'ın Türkiye'ye ihracatını artırmak ve ikili ticareti daha da ilerletmek." dedi.
Sırbistan-Türkiye İş Forumunda, iki ülke iş insanları arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.
Sırbistan-Türkiye İş Forumu'nun sponsorları ise; 3T Grup, Halkbank, Kalyon Enerji, Yapı Merkezi, Atez Yazılım ve Salcano oldu.